Girona

Compartit és encara més especial

Girona assimila el nou panorama esportiu després del doble èxit en un mateix dia del Girona, que tornarà a competir amb els millors equips del futbol estatal, i del Bàsquet Girona, que ha fet tornar l’ACB a Fontajau

El repte de dos projectes ambiciosos d’arrels diferents és consolidar-se a l’elit

Fa una setmana. El 19 de juny del 2022. Hauria pogut sortir creu, com ha passat tantes vegades amb el futbol, però va ser la bona. I doble. En hores de diferència, un ascens a l’ACB i un a primera divisió. Girona pot presumir de molts atractius, i l’esport és un reclam creixent. Situar de cop dos clubs en la màxima categoria dels esports més seguits deixa un panorama molt llaminer per a la ciutat, amb un impacte positiu directe i amb efectes en múltiples sectors. Hi ha ciclistes d’elit, hi ha bàsquet femení d’elit des de fa temps, a més d’hoquei sobre patins i altres esports. I ara hi torna a haver un Girona de primera i s’hi afegeix un Bàsquet Girona d’ACB, una competició que pocs haurien pogut augurar a Fontajau després del nefast desenllaç del projecte Akasvayu i tots els efectes que ha anat arrossegant.

L’illa del tresor

El Girona FC viu la dècada daurada de la seva història. Tot va començar fa deu anys, amb Rubi i la primera lluita per l’ascens, frustrat en l’eliminatòria definitiva contra l’Almeria. Amb Machín, van haver de superar garrotades duríssimes –cap com la del Lugo– abans de cobrir, per fi, el buit d’equips de la demarcació a primera el 4 de juny del 2017. Els tastets de l’elit van durar dues temporades, per culpa d’una davallada final imprevisible i sense posarhi remei. Faltaven encara uns quants desenllaços negres per col·leccionar, incapaços de resoldre a Montilivi finals per pujar ben encaminades contra l’Elx i el Rayo. Va ser lluny, ben lluny, on l’equip va tocar el cel. A Tenerife, amb l’afició local a punt per a la festa, el Girona va treure l’orgull, va enterrar els fantasmes dels play-off i va obtenir el premi, majúscul, a la tossuderia. Sis fases d’ascens, dos ascensos i a punt de començar la tercera temporada a dalt de tot; definitivament, el Girona està reescrivint la seva història, carregada de problemes i decepcions molt i molt més avall anys enrere.

Marc per sempre

La història recent del Girona s’explica a partir de l’entrada a l’òrbita del grup del Manchester City, un gegant del futbol amb franquícies arreu del món. La història del Bàsquet Girona és d’un altre món. És el resultat de la promesa de Marc Gasol de tornar a Girona tot el que li havia donat abans de marxar cap a l’NBA. Va començar amb un projecte de base –precisament en la formació s’acaba d’aliar amb l’Uni Girona, l’altre gran referent del bàsquet gironí–, va crear l’equip sènior el 2017 i l’ha acabat guiant cap a l’ACB. Literalment, amb doble funció. “Ho visc amb la il·lusió d’un jugador i la feina d’un president”, resumia abans de la final a quatre a Fontajau, que es va omplir per veure la història de pel·lícula d’en Marc. Amb el neguit d’haver-se lesionat en la semifinal i no tenir-les totes en la final. I amb èxtasi.

Èxits compartits, eufòria conjunta l’endemà dels triomfs, amb els aficionats tenyint de blanc-i-vermell el centre de la ciutat mentre aclamaven els protagonistes, tant al bus que compartien com al balcó de l’Ajuntament.

Tocava celebrar-ho sense reserves, i ara toca anar concretant i definint com afrontaran uns i altres l’aterratge a l’elit. Són dos projectes amb arrels diferents, però tots dos destil·len solidesa, seriositat i ambició. El repte és consolidar-se a dalt de tot i enganxar encara més gent. Girona enamora.

LA TOSSUDERIA

Després de dues finals seguides caient, el Girona rep el premi a la insistència

REFERENT

Girona reforça el reclam esportiu amb efectes i impacte en múltiples sectors

ÉS L’AMO

Marc Gasol viu una història de pel·lícula amb final apoteòsic a Fontajau
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)