Girona

El primer no es podrà oblidar mai

Memorable. El Girona aspira avui a celebrar el segon ascens després d’aquell empat a zero preciós contra el Saragossa a Montilivi del 4 de juny del 2017 que va dur l’equip a primera

La via del play-off mai ha acabat bé per al Girona, que aquesta nit intentarà trencar el malefici al camp del Tenerife amb una victòria que li doni l’ascens a primera divisió. Noranta, o cent vint, minuts de sacrifici per viure una de les experiències més boniques que es poden viure sobre una gespa, i és que les sensacions de pujar a primera no es poden comparar amb les d’aconseguir una permanència, si no és que és en l’últim instant de la lliga. I és clar, pujar vol dir entrar als llibres d’història del club.

Dos jugadors de la plantilla actual tenen l’oportunitat de viure aquesta experiència per segona vegada amb la samarreta blanc-i-vermella. Són Juanpe i Borja García, que ja eren al vestidor gironí la temporada 2016/17. Aquell curs els gironins van tocar el cel aconseguint l’ascens en la penúltima jornada. Era un diumenge. Concretament el 4 de juny del 2017. El Girona rebia a Montilivi el Saragossa i el guió del que podia passar es veia venir. El Girona necessitava un punt per assegurar-se l’ascens directe i el Saragossa també en feia prou amb un empat per assegurar la permanència. Amb el mateix objectiu per a tots dos per no haver de patir en l’última jornada, Montilivi va contemplar un dels partits més avorrits de la història del futbol. Però i què? Ningú va badallar ni un segon, perquè aquell dia Montilivi va ser una festa des del primer minut. Va ser el 0-0 més preciós de la història del club i un cop l’àrbitre va xiular el final del partit tothom va embogir. Primer amb la invasió de camp, i un cop tothom havia tornat a la seva localitat, amb la festa dels jugadors sobre la gespa. L’objectiu estava aconseguit i el Girona era equip de primera divisió. D’aquesta manera es curava les ferides després de les grans decepcions que s’havien viscut en les temporades anteriors.

Ara toca lluny

El context, per les decepcions anteriors és similar. Però lògicament hi ha moltes coses diferents. Sobretot el fet de no tenir una bala a la recambra, i és que aquell dia al Girona encara li quedava l’última jornada per rematar la feina. Avui, als gironins només els serveix la victòria a l’Heliodoro Rodríguez López. L’altra diferència, i que pot fer perdre part del romanticisme que es recorda d’aquell dia, és el fet de jugar a fora, perquè Montilivi no podrà ser l’origen de les celebracions. De fet, qualsevol celebració amb la plantilla hauria d’esperar com a mínim a demà i ningú ha donat detalls de quina és la intenció del club perquè ja se sap què passa si s’avancen coses. Sigui com sigui, si es puja la festa i la disbauxa tornaran a ocupar els carrers de Girona.

