Més hoquei

La federació catalana ja té el prototip de casc i vol que sigui obligatori el 2021

Hoquei sobre patins.

  • VÍDEO: L'us del casc en l'hoquei sobre patins
  • . FCP.

Producte de tres anys de treball, la Federació Catalana de Patinatge ja té enllestit el prototip d’un casc específicament dissenyat per l’hoquei patins i aquest proper mes de setembre, a la seva assemblea de clubs, presentarà una proposta per implementar el seu us obligatori a partir de la temporada 2021/22.

En la definició i el disseny del prototip hi ha estat treballant una comissió que s’ha encarregat de desenvolupar un projecte de protecció craniofacial per als practicants de l’hoquei patins i que ha comptat amb l’assessorament d’experts en seguretat i jugadors i tècnics d’elit després de constatar amb les dades de sinistralitat de la seva asseguradora que els accidents producte de cops rebuts a la cara i al cap durant la pràctica d’aquest esport han tingut un lent però constant augment durant els últims anys amb conseqüències cada vegada més greus per als jugadors i jugadores.

Preocupada per la seguretat dels seus esportistes, la Federació Catalana de Patinatge va aprovar durant l’Assemblea de Clubs del mes de juny de 2017 la creació d’una primera comissió de treball sobre la prevenció de riscos en hoquei patins amb l’objectiu concret d’impulsar un projecte per trobar un casc específic per aquest esport i es van iniciar contactes amb empreses fabricants d’aquest element de protecció.

Després d’un any de treball, el mes de juny de 2018 la Junta Directiva de la FCP va rebre l’autorització de l’Assemblea per iniciar les accions necessàries per a desenvolupar el projecte, que es va dividir en una fase de planificació i definició, una altra de disseny conceptual i una última de verificació i testeig per tal de trobar el casc ideal per a l’hoquei patins.

El full de ruta inicial va incloure diversos contactes amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, ja que el col·lectiu dels castells també es va plantejar en el seu moment la introducció del casc arrel d’un infortunat accident i la seva experiència va ser molt enriquidora per arrencar el projecte.

Per definir els requeriments tècnics i funcionals del futur casc pel que fa a la seva estructura i biomecànica es va fer un encàrrec formal al Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT). Entre d’altres treballs, des d’EURECAT es va realitzar un estudi biomecànic per establir els principals moviments i impactes que rep la zona facial i cranial en la pràctica de l’hoquei patins i un altre de la velocitat de la bola en els llançaments a porteria.

Seguint el full de ruta establert, l’abril de 2019 es va organitzar una Taula de Debat sobre l’us del casc amb la participació de reconeguts jugadors i tècnics d’hoquei patins, que van exposar arguments a favor i en contra d’aquest element de protecció i va servir per donar a conèixer públicament el projecte, així com una sessió de treball amb una comissió d’experts.

Per completar el projecte i mentre aquest avançava, també es va fer una enquesta pública amb l’objectiu de copsar l’opinió de tots els estaments involucrats en aquest esport que va reflectir un important increment de la conscienciació sobre el risc de patir lesions craniofacials greus pel fet de jugar sense casc i es van anar fent proves dels prototips treballats amb diversos jugadors i jugadores.

Amb l’objectiu d’explicar com ha estat tot aquest procés i fer públic el prototip final i el projecte d’us obligatori del casc, la FCP ha editat un vídeo que compta amb les autoritzades opinions del seu president, Ramon Basiana; del director científic i mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, David Castillo; de l’entrenador del primer equip del Barça, Edu Castro; i dels jugadors i jugadores internacionals Anna Casarramona, Sergi Panadero, Adrià Ballart, Roc Pujadas i Carles Aguilera, tots ells favorables a l’us del casc i que han prestat la seva col·laboració en alguna de les seves fases.

Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)