Girona

Alguns ja saben com fer-ho

Fins a set jugadors de l’actual plantilla del Girona ja saben què se sent pujant a la màxima categoria amb el seu club

Com a futbolistes blanc-i-vermells, només Juanpe Ramírez i Borja García podrien repetir la fita històrica assolida el curs 2016/17, en l’únic ascens gironí

El Girona és a 90 minuts de tornar a tocar la glòria i pujar a la màxima categoria per segona vegada en els seus gairebé 92 anys d’història. Per fer-ho ha de guanyar a l’Heliodoro Rodríguez López contra el Tenerife, una cosa que no ha aconseguit en els tres precedents anteriors contra els tinerfenys disputats aquesta campanya. Per assaborir l’èxit en la que és la tercera final consecutiva del play-off d’ascens que afronta el club, la cinquena en les sis participacions en total que té en el currículum des que es va implantar el format fa onze temporades, ha de fer un gol més que el rival, que tindrà el suport de més de 20.000 aficionats a les graderies, una arma de doble tall que voldrà utilitzar l’equip dirigit per Míchel Sánchez. En la plantilla del Girona hi ha diversos jugadors que acumulen més d’una promoció d’ascens com a blanc-i-vermells, i fins a set que ja han pogut celebrar, com a mínim una vegada, l’ascens a l’elit. Dos d’ells, Juanpe Ramírez i Borja García, ho han aconseguit amb el mateix Girona el curs 2016/17, els dos únics supervivents que vesteixen de curt i que encara són a l’equip; d’altres com Juan Carlos Martín, Bernardo Espinosa, Pol Lozano, Adrià Ortolá i Cristhian Stuani també han aconseguit pujar a la màxima categoria en algun moment de la seva carrera esportiva. L’uruguaià, de la Championship a la Premier League, un pas igual de complicat com el del futbol estatal en una segona categoria anglesa molt competitiva i maratoniana.

Saber com gestionar els moments puntuals que es donin durant l’enfrontament serà clau en l’èxit del Girona a Tenerife. I tenir jugadors amb experiència en aquestes situacions és vital per afrontar amb més garanties la tornada en un ambient hostil com el que es viurà a les illes Canàries.

Juan Carlos i Borja, dos

Els dos futbolistes del Girona tenen dos ascensos a primera a les seves cames. I tots dos van coincidir de ben joves a la plantilla del Rayo Vallecano que va pujar per la via directa en el primer any en què s’instaurava el play-off. En aquella plantilla també hi havia un veterà Míchel Sánchez, l’actual tècnic de l’equip. El porter, que competia amb el filial de l’equip de Vallecas, només va jugar un partit però el mitjapunta en va acumular 29 i va poder fer tres dianes. Juan Carlos, que espera aconseguir el seu tercer ascens amb el Girona, també va pujar el curs 2013/14 a les files d’un Còrdova que va quedar setè en la taula després d’aprofitar la bona classificació del Barça B, que evidentment no podia assolir l’ascens. El de Marchamalo no va tenir protagonisme en l’inici de la temporada, però l’arribada del Chapi Ferrer –el tercer tècnic al club andalús– li va permetre jugar les últimes onze jornades de lliga i els quatre partits del play-off d’ascens. De fet, els cordovesos van pujar fent valer el valor doble dels gols a domicili empatant a l’estadi Gran Canària contra Las Palmas amb una diana en l’últim minut de l’enfrontament.

Bernardo Espinosa és un altre dels jugadors que volen repetir l’ascens que ja van aconseguir; en el seu cas el curs 2014/15, quan jugava amb l’Sporting. El colombià va pispar indirectament l’èxit al Girona després de l’empat dels gironins en l’últim minut de la lliga regular a Montilivi contra el Lugo. El de Cali va ser el líder de la defensa del conjunt dirigit per Abelardo, com ho és actualment del Girona juntament amb Juanpe Ramírez i Santi Bueno.

Els altres components de la plantilla que gaudeixen d’un ascens en el seu currículum són Adrià Ortolá, que va pujar amb el Vila-real amb un paper gairebé invisible. El porter va entrar en una convocatòria amb el primer equip quan competia amb el filial però no va arribar a jugar cap minut. Pol Lozano és l’únic que pot aconseguir el segon ascens de manera consecutiva, després d’haver-lo lligat per la via directa amb l’Espanyol el curs passat. El mig va disputar força partits (24), però només va acumular 368 minuts de joc.

Entre els jugadors que tenen entre cella i cella l’ascens com a blanc-i-vermells hi ha Stuani. El de Tala s’ha encaparrat a tornar a portar el club a la màxima categoria després del descens traumàtic de la campanya 2018/19 i a còpia de gols i bon rendiment vol aconseguir el que seria el seu primer ascens al futbol estatal després de més d’una dècada. L’ariet sí que va pujar a la màxima categoria anglesa amb el Middlesbrough, amb un paper força important i després de fer set dianes. En l’actualitat el charrúa en suma 23 i farà el que calgui per sumar-ne alguna més i portar el Girona de nou a primera.

PRIVILEGIATS

Amb més o menys protagonisme, Borja i Juan Carlos ja van assolir dos ascensos a primera

EN LLOC DEL GIRONA

Bernardo jugava a l’Sporting que va prendre l’ascens als gironins amb el gol del Lugo (2014/15)

TAMBÉ VAL

Stuani va ser una peça important en el retorn del Middlesbrough a la Premier League

ELS ASCENSOS A 1A AL GIRONA

Juan Carlos Martín
Rayo Vallecano 2010/11
1 partit jugat / 90 minuts
Còrdova 2013/14
15 partits jugats / 1.350 minuts
Bernardo Espinosa
Sporting 2014/15
41 partits / 3.690 minuts / 3 gols
Juanpe Ramírez
Girona 2016/17
34 partits / 3.014 minuts / 2 gols
Borja García
Rayo Vallecano 2010/11
29 partits / 1.274 minuts / 3 gols
Girona 2016/17
39 partits / 2.807 minuts / 7 gols
Pol Lozano
Espanyol 2021/22
24 partits / 368 minuts / 0 gols
Adrià Ortolá *
Vila-real 2012/13
0 partits / 0 minuts / 1 convocatòria
Cristhian Stuani **
Middlesbrough 2015/16
36 partits / 1.868 minuts / 7 gols
*No va jugar cap minut però va entrar en una convocatòria amb el primer equip.
**Va pujar de la Championship a la Premier League, la màxima categoria del futbol anglès.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)