Més esport

Vela

Sol contra els oceans

Dídac Costa salpa de Barcelona per afrontar el projecte de la volta al món en solitari, sense escales ni assistència d'aquesta mítica regata que comença el 6 de novembre

Utilitzarà el mateix vaixell amb què va ser quart en la Barcelona World Race 2015, un Imoca Open 60 que ha fet cinc cops la volta al planeta

Té el suport de l'FNOB i durant els tres mesos previstos de competició portarà a terme diversos projectes científics

La gran aventura oceànica de Dídac Costa ja ha començat. Ahir el barceloní (35 anys) va salpar de Barcelona cap al port francès de Les Sables-d'Olonne, on el 6 de novembre prendrà la sortida de la Vendée Globe. Aquesta regata posa a prova d'una manera molt autèntica tots els participants, ja que es tracta de fer la volta al món en solitari, sense fer escales i sense cap tipus d'assistència. La sortida i l'arribada és a Les Sables-d'Olonne i, entremig, els participants hauran de fer més de 26.000 milles durant uns tres mesos superant els tres grans caps del planeta, el de Bona Esperança, a l'Àfrica; el de Leeuwin, a Austràlia, i el temut cap d'Hornos, a l'Amèrica del Sud. El projecte de Dídac Costa va néixer just en finalitzar la Barcelona World Race –la volta al món a dos–, l'abril de l'any 2015, i des de llavors ha lluitat per trobar els diners per poder tirar endavant el seu objectiu. Els patrocinadors no han arribat amb la mesura que s'esperava, tot i que té diversos suports, i el barceloní ha hagut de continuar treballant com a bomber de la Generalitat, ha hagut de posar-hi els seus estalvis i els d'alguns amics i ha hipotecat el seu habitatge. El seu pressupost en aquesta gran aventura serà el més petit dels 29 navegants i està xifrat en uns 300.000 euros.

Les dificultats no han acabat aquí. Fa dues setmanes un llamp va fer malbé bona part de l'electrònica del vaixell. L'equip ha treballat intensament perquè el vaixell estigués en condicions d'efectuar el trasllat a Les Sables, però Costa admet que encara tenen feina: “No està preparat per afrontar la volta al món.”

El vaixell que utilitzarà Dídac Costa serà l'Imoca Open 60, que ja va fer servir en la Barcelona World Race fent equip amb Aleix Gelabert, i tindrà el mateix nom, One Planet, One Ocean, que ve donat per la col·laboració científica que continuarà tenint amb la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB). Dídac Costa afrontarà la seva primera volta al món en solitari i serà el primer català que disputarà la Vendée Globe. La seva experiència en les proves oceàniques són la Mini Transat de l'any 2011, que és una regata en solitari a l'oceà Atlàntic en un petit veler de 6,5 metres, i la ja esmentada BCN World Race. El seu vaixell té molta més experiència, ja que ha fet cinc voltes al món, dues en solitari en la Vendée Globe –aquesta serà la tercera– i tres més amb dos tripulants en la Barcelona World Race. El One Planet, One Ocean va ser construït a Nova Zelanda per encàrrec de la britànica Ellen McArthur i avarat el febrer de l'any 2000 per participar en la quarta edició de la Vendée Globe (2000/01). Amb el nom de Kingfisher el vaixell va portar Ellen McArthur a la segona posició després de 94 dies de regata en aquesta mítica prova.

A banda de l'aventura, l'experiència i la competició, Dídac Costa també afronta la Vendée Globe amb una tasca científica. El barceloní té el suport de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona –a la seva seu es va fer la presentació–, i donarà continuïtat a la col·laboració científica amb la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la Unesco iniciada en la BCN World Race. Durant la regata portarà a terme quatre projectes: el mesurament dels nivells de salinitat i temperatura de l'aigua, el mesurament de la concentració de microplàstics a l'aigua, el llançament d'una balisa Argos i el projecte Eurecat-Citclops per analitzar la qualitat de l'aigua en superfície. Com que la Vendée Globe passa per llocs molt solitaris del planeta, les dades recollides són molt apreciades pels científics. El material per fer tot això incrementarà el pes del vaixell i li exigirà una atenció extra a l'estrictament competitiva, però el barceloní es mostra orgullós de poder-ho fer.

Dídac Costa ha comptat amb quatre persones importants per tirar endavant el projecte: Jordi Griso és el cap d'equip, el gestor del projecte i qui organitza i coordina; Aleix Gelabert és el responsable tècnic i el que ha validat totes les modificacions que s'han fet al vaixell; Aitor Ocerin és el responsable del pal i el cordatge; mentre que Trabal Peña és el mecànic.

Aquesta serà la vuitena edició de la Vendée Globe, que es va iniciar l'any 1989. Els sets guanyadors han estat francesos i entre els participants d'aquesta edició hi ha el campió de la cinquena (2004/05) Vincent Riou. També està inscrit el segon d'aquell any, el francès Jean Le Cam, i el tercer de la última edició (2012/13) el britànic Alex Thomson. Tots tres afronten la seva quarta participació. Hi ha 29 participants de deu països diferents, tot i que 20 són de França. Més de la meitat dels inscrits, quinze, disputaran aquesta volta al món.

29
regatistes
disputaran aquesta prova a partir del diumenge 6 de novembre.
10
països
hi estaran representats i hi destaquen els 20 participants de França.
7
edicions
s'han disputat fins ara; la primera es va iniciar l'any 1989.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)