Handbol

Talent català a la banqueta

Handbol. Jordi Ribera (Espanya), Valero Rivera (Qatar), Toni Gerona (Tunísia) i David Davis (Egipte) conformen el pòquer d’entrenadors del país en el mundial d’Alemanya i Dinamarca

El 10 de gener es donarà el tret de sortida al mundial d’Alemanya i Dinamarca amb la presència de sis jugadors catalans en el combinat espanyol –Joan Cañellas (Pick Szeged), Viran Morros (París Saint-Germain), Aitor Ariño i Aleix Gómez (Barça Lassa), Ferran Solé (Tolosa) i Adrià Figueras (Fraikin BM Granollers)– i quatre tècnics més del país al comandament de les seleccions d’Espanya, amb Jordi Ribera, de Qatar, amb Valero Rivera, de Tunísia, amb Toni Gerona, i d’Egipte, amb David Davis. Més enllà de la fuga de jugadors a altres lligues europees, el fenomen de l’exportació d’entrenadors tampoc és cap novetat i ara fa un any es va posar més que mai en evidència. El 28 de gener, el mateix dia que el tàndem format per Jordi Ribera i Toni García conduïen Espanya al títol europeu a Zagreb, Valero Rivera alçava el ceptre asiàtic amb el Qatar i Toni Gerona aixecava la copa africana amb el combinat de Tunísia. L’últim a afegir-se a la llista és el tècnic de Santa Maria de Palautordera, que lidera la selecció d’Egipte, sobretot pensant en el mundial del 2021, que es disputarà al país dels faraons.

Si s’obre el focus, en el mundial hi haurà dos entrenadors espanyols que han estat vinculats al Barça i al Granollers com a jugadors o com a tècnics. És el cas del navarrès Mateo Garralda, que dirigeix la selecció de Xile, i del lleonès Manolo Cadenas, ara en les files de l’Argentina. El tercer entrenador espanyol en el mundial serà el val·lisoletà Raúl González, un dels tècnics de moda, després d’haver conduït el Vardar, formant tàndem amb Davis, fins al títol europeu (2017). González és, ara, al capdavant del club més poderós del món, el París Saint-Germain, però manté el compromís amb la selecció de Macedònia. Precisament, l’equip balcànic va deixar fora del mundial la selecció de Romania, que durant dues temporades va dirigir el barceloní Xavi Pascual. El tècnic blaugrana va cessar com a seleccionador romanès el juny del 2018.

De les quatre seleccions comandades per entrenadors catalans, lògicament la que té millors expectatives és el combinat espanyol, vigent campió europeu i que amb Ribera a la banqueta ja va obtenir la cinquena posició en el mundial de França 2017. Abans de prendre la responsabilitat de dirigir l’equip espanyol, el tècnic de Sarrià de Ter ja havia comandat les millors seleccions americanes, l’Argentina i el Brasil, durant els Jocs Olímpics de Rio. En el mateix grup que Espanya (B) competiran Croàcia, Bahrain, el Japó, la Islàndia d’Aron Pálmarsson i Macedònia,

En el grup D coincideixen Qatar, el sorprenent subcampió de l’edició del 2015, Egipte, amb el pivot Mohamed Shebib (campió europeu amb el Montpeller) com a màxim referent, Suècia, l’Argentina, Angola i Hongria, que, després de l’etapa del català Xavi Sabaté i el danès Ljubomir Vranjes, ara lidera el tècnic magiar Istvan Csoknyai. La Tunísia del tortosí Toni Gerona jugarà en el grup C, amb Dinamarca, Noruega, Àustria, Xile i l’Aràbia Saudita. L’únic grup sense tècnics catalans serà l’A, en què juga la defensora del títol, França, amb els quatre representants blaugrana, Cedric Sorhaindo, Timothey N’Guessan, Dika Mem i el pivot de Perpinyà Ludovic Fàbregas. El seus rivals seran els amfitrions, Alemanya, Rússia, Sèrbia, Corea i el Brasil del blaugrana Thiagus Petrus i el porter del Fraikin BM Granollers César Bombom Almeida.

LA DADA

Espanya és la vigent campiona europea, Qatar, l’asiàtica, i Tunísia, l’africana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)