Natació

Natació

Mundial Paralímpic

Banyades en or

Gascón i Marquès, amb tres títols cadascuna, es confirmen a Mèxic com dues de les grans figures de la natació paralímpica internacional

Els catalans sumen vuit de les deu medalles d’or de la delegació espanyola

Les dues grans figures de la natació catalana paralímpica, Sarai Gascón i Núria Marquès, van tornar a ser protagonistes en la jornada final del campionat del món que va acabar a Mèxic. La terrassenca i la nedadora de Castellví de Rosanes es van enfrontar en una final per tercera vegada en el mundial, en aquest cas en la prova dels 50 m lliure de la classe S9. Gascón, de 25 anys, es va penjar el seu tercer or (29.13), mentre que Marquès, de 18, va ser segona (30.26). La nord-americana Natalie Sims va lluitar fins a l’últim instant per la plata, ja que va quedar a només tres centèsimes de Marqués, confirmada com una de les grans figures de la natació mundial en penjar-se sis medalles, tres ors, dues plates i un bronze.

Més enllà de l’enfrontament cada vegada més mediàtic entre Gascón –sempre més ràpida en els duels directes– i Marquès, que ja s’ha convertit en un clàssic en els darrers anys, l’èxit de la natació catalana va ser absolut. Els nedadors del país van guanyar vuit de les deu medalles d’or de la delegació espanyola i tornarà a casa amb un total de 17 si hi afegim les 5 plates i els 4 bronzes.

El botí hauria pogut ser més gran. El vilafranquí Toni Ponce va quedar quart en els 200 m estils (SM8). En qualsevol cas, la progressió del nedador del CN Sitges és evident, ja que se’n va del campionat amb la seva millor actuació en un torneig internacional: un or, una plata i un bronze.

En el mundial també ha arribat la confirmació del talent d’una de les altres grans figures de la natació paralímpica del país, el sabadellenc Òscar Salguero, que s’entrena al CAR de Sant Cugat. A Rio, amb només 18 anys, ja havia conquerit la medalla d’or en els 100 m braça (SB8). A Mèxic va repetir el triomf en aquesta prova i va sumar el seu primer or en un campionat del món i, a més, va ser bronze en els 200 m estils, una modalitat i distància en què encara no havia pujat mai al podi en un campionat internacional.

El veterà

Miguel Luque és un dels esportistes paralímpics amb un millor palmarès a Catalunya. El seu prestigi se l’ha guanyat a pols i dona nom a la piscina municipal de Parets del Vallès. Amb 41 anys continua al peu del canó, com va demostrar en la cita mundialista, en què va sumar una medalla mundialista més (plata en els 50 m braça de SB3) en el seu extens palmarès que inclou dues medalles d’or en els Jocs Paralímpics a Sydney i Atenes. El nedador vallesà va repetir a Mèxic el segon lloc que ja havia aconseguit a Rio fa poc més d’un any.

Entre els deficients visuals, la millor representant català va ser la nedadora de Badia Marian Polo, que amb només 16 anys era la més jove de la delegació espanyola. Amb tot, no va decebre i va aconseguir la plata en els 100 m braça i el bronze en els 50 m lliure. Polo va debutar amb només catorze anys en un campionat d’Europa i ja va tornar amb 4 medalles a casa, fet que li va permetre debutar en els Jocs l’any passat.

El mundial de Mèxic ha estat, doncs, una excel·lent prova de foc de cara a la proper a cita paralímpica, a Tòquio el 2020. En principi s’hauria d’haver disputat des del 30 de setembre fins al 6 d’octubre, però va haver de ser suspès pel gran terratrèmol que hi va haver a la capital mexicana uns dies abans i que va causar uns 200 morts. L’ajornament va fer que algunes potències, com ara la Gran Bretanya, Austràlia i el Japó no puguessin finalment competir en la cita mundialista.

LA XIFRA

6
medalles
ha guanyat Núria Marquès (CN Martorell) a Mèxic amb només 18 anys.

Perales i les joves també responen

La delegació espanyola va poder celebrar la seva millor actuació en un campionat del món superant amb escreix l’actuació als Jocs de Rio (17 medalles). Va acabar sisena en el medaller amb 45 medalles i amb la sensació que nedadors com Miquel Luque o sobretot Teresa Perales tenen relleu. Perales, de 41 anys, va guanyar un altre títol mundial en els 50 m lliure (S5), dues plates i un bronze, totes en proves de velocitat. Els països amb més medalles van ser la Xina, els Estats Units, el Brasil i Bielorússia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)