Més esport

Pilota basca

Llegenda mexicana

Turi, el vigent campió mundial de frontennis i paleta de goma frontó, és un dels noms propis a Barcelona per la seva trajectòria i el seu carisma

Va debutar en una cita mundialista el 2003 a Cuba i a Barcelona 2018 vol engreixar el seu palmarès

El seu potencial sobre la pista és proporcional al seu magnetisme en la graderia. Amb un palmarès envejable a les seves esquenes, Arturo Rodríguez Faisal Turi va trigar amb prou feines dos dies a complir amb les expectatives i convertir-se en un dels favorits de la parròquia que es congrega aquests dies en el CEM Olímpics de la Vall d’Hebron amb motiu dels campionats del món de Barcelona de pilota basca.

Les dues primeres jornades van confirmar al mexicà com una de les grans figures d’aquests campionats. Fins avui, tot són alegries per a l’actual campió mundial de frontennis i paleta goma frontó. En frontennis, va superar dilluns passat a Cuba de la mà d’Héctor Chicho Rodríguez, amb qui ja va aconseguir l’or a Zinacantepec 2014, i dimarts va viure com a suplent el triomf dels seus compatriotes Carlos Alberto Torres Chiquis i Josué Roberto López Betillo davant Argentina per un doble 8-15.

En paleta goma frontó les sensacions també són immillorables. Després de cedir el seu lloc a Luis Ramón Molina Boliyito en el triomf de la primera jornada davant Perú, Turi va tornar a saltar a la pista aquest dimarts en els frontons de Bac de Roda per imposar la seva llei davant el xilè Martín Letelier, al que va superar còmodament en dos jocs (15-3 i 15-4). El full de ruta per aconseguir el títol es va complint amb pas ferm: “Com a equip busquem el primer lloc en el medaller i a nivell personal busco les dues medalles d’or: en frontennis i en paleta de goma”. Tot convida a pensar que Turi augmentarà la seva llegenda a Barcelona 2018 –és semifinalista de les dues modalitats–, una cita que està agradant molt al mexicà, que destaca una “molt bona organització” que li facilita el dia a dia i l’afecte del públic: “M’ha tocat escoltar el meu nom per aquí, esmentar-se una mica més del comú. Està ’pare’, és una experiència nova per a mi i miro de gaudir-la”. Ja han passat 15 anys des que Turi va debutar en una cita mundialista. Va ser en el campionat del Món sub-22 de Cuba de 2003. Des de llavors, diversos títols mundials figuren en el seu palmarès. A Barcelona el mexicà pot escriure amb lletres d’or un nou capítol. El seu joc sobre la pista dóna pas a un discurs rotund: “El fet d’estar aquí on van ser els Jocs Olímpics té un toc especial però al final, sigui a Barcelona o on sigui, nosaltres venim a guanyar.”

El perfil
Va néixer el 7 de maig de 1977 a Jalisco (Mèxic). Va guanyar el mundial de frontennis del 2002 i el 2006 al costat de Gustavo Miramontes i el del 2010 amb Héctor Rodríguez. El 2006 va acabar campió de paleta de goma formant parella amb Homero Hurtado. El 2014, en el mundial de Mèxic, va guanyar l’or en frontennis i també en paleta de goma.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)