Ciclisme

Ciclisme

Una Volta privilegiada

La cursa ciclista catalana, que es va presentar ahir, manté la dinàmica de les últimes edicions i serà una de les poques cites que reuniran dos dels principals aspirants a la victòria en el Tour de França: Chris Froome i Alberto Contador

L'elegància del Palau de Pedralbes, escenari de la presentació de la Volta Ciclista a Catalunya, congenia a la perfecció amb una nova edició, la 97a, d'un dels esdeveniments esportiu clàssics del país que enguany es torna a mudar i es converteix en una referència del ciclisme mundial. Alguns dels principals referents del pilot mundial es tornaran a desafiar per les carreteres del país entre el 20 i el 26 de març. El cartell l'encapçala el triple vencedor del Tour de França, el corredor britànic Chris Froome (Team Sky), i també hi figuren els espanyols Alberto Contador (Trek) i Alejandro Valverde (Movistar), el francès Julian Alaphilippe i l'irlandès Dan Martin (Quick Step), el britànic Adam Yates (Orica), el nord-americà Tejay van Garderen (BMC), el polonès Rafal Majka o els velocistes André Greipel o el francès Nacer Bouhanni (Cofidis), entre d'altres.

La cursa manté l'esperit de les últimes edicions amb sortida des de la localitat costanera de Calella i acabarà a Barcelona, al circuit de Montjuïc, tot i que ha introduït novetats, tal com va explicar ahir el director de la cursa, Rubèn Peris. Un dels canvis més significatius és la introducció d'una etapa contrarellotge per equips en la segona etapa amb sortida i arribada a Banyoles i un traçat que recorrerà el Pla de l'Estany. Aquest dia es poden començar a establir algunes diferències significatives entre els equips, tal com es va demostrar dimarts en la crono per equips inaugural de la Tirrena-Adriàtica, on entre el vencedor, el BMC, i un dels equips de més entitat del pilot, l'Sky, hi va haver una escletxa de més d'un minut i mig.

El final de la tercera jornada a la Molina, després d'haver partit de Mataró i superar la collada de Toses i la mateixa Molina en una primera ocasió, serà un altre dels moments àlgids de la prova.

El Port és també una de les novetats d'aquesta edició. L'obstacle muntanyós tortosí servirà per posar el punt final a la cinquena etapa, que haurà sortit de Valls, una localitat que en les últimes edicions havia estat l'escenari de l'arribada. Els 189 quilòmetres entre Tortosa i Reus i l'epíleg barceloní seran les últimes oportunitats que tindran els ciclistes per provocar canvis en la general. “El circuit a la muntanya de Montjuïc ha condicionat el podi dels últims anys”, va recordar ahir Peris en un acte presidit per la consellera de la Presidència del govern, Neus Munté, i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, i que també va servir per descobrir una de les particularitats de la prova, el cartell de la 97a edició, que ha estat elaborat per l'artista vilanoví Lluís Amaré.

ELS PROTAGONISTES

És una prova de prestigi i que forma part de la història cultural i esportiva del nostre país
Neus Munté
consellera de la presidència
La Volta és un dels motius que ens permeten presumir i pel qual se'ns mira des de tot el món
Gerard Figueras
secretari general de l'esport
Hi ha novetats importants, entre les quals destaca la crono per equips de la segona jornada
Rubèn Peris
director de la volta

Rodríguez: “Serà una Volta dura i la crono per equips farà molt mal”

Un dels atractius de la presentació d'ahir que va conduir el periodista de Televisió de Catalunya Artur Peguera va ser la presència de Joaquim Rodríguez. El vallesà serà una de les absències destacades i enyorada durant la cursa en el seu primer any inactiu i ahir va rebre la medalla d'honor de la Volta a mans de la consellera de la presidència Neus Munté. “És maco rebre la medalla. La Volta m'ha donat molt. No només per les dues victòries finals que he tingut, sinó perquè era la de casa i una de les que em motivava més”, va reconèixer. El català va qualificar la volta de “dura” pel traçat i el quilometratge, va pronosticar que la contrarellotge per equips de la segona etapa a Banyoles “farà molt de mal” i va admetre que “és una pena no competir-hi, però ha arribat l'hora de veure i viure les curses d'una altra forma”. Purito veu normal que la Volta sigui una de les curses que els ciclistes més destacats tinguin assenyalada amb vermell a les agendes. “És una cursa a prop de les clàssiques i del Giro i a la gent li agrada perquè és el primer test seriós que poden tenir”. El de Parets del Vallès no es va voler mullar a l'hora de pronosticar un possible guanyador en la pugna que presumiblement poden lliurar Froome, Contador i Valverde perquè “dependrà de com vinguin a disputar la Volta”. Però té clar que el perfil del vencedor final “serà un escalador amb un bon equip, un corredor de grans voltes i que sigui capaç de recuperar-se dels molts quilòmetres que hi ha cada etapa”. Purito ha deixat la competició professional, però aquests dies haurà de tornar a agafar la bicicleta per reconèixer Lo Port i fer els informes pel Bahrain Merida, l'equip en el que continua lligat fent funcions tècniques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)