Girona

SERGI MATEO

NUTRICIONISTA DEL GIRONA F.C

“Els nutricionistes ens hem d’enfortir”

Sergi Mateo va arribar fa set anys al Girona per ser nutricionista a temps complet del primer equip

“Els nutricionistes hem de fer valer la nostra manera de treballar”

El Girona em va voler quan la figura del nutricionista estava poc reconeguda. Els estic molt agraït per la confiança”
Ens hem de fer forts dins la professió. Des de la manera de treballar fins a valorar la nostra feina amb un salari adequat”
Avui dia, el marge entre guanyar o perdre un partit és molt reduït, s’han de cuidar els detalls a la perfecció”

Cada cop, els equips tècnics professionals de futbol tenen una varietat més gran d’integrants. Analistes dels rivals, preparadors físics, entrenadors de porters, psicòlegs, fisioterapeutes, entre molts d’altres. Ara bé, ens hem de centrar, des de fa un bon grapat d’anys, en la figura dels nutricionistes. Les últimes incorporacions en molts cossos tècnics de primer nivell. El Girona va decidir introduir aquesta figura l’any 2015, amb Pablo Machín a la banqueta. Es tracta de Sergi Mateo, l’encarregat de programar i adequar l’alimentació dels futbolistes del primer equip gironí. Un repte que se’l va prendre amb la màxima il·lusió i que cada vegada el món del futbol s’agafa més seriosament.

