Atletisme

Alcalà, a un pas del podi

El gavanenc transita per les places d'honor i acaba quart en els 1.500 metres de l'europeu

Guerrero es classifica per a la final de 800 per la porta gran

El gavanenc Marc Alcalà (FC Barcelona) va resoldre la seva primera gran final en un campionat internacional amb la quarta posició en els 1.500 m de l'europeu en pista coberta de Belgrad. Després de l'ensurt de les sèries de divendres, en què va haver de ser repescat per la confusió amb un segon tret de sortida, el migfondista blaugrana va demostrar que estava plenament capacitat per competir en la final. Alcalà va transitar en tot moment en segon lloc, rere el suec Kalle Berglund, però en l'última volta es va veure superat també pel polonès Lewandowski, que seria el vencedor, el txec Sasínek i el francès Selmouni. El campió estatal de 1.500 m va poder avançar en la recta final el corredor francès, però es va quedar a 47 centèsimes del podi. “El ritme era perfecte, però l'última volta m'ha costat i no he pogut superar el corredor txec”, va comentar Alcalà, satisfet de la seva actuació en una gran final. L'altra finalista català, Llorenç Sales, va estar en tot moment lluny de les places d'honor i va acabar en novena posició. “Estic content d'haver corregut la final, però potser m'ha faltat ser més ambiciós”, va admetre. En tot cas, va ser un pas endavant en el procés de creixement dels dos migfondistes catalans.

Una altra de les alegries de la jornada va ser per a la banyolina Esther Guerrero. Amb un somriure d'orella a orella, la del Pla de l'Estany va complir el seu primer gran objectiu a Belgrad i va segellar l'accés a la final de 800 m amb la victòria en la primera semifinal (2:02.91). Un somriure que tampoc es va esborrar del seu rostre en la zona mixta. “Em pensava que seria una cursa més lenta, però la islandesa ha pres el comandament i ha forçat el ritme. M'he sentit molt bé des de l'escalfament i amb menys nervis que en les sèries. A veure com responc demà [per avui], perquè mai he disputat tres curses seguides”, va explicar una Guerrero pletòrica. La corredora banyolina es va mantenir sempre rere Hinriksdóttir, que no es va deixar superar ni al toc de campana ni en la contrarecta. En el tram final, però, ningú va reservar forces i Guerrero va ser la més forta. La britànica Oskan-Clarke i la suïssa Büchel van ser les grans referents de la segona semifinal.

Mechaal i Lara, avui

En la jornada de cloenda, els focus de la delegació catalana es concentraran també en el palamosí Adel Mechaal, que en els 3.000 m intentarà afegir un altre podi al seu palmarès. El baixempordanès, que en les sèries va oferir molt bones sensacions, aposta per una final a un ritme ràpid: “Em trobo bé i l'ideal seria una cursa al voltant de 7:50.” Entre els seus rivals, destaca el defensor del títol, el turc Ali Kaya, i el corredor de l'Azerbaidjan Ibrahimov. En la sessió d'avui també hi serà Cristina Lara, que ahir va resoldre amb èxit el seu debut. Tot i acreditar la cinquena marca de la primera sèrie, la jove velocista va ocupar el tercer lloc (7.47) i es va guanyar l'accés directe a les semifinals, sense haver d'esperar als temps de repesca. “Estic supercontenta i en un esplèndid moment de forma”, va etzibar.

14,13

El prodigi polonès Bukowiecki dinamita el pes (21,97)

Un gegant polonès de només 19 anys, Konrad Bukowiecki (1,91 m i 129 kg), es va erigir en un dels grans protagonistes en la segona jornada al Kombank Arena de Belgrad. El campió del món júnior va dinamitar la final de pes amb un impressionant segon intent de 21,97 m, que el va catapultar fins al primer lloc del rànquing mundial i va establir una nova plusmarca europea en categoria sub-23. Quatre atletes més van sobrepassar els 21 metres, però van quedar lluny del prodigi polonès. La primera medalla per a la delegació espanyola va arribar en la prova de salt d'alçada gràcies al segon lloc de la incombustible Ruth Beitia. La cantàbrica (1,94 m) es va haver de conformar amb el subcampionat davant una lituana Airine Palsyte pletòrica, que va elevar la seva marca personal fins a 2,01 m. L'equip estatal també esperava molt de la final dels 400 m, amb la participació de Lucas Bua i Samuel Garcia. El gran favorit, però, era el txec Pavel Maslak, que va exhibir els seus galons i va assolir la seva tercera corona consecutiva amb un registre final de 45.77. Bua i Garcia van ocupar el cinquè i el sisè lloc amb un registre idèntic (46.74). Per la història va quedar la victòria d'Izmir Smajlaj en un concurs de llargada molt igualat (8,08 m), que va suposar la primera medalla en un europeu per a la federació d'Albània. En els concursos femenins, van brillar Ekaterini Stefanidi en perxa (4,85 m) i Kristin Gierish en triple (14,37 m), mentre que el britànic Richard Kilty va obtenir el guardó d'atleta més ràpid del campionat, amb una victòria clara en els 60 m (6.54).