atletisme

campionat d'europa

Segell d’argent

El palamosí Adel Mechaal tanca un 2017 per emmarcar amb el subcampionat europeu de cros a Samorin

El fondista català només va cedir a la resistència final del turc d’origen kenyà Kaan Kigen Özbilen

El palamosí Adel Mechaal (New Balance) va tancar un 2017 per emmarcar amb el subcampionat europeu de cros, disputat a l’hipòdrom de la població eslovaca de Samorin. Fidel al seu tarannà i conscient de la seva bona preparació, el fondista empordanès no havia amagat les seves cartes i va anunciar que lluitaria per la victòria. Mechaal va complir la seva paraula i només el turc d’origen kenyà Kaan Kigen Özbilen, que la setmana passada va perdre el rècord europeu de marató (2h06:10), va poder impedir que assolís el màxim guardó. El campió estatal, molt còmode en un circuit molt pla i ràpid, va respondre amb suficiència al ritme imposat pels diferents representants britànics, però en l’últim quilòmetre i mig no va poder amb la resistència d’Özbilen, que manté l’hegemonia dels corredors turcs, vencedors en les quatre últimes edicions del campionat. Mechaal, en tot cas, es va mostrar molt satisfet amb la medalla de plata, que millora el tercer lloc de Ièras 2015 i s’afegeix als èxits d’aquest any, el títol europeu de 3.000 m en pista coberta a Belgrad i el quart lloc en els 1.500 m del mundial de Londres. El corredor del New Balance va liderar el conjunt espanyol, que va ocupar el segon lloc en la classificació per equips, a 3 punts de Turquia, i on també hi va tenir un paper determinant el lleidatà Ayad Lamdassem, desè en la línia de meta.

El francès Hassan Chachdi va prendre el lideratge en els primers metres, però van ser els corredors britànics els principals animadors de la prova. Dewi Griffiths va col·locar el pilot en fila índia i va encapçalar un petit grup de quatre atletes, amb Mechaal i els seus compatriotes Andrew Butchart i Ben Connor. Una lesió abans de mitja prova va deixar fora de combat Griffiths i va passar el testimoni a Butchart. La progressió d’Özbilen va fer que Mechaal allargués la gambada i es decidís a prendre el comandament. El català estava disposat a marxar en solitari, però el turc va contraatacar i amb una penúltima volta en 4:21 (1.100 m) va anar minant la resistència del seu rival quan la pugna ja era cosa de dos. El patiment de Mechaal, que s’acostava i s’allunyava com una goma, era evident, i va acabar desistint abans d’enfilar la recta final.

Lamdassem, més llorejat

En la lluita per la classificació per equips, a més de Mechaal també van puntuar per al conjunt espanyol el castellà Daniel Mateo (8è) i el lleidatà Ayad Lamdassem (10è), que en una cursa en progressió va resistir l’atac final del noruec Henrik Ingebrigtsen i va poder acabar entre els deu primers. Lamdassem, de 36 anys, és el fondista espanyol més llorejat en la competició, amb deu medalles: dues de plata en la prova individual (2010 i 2011) i les altres vuit per equips.

Mahboub, or per equips

Per a l’expedició espanyola, també va destacar el títol per equips en la categoria sub-20. Amb un bloc molt compacte, els tres que van puntuar van ser el gallec Miguel González (5è), el palamosí Annasse Mahboub (7è) i l’andalús Ignacio Fontes (8è). No va tenir tanta sort el gavanenc Mohamed Zarhouni, que va arribar a ocupar el quart lloc sub-23 després dels primers 2 quilòmetres de la prova, però en l’última volta es va enfonsar i no va poder passar de la 83a posició.

EL PROTAGONISTA

He vist Özbilen lluny i he intentat treure avantatge, però m’ha atrapat quan faltava un quilòmetre i mig, i m’ha canviat fort
Me’n vaig amb dues plates però content, i espero tornar-hi l’any vinent i lluitar per l’or

Esther Guerrero s’emporta el bronze en el relleu mixt

La banyolina Esther Guerrero va poder aprofitar la participació en la nova modalitat del relleu mixt per pujar en un podi internacional. La catalana, amb els seus companys d’equip Solange Pereira, Víctor Ruiz i Jesús Gómez, va acabar en tercera posició després d’una batalla molt ajustada amb els quartets de la Gran Bretanya i la República Txeca. Guerrero, tercera rellevista a Samorin, va rebre el testimoni en tercera posició i en la seva intervenció no hi va haver canvis. Jesús Gómez va tenir a l’abast Jakub Holusa, però finalment es va haver de conformar amb el tercer lloc amb un temps global de 18:26, a només dos segons del conjunt britànic i a un de la representació txeca.