Lliga Europea

El vintè aniversari de la ‘batalla’ de Porto

Hoquei sobre patins. El Barça va guanyar la dotzena copa d’Europa contra els amfitrions a Portugal de falta directa en la pròrroga i els aficionats locals van saltar a la pista i van intentar agredir els àrbitres i els jugadors blaugrana. El trofeu de campió es va entregar a l’hotel

El FC Barcelona té 22 títols de la copa d’Europa, ara anomenada lliga europea, a les vitrines, però el dotzè que va aconseguir el 30 d’abril del 2000, ara fa 20 anys, a Porto contra l’amfitrió va ser especial. La final i el títol van estar marcats pels incidents que es van produir després del partit, amb invasió de pista per part dels aficionats locals, que van intentar agredir els àrbitres i els jugadors blaugrana, i perquè el trofeu de campió es va entregar al Barça a l’hotel.

El Porto va organitzar la final a quatre per a la qual s’havien classificat el Barça, el Novara italià –primera semifinal–, i els conjunts portuguesos del Benfica i el mateix Porto. Els amfitrions i els blaugrana es van classificar per a la final i el Barça va aconseguir el títol guanyant per 2-3 en la pròrroga. Després del 0-0 al descans, els portuguesos es van avançar dos cops (1-0 i 2-1), amb gols de Reinaldo Ventura, però Beto Borregán va empatar tots dos cops i es va arribar a la pròrroga. El mateix Beto Borregán va marcar de falta directa el 2-3 a cinc minuts del final del temps suplementari i els blaugrana van guanyar el partit.

El Porto feia deu anys que no arribava a una final ni guanyava un títol de la copa d’Europa. La seva última final havia estat el 1990 contra el Noia i es va imposar en els dos partits per 6-0 i 2-5. Els seus aficionats no van acceptar perdre a casa i mentre els blaugrana celebraven el títol van saltar a la pista per intentar agredir els àrbitres italians i els jugadors del Barça.

Ramon Benito, que era el primer any que jugava al Barça i va guanyar a Porto la seva primera lliga europea, recorda: “Fins al cap d’una estoneta d’acabar el partit no em vaig adonar que el públic havia baixat, havia agafat estics i ens van arraconar al centre de la pista.” L’exjugador blaugrana i ara entrenador del Girona explica que estava eufòric pel títol i llavors va prendre consciència del que passava. Ramon Benito diu que, un cop van ser tots dins el vestidor, van continuar la festa “esperant a veure si ens podien donar el trofeu, però al final va quedar l’anècdota que el trofeu de campió d’Europa ens el van donar a l’hotel.” El torderenc manifesta que tot el que va passar al final s’ha convertit en un record inoblidable: “Primer perquè va ser la meva primera copa d’Europa, segon per l’ambientàs que hi havia a Porto i a l’hora de conquistar-la al final del partit, serà un record per tota la vida.”

El comportament dels aficionats del Porto va tenir conseqüències, i després de les immediates disculpes institucionals, va arribar la sanció al club portuguès. El Porto va ser sancionat amb tres partits de clausura de la seva pista en lliga europea, i havent de jugar a 150 km del seu pavelló, va haver de pagar una multa de 5.000 francs suïssos i va estar quatre anys sense organitzar cap competició europea.

EL PROTAGONISTA

En vaig prendre consciència quan la policia ens va arraconar al centre de la pista per separar-nos del públic que baixava
Van fer una mica de passadís i vaig ser dels primers a entrar. Un dels joves jugadors va caure a l’entrada i va fer que anessin caient progressivament
Ramon Benito
EXJUGADOR DEL BARÇA
Patrocini

Tres títols consecutius guanyats en la pròrroga

La victòria a la pista del Porto va significar per al Barça la seva dotzena copa d’Europa i l’inici de tres triomfs consecutius, tots tres en la pròrroga i en tres dies seguits de tres anys diferents. Els blaugrana havien guanyat l’onzena copa d’Europa l’any 1997 i, després de dos anys de sequera, la van recuperar a Porto el 30 d’abril del 2000 derrotant l’equip amfitrió de la final a quatre per 2-3 amb un gol de Beto Borregán de falta directa en la pròrroga.

L’any 2001 els blaugrana van tornar a arribar a la final. Aquest cop la final a quatre es va jugar a Sevilla, i el 29 d’abril van superar el Liceo en la gran final per 2-4, també en la pròrroga, després de l’1-1 al final del temps reglamentari. El catorzè títol de la copa d’Europa i tercer consecutiu del Barça va arribar el 28 d’abril del 2002 a la localitat portuguesa de Guimarães, en què va superar per un ajustat 1-2 en la pròrroga el Barcelos portuguès. Un gol de Gaby Cairo en el darrer minut del temps suplementari va donar el títol als blaugrana. La ratxa del Barça es va aturar l’any següent en la final a quatre jugada a la Corunya, en què va perdre la semifinal contra el Liceo en els penals (1-1 i 2-0).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)