Ciclisme

El mur d’Oiz no té pietat

Vuelta a Espanya. Valverde retalla diferències amb el líder, Nairo queda despenjat i De la Cruz es queda a les portes de la victòria d’etapa en un final espectacular al Balcó de Biscaia

Alejandro Valverde (Movistar) va retallar vuit preuats segons al líder, Simon Yates (Mitchelton-Scott), en les rampes impossibles del mont d’Oiz, un cim inèdit conegut com el Balcó de Biscaia al País Basc, i que va oferir visualment un espectacle sensacional. El britànic manté 25 segons d’avantatge respecte a l’únic rival que li podrà discutir el triomf en les dues etapes andorranes. Nairo Quintana (Movistar), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jummo) i Superman López (Astana) van quedar atrapats en una pujada amb rampes de més del 20%. El colombià i l’holandès van cedir 1:04 respecte a Valverde, tot un món. L’altre beneficiat del dia va ser el jove mallorquí Enric Mas (Quick-Step), que es va enganxar a la roda de Valverde i ja és tercer a la general.

Les vistes des de dalt d’Oiz (1.026 m) diuen que són infinites però la boira va convertir els quilòmetres finals en una pel·lícula de misteri per a alguns i de terror per als altres. Entre els herois del dia cal mencionar el sabadellenc David de la Cruz (Sky). Lluny dels primers en la general, va tenir l’habilitat de colar-se en la gran escapada del dia –farcida de grans escaladors– i va ser l’home que va trencar completament el grup en la pujada final mentre l’afició basca i també molts catalans amb estelades se li llançaven literalment a sobre en una lluita pel triomf que, aquesta vegada sí, es pot qualificar d’èpica. El català, en una carretera rugosa i de pedra pensada per al bestiar, va endur-se Michael Woods (EF Education), Dylan Teuns (BMC) i Rafal Majka (Bora) i va pedalar cap endavant amb mirada de convicció absoluta en les seves possibilitats quan quedaven dos quilòmetres, els més durs que havien afrontat mai aquests corredors en una gran volta.

Woods, exciclista de BTT, va ser a l’hora decisiva qui més risc va prendre. El seu atac va estar a punt de ser un suïcidi perquè cada cop d’ull que feia rere seu la bicicleta se li quedava clavada i semblava que aniria per terra. Teuns va deixar-hi no un sinó els dos ronyons per remuntar, però es va quedar a dos pams mentre que De la Cruz va ser tercer lamentant que la seva valentia no hagués tingut premi.

A pocs minuts i metres de la ferotge lluita pel triomf d’etapa, els favorits sobrevivien com podien enmig de la bogeria de l’afició i de la duresa de la pujada. El port era idoni per a Valverde, que ja havia llançat un primer atac a 4 km del final. Amb 38 anys, el murcià, que venia a la Vuelta teòricament a preparar el mundial, s’ha trobat com a líder únic del Movistar. Ha entomat el repte i ahir va tornar a complicar la vida a Yates, però les dues etapes d’Andorra –final a Naturlandia i al coll de la Gallina– semblen favorables al líder, que tot i cedir pocs segons va donar símptomes de fortalesa i va tenir el suport del seu germà, Adam, que està acabant la Vuelta en plena forma.

El ciclista de Navàs Jordi Simon (Burgos BH) va haver d’abandonar després d’una topada amb un cotxe d’equip.

Lleida, final d’etapa

La Vuelta entra avui a Catalunya amb una etapa que acabarà a Lleida amb un esprint massiu si no hi ha sorpreses. Malgrat això i com cada dia segur que els intents d’escapada seran múltiples ja des del primer quilòmetre. Demà la sortida també estarà situada a la capital del Segrià.

PROTAGONISTES

Cada dia és un examen i avui m’he trobat més bé que ahir i ho he volgut aprofitar
Alejandro Valverde
MOVISTAR
17a etapa (157 km)
1r. M. Woods (EF Education) 4h09:48
2n. D. Teuns (BMC) a 0:05
3r. D. De la Cruz (Sky) a 0:10
4t. R. Majka (Bora) a 0:13
5è. I. Zakarin (Katuixa) a 0:38
6è. A. De Marchi (BMC) a 0:44
7è. A. Ghebreigzabhier (TD) a 0:48
8è. Jesús Herrada (Cofidis) a 0:51
9è. J. Hindley (Sunweb) a 0:55
10è. V. Nibali (Bahrain) a 1:48
14è. E. Mas (Quick-Step) a 2:40
15è. A. Valverde (Movistar) m.t.
17è. S. Yates (Mitchelton) a 2:48
18è. M.A. López (Astana) a 2:50
General
1r. S. Yates (Mitchelton) 69h05:34
2n. A. Valverde (Movistar) a 0:25
3r. E. Mas (Quick-Step) a 1:22
4t. M.A. López (Astana) a 1:36
5è. S. Kruijswijk (LottoNL) a 1:48
6è. N. Quintana (Movistar) a 2:11
7è. I. Izagirre (Bahrain) a 4:09
8è. R. Uran (Education) a 4:36
9è. T. Pinot (Groupama) a 5:31
10è. T. Gallopin (AG2R) a 6:05
11è. E. Buchmann (Bora) a 6:33
12è. W. Kelderman (Sunweb) a 9:15
13è. D. De la Cruz (Sky) a 9:19
14è. R. Majka (Bora) a 10:27
15è. G. Brambilla (Trek) a 11:35
69è. E. Prades (Euskadi) a 1h41:58
No vull posar cap excusa, simplement no he pogut seguir el ritme dels millors; he fet el que pogut
Nairo Quintana
movistar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)