OK Lliga

La reinvenció austera

Hoquei sobre patins. Només dos jugadors de l’equip que diumenge es va endur la supercopa contra el Barça –Salvat i Rodríguez–formaven part del Reus campió d’Europa el 2017

Només dos jugadors, el símbol del planter i capità Joan Salvat i l’osonenc criat a Sant Hipòlit de Voltregà Àlex Rodríguez, formaven part del Reus campió d’Europa a Lleida el 2017 i continuen a la plantilla actual, el grup que contra tot pronòstic va alçar davant del Barça diumenge la seva tercera supercopa. Tots dos tenien minuts i entraven en la rotació de l’equip que llavors dirigia Enrico Mariotti però és més que evident que han fet un pas endavant i són jugadors franquícia en el Reus actual. L’equip de Jordi Garcia va saber refer-se a la baixa significativa del defensa gallec César Carballeira, que dilluns va passar amb èxit per la sala d’operacions després de fracturar-se la tíbia i el peroné de la cama dreta, i va jugar amb molta intel·ligència davant d’una superplantilla com la del Barça, que mai no es va trobar còmode davant de la sobrietat defensiva rival i la bona actuació del porter Càndid Ballart i que ensopega en la mateixa pedra després de deixar escapar la supercopa a Sant Sadurní el curs passat davant del Liceo. És cert que als grans equips sempre pot resultar més factible sorprendre’ls en els inicis de curs, però això no treu mèrit al gran partit del Reus i el plantejament del tècnic. La setmana anterior, el Barça havia vençut els del Baix Camp (2-0) en la semifinal de la lliga catalana.

El Reus ha sabut digerir la marxa de jugadors de primeríssima classe tots internacionals com Matías Platero (Sporting), el porter Pedro Henriques, que va jugar un any a Catalunya cedit pel Benfica oferint un gran rendiment, Albert Casanovas (Benfica), Marc Torra (Oliveirense) i Raül Marín (Sporting). Els casos de Platero i Marín van ser significatius perquè l’Sporting va pagar la clàusula de rescissió, mètode poc habitual en l’hoquei sobre patins.

Amb una reducció dràstica del seu pressupost ha buscat un altre perfil. L’aposta per jugadors joves com César Carballeira o l’olotí Marc Julià, que venia com a màxim golejador de la fase regular de la lliga italiana amb el Bassano però amb un interrogant, ha donat els seus fruits, La filosofia d’austeritat s’accentua enguany amb l’arribada del jove jugador procedent del Vendrell i format en el planter blaugrana Pablo Nájera. O amb els minuts de què va disposar el gallec de 19 anys procedent del Compañía de Maria Pablo del Río. Fitxat en les categories inferiors, diumenge va oferir detalls, però encara està en fase de formació física i tàctica com recalca Jordi Garcia per fer baixar el suflé i protegir el jugador. Sigui com vulgui, el Reus oferirà avui la copa al Santuari de Misericòrdia com marca la tradició (18h) i serà rebut posteriorment per l’alcalde Carles Pellicer (19h).

Les sortides dels campions d’Europa 2016-2017
Albert Casanovas (Benfica) 2018
Raül Marín (Sporting) 2018
Marc Torra (Oliveirense) 2018
Matías Platero (Sporting) 2017
Pedro Henriques (Benfica) 2017
Marc Ollé (Monza) 2017

Analogia amb el passat

L’ara tècnic Jordi Garcia formava part com a jugador del Reus que el 2006 va guanyar la supercopa també contra el Barça però a doble partit. Garcia es va lesionar de gravetat en l’anada i no va poder jugar la tornada, tot i que estava vestit i surt en les fotografies. Va estar més de quatre mesos de baixa. Un cas similar al de César Carballeira, que no va poder ser present a les Comes però que va enviar un missatge personalitzat a cada un dels jugadors de la plantilla abans del partit. La primera supercopa del Reus va ser en el curs 1983-1984. Aquell any l’equip també va guanyar la recopa d’Europa. Tot seguit, una travessia pel desert de 19 anys fins que va celebrar la CERS el 2003.

Dos de seguits a les Comes

Una curiositat: els dos últims títols que ha guanyat el Reus els ha obtingut a les Comes. Fa tres temporades es va endur la final de la lliga catalana contra el Noia en el que va ser el primer títol de Jordi Garcia com a tècnic. Això si, el pavelló de les Comes va ser l’escenari de la trista derrota contra l’Sporting de Lisboa en la final de la CERS 2015, un partit en què l’equip sortia de favorit i no va saber plasmar la seva teòrica superioritat. El tècnic era Alejandro Domínguez. En l’Sporting, actual campió d’Europa, només hi ha un jugador que va ser present en aquell equip i que , de fet va tenir un paper decisiu, el porter Angelo Girâo, que enguany s’ha endut la lliga europea i el mundial de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)