OK Lliga

Un salt massa gran

OK Lliga. El 51% dels equips han baixat la mateixa temporada que havien pujat a la màxima categoria. En aquesta última campanya ho van fer els tres conjunts que havien ascendit

Arribar a l’elit és difícil però mantenir-s’hi encara més. La immensa majoria d’equips que han aconseguit pujar a la màxima categoria estatal al llarg de la història ho saben molt bé perquè han baixat alguna vegada. Més de la meitat –el 51,09%– dels que van aconseguir l’ascens van baixar la mateixa temporada en què havien pujat. Mirant només l’any del debut, la meitat dels equips van baixar en el seu primer curs a l’elit. La diferència entre la primera divisió i l’OK Lliga, abans anomenada divisió d’honor, és molt gran, en algunes ocasions massa.

Des que es va crear la màxima categoria estatal la temporada 1969/70 fins aquesta campanya 2017/18, un total de 137 equips han aconseguit l’ascens a l’elit i 70 d’aquests, més de la meitat, han baixat en aquella mateixa campanya. De la temporada de la creació de la divisió d’honor no es poden comptabilitzar equips que pugessin i baixessin, ja que van ser catorze els que la van crear. A partir de llavors, des de la de 1970/71 i en les 48 campanyes següents hi ha hagut ascensos i descensos, amb diferent nombre d’equips. Des d’una temporada amb cap conjunt nou per reducció del nombre d’equips fins a una altra amb cinc nous conjunts de cop per ampliació de la categoria. Al llarg de la història hi ha hagut quatre temporades en què ha passat el mateix que en la finalitzada, que tots els equips que van pujar van tornar a baixar al final del curs. En totes les ocasions van ser tres i la primera va ser la campanya 1981/82. Ha passat tres vegades més aquest segle, la de 2005/06, la de 2007/08 i la que acaba de finalitzar, la de 2017/18.

Pujar i no baixar

Ha estat més habitual, en setze ocasions, que baixessin més de la meitat dels equips que havien ascendit, generalment dos dels tres que ho havien fet. En només cinc ocasions cap dels equips que va pujar va perdre la categoria la mateixa campanya. Va passar per primera vegada la temporada 1978/79 amb els dos equips que havien ascendit i no van baixar, i es va repetir el curs 1987/88. En la campanya 1993/94 es van mantenir els tres equips que havien pujat, i en la de 2010/11 ho van fer els dos que van ascendir a la màxima categoria. L’ocasió més recent sense descensos dels ascendits va ser el curs 2013/14, en què cap dels tres va tornar a baixar.

En les últimes quatre temporades han baixat el 75% dels equips que han aconseguit l’ascens. La campanya 2013/14 els tres que van pujar s’hi van mantenir, però a partir d’aquí ha estat molt complicat arribar a dalt i mantenir-s’hi. En les tres següents només ho va aconseguir un dels tres equips que havien pujat, i en aquesta darrera han baixat tots tres.

Debuts amargs

En les 49 temporades que s’han disputat la màxima categoria, divisió d’honor i OK Lliga, hi ha hagut un total de 60 equips diferents que hi han pogut jugar. En la temporada 50, la de 2018/19, serà el debut del Sant Cugat i s’arribarà a la xifra de 61 conjunts que s’han estrenat en l’elit. La meitat exacta dels equips que han jugat entre els millors, 30, van baixar quan van debutar en la màxima categoria. S’ha de tenir en compte que dels 14 equips pioners de la primera temporada, només en van baixar dos i els dotze restants es van mantenir en la seva estrena en l’elit. Cinc equips més no van perdre la categoria en el seu primer curs però sí que van baixar en la seva segona temporada entre els millors. Quatre més ho van fer en la tercera campanya que estaven en l’elit.

137
ascensos
a la màxima categoria hi ha hagut des de la creació de la divisió d’honor la temporada 1969/70.
70
descensos
van ser per als equips que en aquella mateixa campanya havien pujat a l’elit.
51%
dels equips
no es van poder mantenir la campanya del seu ascens.
4
és el nombre
d’ocasions en què van baixar tots els equips –tres– que havien aconseguit l’ascens. Aquesta ha estat la darrera temporada en què ha passat.
60
equips
han jugat en la màxima categoria, amb el nom de divisió d’honor o OK Lliga. El Sant Cugat serà el número 61 en la campanya 2018/19.
30
conjunts
van baixar la mateixa temporada del seu debut entre els millors. No es van poder mantenir en el seu primer curs.
3
conjunts
no saben el que és un descens des de la màxima categoria, el FC Barcelona, el HC Liceo i el Girona CH.

Tres equips no saben el que és baixar de categoria

Dels 60 equips que han militat en la màxima categoria al llarg de la història, només tres no saben el que és perdre la categoria: el FC Barcelona, el HC Liceo i el Girona CH. La resta en alguna ocasió ha descendit encara que només fos per una temporada, com ara el Reus Deportiu, el CE Noia i el CP Voltregà. El Barça era un dels catorze equips fundadors de la divisió d’honor la temporada 1969/70 i des de llavors mai ha baixat de la màxima categoria (en la imatge, el Barça del 2002/03). Els blaugrana mai han patit pel descens i el seu pitjor resultat va ser el setè lloc del seu debut. El Liceo es va estrenar en l’elit la campanya 1979/80 i s’hi ha mantingut des de llavors. El Girona és el més recent, ja que va debutar en l’OK Lliga la temporada 2016/17 i s’hi ha mantingut les dues temporades que hi ha jugat. En la primera campanya va patir i va ocupar la primera plaça de salvació.

Un debutant salvat de vuit, en els últims deu cursos

En les darreres deu temporades han debutat en l’OK Lliga vuit equips i només un ha aconseguit mantenir-se en la campanya de la seva estrena en l’elit. Va ser el Girona CH el curs 2016/17. Els altres set equips debutants van jugar la seva temporada històrica, però al final no van poder evitar el descens a la primera divisió, de la qual havien pujat un curs abans. El Sitges va debutar en l’OK Lliga la campanya 2008/09 –fa deu temporades–, va baixar i mai més va tornar a l’elit. El curs següent va ser el torn del Cerceda gallec i també va baixar, tot i que uns anys més tard va poder estar novament entre els millors. Les temporades 2011/12 i 2012/13 van ser el torn del debut en l’OK Lliga del Monjos i el Sant Feliu, però van baixar i no han pogut tornar per ara. El Manlleu va debutar en la màxima categoria la campanya 2014/15 i també va baixar, va estar un curs en la primera divisió, va tornar a pujar i va repetir la història del descens. La temporada 2016/17 el Girona va ser el debutant i es va mantenir entre els millors i encara hi és, trencant una ratxa molt negativa. Ningú ho havia aconseguit des de l’Alcoi la campanya 2004/05. Aquest curs que acaba de finalitzar el Palafrugell i l’Asturhockey s’han estrenat en l’OK Lliga i han baixat. En la campanya vinent el Sant Cugat serà el debutant i lluitarà per ser un dels equips que es mantenen en el seu primer curs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)