OK Lliga

Tres campions europeus s’acomiaden de l’OK Lliga

Hoquei sobre patins. El Mataró, el Vic i el Vendrell han baixat de la màxima categoria en una temporada de reducció del nombre d’equips que ha comportat cinc descensos

En aquesta temporada 2020/21 de reducció del nombre d’equips de l’OK Lliga, s’ha produït la curiosa circumstància que dels cinc conjunts que han baixat de la màxima categoria tres havien guanyat una competició europea, el Mataró, el Vic i el Vendrell. Un altre havia estat finalista europeu, el Lloret, mentre que el cinquè, el Taradell, no ha jugat mai una competició europea. El club maresmenc i el penedesenc van aconseguir l’ascens la temporada anterior i no s’han pogut consolidar, mentre que el Vic és tot un històric. El Lloret era un club amb molts anys a la màxima categoria i el Taradell feia dues temporades que hi era.

Dels tres campions europeus que han baixat, el descens més sonat ha estat el del Vic, que va ser campió de la copa de la CERS de l’any 2001 i de la copa Intercontinental del 2015, jugada el 2016, i que va tenir controvèrsia en no ser reconeguda per la CERS però sí per la FIRS. El conjunt osonenc va estar a l’elit europea durant molts anys i en tres ocasions va ser subcampió de la copa d’Europa, la màxima competició, els anys 2009, 2010 i 2015. El Vic també va ser subcampió de la copa Continental l’any 2001, i de la CERS dues vegades (1994 i 2013).

El Mataró i el Vendrell no tenen un palmarès tan extens, i els dos clubs van aconseguir un títol de la copa de la CERS –l’any 2009 els mataronins i l’any 2013 els vendrellencs– i el subcampionat de la copa Continental d’aquells mateixos anys, que van disputar gràcies al fet de ser campions. El Lloret va arribar a la final de la copa de la CERS de l’any 2009 i la va perdre precisament contra el Mataró.

La llista de clubs catalans que han estat campions en les competicions europees i que no estan a la màxima categoria és de cinc, i a banda dels tres que han baixat enguany n’hi ha dos més, el Tordera i el Vilanova. Els torderencs van guanyar la copa de la CERS l’any 1986 i el Vilanova l’any 2007. Tots dos militen a l’OK Lliga Plata, i el Tordera ha acabat setè en el grup nord i el Vilanova vuitè en el grup sud. Tots dos també van arribar a subcampionats europeus; els vilanovins van arribar a la final de la copa d’Europa l’any 1977, a la de la CERS els anys 2006 i 2011, i van ser subcampions de la copa Continental 2007. Els torderencs van ser subcampions de la CERS els anys 1995 i 1996.

Cinc subcampions que no són a l’elit

Hi ha cinc clubs catalans més que en alguna ocasió van arribar a una o diverses finals de les competicions europees i es van haver de conformar amb el subcampionat, i que no són a l’OK Lliga: el Sentmenat, l’Arenys de Munt, el Cerdanyola, el Blanes i el Vilafranca. L’Arenys de Munt va ser subcampió de la recopa (1977) i està jugant a l’OK Lliga Plata, mentre que el Sentmenat va arribar a la final de la recopa (1980) i de la copa d’Europa (1983), i aquesta temporada ha disputat la primera nacional catalana. El Cerdanyola va ser el primer equip català que va arribar a una final de la copa de la CERS (1985), i actualment juga a la primera nacional catalana. El Blanes va ser subcampió de la CERS (2010) i cinc anys després va ser dissolt com a club. El Vilafranca va ser el subcampió de la copa de la CERS (2016) i aquesta temporada ha militat a l’OK Lliga Plata. Els vilafranquins van ser segons del seu grup i van disputar el play-off per pujar a l’OK Lliga, però no van aconseguir l’ascens perquè els va superar el Palafrugell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)