Ciclisme

Ciclisme

Àfrica i les memòries

David Lozano es va estrenar com a professional en la cursa africana

El del vallesà, és el segon triomf de l’equip format per corredors diabètics en sis anys

Kigali, 11 d’agost del 2018. David Lozano (Matadepera, 1988) guanya la seva primera cursa com a professional de carretera. Ho fa corrent amb el Team Novo Nordisk, format només per corredors diabètics i després que el 2011, a23 anys, li diagnostiquessin l’afectació en el tipus 1. “Feia temps, cap a tres setmanes, que notava que no acabava de rendir amb la bicicleta. Bevia molta aigua, anava gairebé més de vint vegades al dia al lavabo... I no ho atribuïa a res, pensava que si bevia tant era perquè tenia set. Al cap de dos caps de setmana vaig trobar-me un dia que no m’hi veia. Vaig anar a l’oculista i em van dir que tenia una mica de miopia, però en un grau tan petit que ja vaig veure que tampoc no em quadrava. I al cap de dos dies, abans de dinar, ja estava a 500 de sucre”, explicava a aquest diari el desembre del 2011, quan acabava de guanyar la copa catalana de ciclocròs. “No em preocupa, entre cometes, perquè veig que cada dia em trobo millor i ho veig com una petita condició de vida, i ja està.”

Orgull, raó i alguna cosa més

“Aquesta victòria és molt important per al nostre equip, per a mi i per a totes les persones del món afectades per la diabetis. És absolutament increïble ser aquí i guanyar a Ruanda. Aquest és un lloc tan especial que em sento honrat d’estar en el calaix més alt del podi i mostrar amb orgull el nostre mallot de Changing Diabetes”, va dir Lozano dissabte, després del seu triomf en una etapa de 107 quilòmetres entre Musanze i Kigali, amb llambordes i sis passos de muntanya puntuables, el darrer dels quals era un mur al final en el qual el català va fer valer les qualitats de corredor de BTT i ciclocròs per deixar enrere la resta d’escapats i arribar tot sol a la línia de meta. La victòria del corredor de Terrassa és la segona en sis any d’història de l’equip de Phil Southerland i va arribar després de ser segon en la primera i la tercera etapa, com en la darrere, diumenge quan va acabar la 10a edició de la prova. El Tour de Ruanda és de categoria UCI 2.2 i se’l va adjudicar Mugisha Samuel, de 20 anys, que corre en l’equip filial del Dimension Data. David Lozano va acabar cinquè a 1:27.

“Estem demostrant que podem competir, estàvem trucant a la porta en cada etapa. I volia veure que podia guanyar. Segon és un bon resultat, però guanyar és alguna cosa més”, va explicar a Eurosport el català, després de guanyar una etapa en la qual a 25 quilòmetres per acabar es va despenjar del pilot per problemes mecànics. El seu company d’equip Rik van Ijzendoorn el va dur un altre cop al grup i, després, va poder infiltrar-se en l’escapada.

Al país africà, on l’UCI té previst disputar-hi un campionat del món a mitjà termini, l’equip va ser assenyalat i estigmatitzat pel públic i pels mitjans de comunicació. “Hi ha molta gent afectada i sempre tens moltes opinions al voltant. Però és la raó per la qual existim, per aquella gent que diu que la diabetis és un handicap”.

437 milions
“És una victòria per a l’equip Novo Nordisk, per a totes les persones de Ruanda amb diabetis i per als 437 milions de persones al món afectades”, va dir Phil Southerland després de la victòria de David Lozano, que es va posar en contacte amb ell mitjançant les xarxes socials quan li van diagnosticar la diabetis. Després dels pertinents controls es va incorporar a l’equip, de categoria Professional Continental UCI des del 2011 i que ha assolit podis en l’Amgen Tour de Califòrnia, el Tour de Corea i el Tour de Filipines . Avui, ja corre el Tour d’Hongria.
721
del rànquing UCI
és el corredor de Terrassa.
lloc
a la general va ocupar el català en la general del Tour de Ruanda. Iguala el seu millor resultat, en el Tour d’Estònia el maig passat. Abans, havia estat 17è en el Tour de Croàcia i 65è en la Milà - San Remo.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)