Portu (30 anys)
41 partits jugats 8 gols
Equip actual Real Sociedad
El mitjapunta murcià va ser clau al Girona el curs de l’ascens i els dos anys a l’elit. Amb el descens va ser traspassat a la Real per 10 milions d’euros, la venda més alta de la història del club, i té contracte amb el conjunt basc fins al 2024.
Borja García (31)
39 partits jugats 7 gols
Equip actual GIRONA
És un dels dos únics jugadors que encara està al Girona, tot i que va marxar una temporada a l’Osca, i està a prop de ser el jugador amb més partits al Girona en el futbol professional. Té contracte fins al juny del 2023.
Alcalá (33)
39 partits jugats 4 gols
Equip actual Cartagena
El central va jugar els dos anys a primera amb el Girona i el següent a 2a A, fins que va ser traspassat al Cadis, amb qui va jugar a primera. Aquest últim curs l’ha jugat a 2a divisió A amb el Cartagena, amb qui té contracte fins al 2023.
Pere Pons (29)
38 partits jugats 2 gols
Equip actual Alavés
El migcampista de Sant Martí Vell va ser un dels símbols del Girona en la temporada de l’ascens i a primera divisió. Amb el descens va fitxar per l’Alavés a canvi de dos milions. Ara ha descendit amb el conjunt basc, acaba contracte a finals de mes i sembla que no renovarà.
Longo (30)
41 partits jugats 14 gols
Equip actual Vicenza
El rodamon italià, cedit per l’Inter, va ser el màxim golejador, però no es va quedar al club. Després va jugar al Tenerife, l’Osca, el Dépor. Després va rescindir amb l’Inter i va fitxar pel Vicenza, però aquest últim curs l’ha jugat cedit al Mòdena de la Serie C.
Aday (34)
35 partits jugats
Equip actual Sense equip
Un dels grans noms de la història recent del Girona va continuar al club fins la temporada passada, però el club no el va renovar. Està sense equip des de llavors però oficialment no ha penjat les botes.
Sandaza (37)
34 partits jugats 9 gols
Equip actual Sense equip
Va pujar en la seva segona etapa d’una temporada al club, però no va tenir lloc a primera. Ha jugat al Japó, a Qatar, a la Xina, a l’Índia i a l’Alcorcón. El curs passat va jugar a l’Extremadura, club que va desaparèixer.
Juanpe (31)
34 partits jugats 2 gols
Equip actual GIRONA
És l’únic jugador que continua al Girona des de llavors sense haver deixat el club ni una temporada. Acaba contracte aquest estiu, però si es puja renovarà automàticament per una temporada més.
Cristian Herrera (31)
31 partits jugats 2 gols
Equip actual Eivissa
El davanter va tenir un paper de revulsiu aquella temporada i després de l’ascens va fitxar pel Lugo, on va estar quatre anys abans d’anar l’estiu passat a l’Eivissa, amb qui té contracte fins al 2023.
Granell (33)
31 partits jugats 2 gols
Equip actual Bolívar
El jugador amb més partits a la història del Girona a l’LFP va deixar el club l’estiu del 2020 per anar al Bolívar, amb qui fa pocs dies va guanyar el títol de lliga i també ha jugat la Copa Libertadores.
Ramalho (29)
31 partits jugats 2 gols
Equip actual Osasuna
El defensa basc va ser important a primera i va continuar al Girona fins l’hivern del 2021, quan se’n va anar a l’Osasuna. A primera ha tingut poc protagonisme i ara acaba contracte aquest estiu i té ofertes de 2a divisió A.
Coris (29)
27 partits jugats 1 gol
Equip actual Costa Brava
El carriler de Tossa de Mar no ha tingut sort amb les lesions des que va deixar el Girona després de l’ascens. Ha jugat a l’Osasuna i el Nàstic, en qualitat de cedit pels gironins, i després a l’Oviedo, l’Extremadura i al Costa Brava, on ha acabat aquesta temporada.
Alcaraz (31)
24 partits jugats 6 gols
Equip actual Cadis
El migcampista no va tenir lloc a primera i se’n va anar a l’Almeria. Després, però, s’ha consolidat a l’elit amb el Valladolid i el Cadis, que aquest estiu pagarà 2,5 milions al Valladolid pel seu fitxatge..
Cifu (31)
41 partits jugats 8 gols
Equip actual Eivissa
Va pujar en la segona etapa al Girona, cedit pel Màlaga, on va tornar després de l’ascens. Ha anat alternant primera i segona divisió amb l’Albacete, el Màlaga, l’Elx i aquest curs l’ha jugat a l’Eivissa però acaba contracte aquest mes de juny.
Bono (31)
21 partits jugats 24 gols encaixats
Equip actual Sevilla
El marroquí va ser el porter del Girona a primera divisió, però després del descens se’n va anar al Sevilla a canvi de 4 milions d’euros. Amb el conjunt andalús ha aconseguit guanyar l’Europa League i ser el Zamora de la lliga aquesta última temporada.
René (38)
21 partits jugats 21 gols encaixats
Equip actual Atlètic Balears
El Girona va apostar per Bono i es va quedar amb l’espina de jugar a primera divisió. Des de llavors ha jugat a l’Almeria, el Ponferradina i les dues últimes temporades a l’Atlètic Balears, amb qui té contracte per una temporada més.
Kiko Olivas (33)
41 partits jugats 1 gol
Equip actual Valladolid
No va entrar en els plans de Pablo Machín a primera divisió i se’n va anar al Valladolid, on ha jugat les últimes cinc temporades, tres de les quals a primera. Ara, amb l’ascens a la butxaca, acaba contracte i el Cartagena és qui més aposta per ell.
Eloi Amagat (37)
16 partits jugats
Equip actual Olot
El gironí va continuar un curs més i va poder debutar a primera, tot i que només van ser 15 minuts. Després se’n va anar al New York City i ara acumula tres temporades a l’Olot, amb qui acaba de pujar a 2a divisió FEF. Està pendent de renovar.
Maffeo (24)
14 partits jugats 1 gol
Equip actual Mallorca
El de Sant Joan Despí va continuar un curs més al Girona, cedit pel City, i després va fitxar per l’Stuttgart. Els alemanys el van tornar a cedir al Girona, ja a 2a A, i després a l’Osca i al Mallorca aquest curs. Té contracte amb l’Stuttgart per una temporada més.
Mojica (29)
10 partits jugats
Equip actual Elx
Va arribar a l’hivern cedit pel Rayo, igual que el primer any a primera. El Girona va pagar 5 milions per ell i hi va jugar fins el 2020. Després se’l va cedir a l’Atalanta i a l’Elx, que el té en propietat fins al 2024.
Pablo Marí (28)
8 partits jugats
Equip actual Udinese
Va arribar cedit del City i no va triomfar. Però després sí, guanyant la Libertadores amb el Flamengo. Per això el va fitxar l’Arsenal, que aquesta temporada l’ha cedit a l’Udinese. Amb el conjunt anglès té contracte fins al juny del 2024.
Saúl García (27)
6 partits jugats
Equip actual Alavés
No va celebrar l’ascens perquè va marxar al gener al Mallorca. Després ha jugat al Dépor, al Numància, al Rayo, a l’Sporting i a l’Alavés, amb qui té contracte per una temporada més.
Felipe Sanchón (40)
4 partits jugats 1 gol
Equip actual Retirat
El veterà davanter ja va tenir poca presència la temporada de l’ascens, i després se’n va anar al Sabadell a 2a divisió B. També va jugar una temporada a l’Hospitalet abans de penjar les botes.
Juan Cámara (28)
3 partits jugats
Equip actual Sabah FK
A Girona va tenir molt poc protagonisme i després va anar al Reus. Des de llavors juga a l’estranger i aquest curs l’ha acabat a la lliga d’Azerbaidjan.
Richy (37)
1 partit jugat
Equip actual Retirat
Els problemes físics el van obligar a retirar-se després de l’ascens, però va gaudir del 0-0 contra el Saragossa.
Carbó (28)
1 partit jugat
Equip actual San Fernando
Va pujar un partit del filial. Després ha fet carrera a 2a divisió B i 1a divisió FEF.

DIFERÈNCIES

Els de Míchel no tindran la força de l’afició i només els serveix la victòria

SIMILITUD

Com aquest any, el Girona venia de quedar-se dues vegades a les portes de l’ascens
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)