Com va arribar al Girona?
El club em va mostrar la seva confiança ja fa set temporades. Actualment, la feina del nutricionista està en boca de tothom, i va apostar molt fort per la meva figura. Hi ha un staff molt bonic i amb gent molt professional.
Qui li ho va proposar?
Van ser Quique Cárcel i l’Oriol Balañà, l’actual cap dels serveis mèdics del club, que sempre m’ha mostrat la seva confiança. També van ser importants en la meva contractació el doctor Mora i en Jordi Balcells. Abans era molt difícil apostar per la figura d’un especialista en nutrició. De mica en mica m’he anat guanyant un lloc dins del club i l’equip. M’he pogut mantenir durant els anys de segona, fins a obtenir el premi que ha estat l’ascens. Els estic molt agraït.
Va perillar el seu lloc?
Sí, hi va haver un risc a segona divisió de perdre la meva figura. Al cap i a la fi, m’he guanyat el meu lloc de treball i considero que els nutricionistes ens hem de fer forts en el dia a dia. Se’ns ha de deixar treballar de la manera que puguem incidir més en el resultat final de la millora del futbolista.
I com és la manera?
Deixant-nos estar més a prop del dia a dia dels futbolistes. Jo tinc la sort que hi puc estar plenament. Hi ha clubs que no donen tant de valor a la nostra figura. Com a professionals de l’àmbit de la nutrició, ens hem de guanyar poder estar en una situació plena a dins de l’staff.
Un privilegiat dins el sector.
Sí. Estic tota l’estona amb ells. Durant el partit, per exemple, tenim quinze minuts per recuperar el jugador amb una hidratació adequada i aportant-li energia necessària. Si la meva figura està present durant tot el partit, al final ens podrem adaptar més al jugador. És un avantatge en l’aspecte competitiu. Podem preparar batuts, gel, hidratació, etc. Els futbolistes no són com maratonians que es poden anar adaptant segons la fatiga; en el futbol només disposem d’un petit descans i l’hem d’aprofitar.
El Girona l’ha vist créixer.
Correcte. Abans del Girona no havia estat en cap altre club portant la feina de la nutrició esportiva. Això no obstant, havia jugat a futbol molts anys a tercera divisió, però no vaig ser mai un virtuós com a futbolista. Vaig jugar molt anys en el Peralada, el Cassà, el Figueres, el Peralada, l’Olot, el Manlleu...
Quin és el seu dia a dia?
Em dedico cent per cent al primer equip, però en casos concrets puc arribar a ajudar la base del club. Cada dia fem una reunió, liderada per l’Oriol Balañà, amb l’staff , fisioterapeutes, podòloga, doctors, analistes, encarregats de material..., en què expliquem quin és el nostre objectiu. També parlem individualment de cada jugador. D’aquesta reunió, en surten tots els aspectes a considerar d’aquell dia. Cap on anem.
Quin pla se sol fer després?
Després d’aquesta reunió, els jugadors venen a esmorzar i a pesar-se. Això ho fem cada dia. També els donem una suplementació clínica, provinent de les analítiques, o esportiva, per si necessiten una millora en el seu rendiment degut a l’energia o cansament que puguin portar. Durant la sessió, els jugadors tenen la seva pauta d’hidratació i, després, de recuperació. A l’hora de dinar, els preparem un bufet on cada jugador té el seu menú individualitzat i adaptat a les seves necessitats, objectius i gustos. A mi m’agrada estar-hi present per elaborar plats i adaptar les racions a les seves necessitats.
M’ha parlat d’altres tasques.
Sí, una altra cosa que fem amb els fisioterapeutes, doctors i staff, és treballar amb objectius de composició corporal. SObre aquesta base, i les preferències de cada jugador, és a dir, depenent de si jugarà o no, ens centrem en si ha de rebaixar el greix, si ha d’augmentar la massa muscular, entre altres coses. Cada futbolista té un perfil que es consulta amb tots els especialistes del cos tècnic i serveis mèdics. També controlo el tema de les al·lèrgies. Entra dins de la pauta individualitzada.
Quines són aquestes pautes?
Les pautes van en funció de les necessitats, objectius de composició corporal i les preferències. Aquestes tres branques han d’anar lligades amb el jugador. Si a un futbolista li agrada l’arròs i la pastanaga, li plantejaré opcions amb aquests dos aliments perquè compleixi els objectius corporals i les necessitats amb les seves preferències.
Com es va introduir en el sector?
La meva generació és la que més o menys comença a professionalitzar-se. Això no obstant, hi ha gent, com la Sílvia Tremoleda, que em va ajudar molt quan ella estava en el Manchester City. Però, juntament amb aquests referents, ens hem de fer forts dins la professió. Des de la manera de treballar fins a destacar el valor de la nostra feina amb un salari adequat.
Aquesta estima, d’on li ve?
Segueixo el tema de la nutrició des de ben petit. Sempre he tingut la mania de buscar la manera de millorar el meu rendiment a través de la nutrició. De fet, quan vaig decidir estudiar aquest àmbit, tothom em deia que no hi havia sortides. Jo responia que era una cosa que m’agradava i que ho feia per mi. Al final ho vaig poder lligar amb el futbol, una altra cosa que m’encanta.
Hi ha hagut evolució en el sector?
Ha canviat molt respecte de quan vaig començar, fa set temporades. Ara cada vegada més els jugadors que arriben al club tenen més informació i són més conscients del paper que juga la nutrició en el seu rendiment. Els errors més freqüents són la falta d’informació sobre els nutrients necessaris segons la seva demanda física o segons l’objectiu de composició corporal. La meva primera tasca és realitzar una educació nutricional per tal d’explicar quins són els nutrients necessaris, la seva funció i quins aliments hi ha en els àpats.
I creu que hi haurà millores?
Podem trobar alguns canvis o millores, com en tots els àmbits, però primer de tot hem de saber que els nutricionistes som uns professionals que acabem d’arribar al món del futbol. Per tant, tenim la missió de demostrar que la nostra figura és necessària en el futbol d’elit actual, en què podem veure que la capacitat física és cada vegada més rellevant.
Com pot influir la nutrició en el rendiment del futbolista?

La nutrició per si sola no guanya partits, sinó que forma part d’un conjunt de factors que determinen el rendiment del jugador. La preparació física, l’anàlisi, el descans, el talent i la motivació pròpia del jugador, entre molts d’altres, en són exemples. Dins de tots aquests factors, si el jugador segueix una bona alimentació tindrà més possibilitats d’obtenir tots els nutrients necessaris durant el treball, fet que repercutirà en la seva preparació, recuperació i condició física.

I en l’objectiu comú del triomf?

En l’actualitat podem veure com el marge entre guanyar o perdre un partit és mínim. Per tant, s’han de cuidar els petits detalls, ja que poden marcar la diferència en el resultat final. En aquest cas, si entenem que entre aquests detalls hi ha la nutrició, segurament tindrem una influència positiva en l’estat de forma del jugador i en el resultat final de l’equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)