Ciclisme

Valverde pren posicions

Michael Matthews s’apunta la segona etapa creuant la meta just abans que el murcià, que puja al segon lloc de la general

El britànic es deixa 14 minuts arran d’una caiguda en el tram final de la cursa

Per si algú ho dubtava, a Alejandro Valverde no li falta motivació a l’hora de lluitar per la seva tercera victòria consecutiva en la Volta i la quarta del seu palmarès. Ni el fet de tenir 38 anys ni haver competit dissabte passat en la Milà-San Remo rebaixen la capacitat competitiva del murcià del Movistar, que ahir, coincidint amb la segona etapa –entre Mataró i Sant Feliu de Guíxols (166 km)–, va acumular fins a 9 segons en bonificacions i es va situar segon de la general, a 2:47 de Thomas de Gendt (Lotto), que continua líder. És la recompensa pel segon lloc d’etapa signat ahir, rere l’australià Michael Matthews (Sunweb), l’únic que va ser capaç de superar-lo en un final idoni per al vigent campió del món: una lleugera però constant pujada just abans d’ arribar a la meta. “Ha estat un esprint molt dur, molt disputat. Estic molt agraït a l’equip pel suport que m’ha donat”, va comentar Matthews, que obté el seu primer triomf del curs.

Valverde afronta avui l’inici de l’alta muntanya en la Volta –amb un exigent final a Vallter 2000– amb 9 segons d’avantatge respecte a Nairo Quintana i 10 respecte a un altre dels favorits, Egan Bernal. El colombià ja és el líder indiscutible de l’Sky en la cursa, i encara més després que Chris Froome quedés ahir fora de qualsevol combat a causa d’una caiguda. “Ara sí que em sento líder”, va comentar Bernal a Esport3 tot just acabar la jornada. “M’ha dit [Froome] que faria tots els possibles per mi i això és tot un honor”, hi afegia.

El quatre cops vencedor del Tour va topar amb el terra quan faltaven 36 km, quan rodava a la zona del darrere del gran grup. Va tornar a pujar a la bici, però amb una visible rascada a la cuixa dreta, i va completar l’etapa. Tot i això, ho va fer en el grup de cua i es va deixar 14 minuts en creuar la meta. Ho va propiciar el fet de no rebre la col·laboració de cap company a l’hora d’intentar reenganxar-se al pilot. Un fet que evidencia prou que lluitar per la Volta no era l’objectiu principal del britànic, centrat a arribar en la millor forma possible al Tour. A pesar que la caiguda no va ser greu, calia esperar a veure com passava la nit per saber si estaria avui en la línia de sortida.

Les travesses de la segona jornada ja apostaven per una arribada en grup. Ho propiciava un recorregut eminentment pla, amb tot just tres altures de tercera categoria (Can Bordoi, Santa Pellaia i Romanyà) en el trajecte entre Mataró i Sant Feliu de Guíxols. Hi havia, però, dos elements a tenir en compte: el vent, que posava en alerta els directors dels equips per evitar possibles talls que poguessin hipotecar les possibilitats de podi dels seus líders, així com uns metres finals que picaven cap amunt i que frustraven els esprintadors presents en la Volta, com André Greipel (Arkea). No hi va faltar l’escapada del dia, protagonitzada pel danès Jonas Gregaard (Astana), el txec Josef Cerny (CCC) i l’holandès Marco Minnaard (Wanty). Van arribar a acumular prop de set minuts (6:45) quan faltaven 109 km per acabar l’etapa, però l’aventura va quedar neutralitzada uns 20 km abans de la meta. Llavors, Valverde ja apareixia en els primers llocs del grup, preparat per exhibir les seves armes. Primer va esprintar per esgarrapar tres segons en l’últim esprint intermedi, situat a Platja d’Aro, i en va rebaixar sis més amb el segon lloc d’etapa.

35è M. Soler (Movistar) a 2:58
Ara sí que em sento líder de l’Sky en la Volta. Froome m’ajudarà i això és tot un honor
Egan Bernal
CORREDOR DE L’SKY
És la primera victòria de l’any. Ha estat un esprint molt dur. Estic molt agraït a l’equip pel suport
Michael Matthews
CORREDOR DEL SUNWEB

Luis Ángel Maté: “Lluitar per la muntanya? Per què no?”

Luis Ángel Maté (Cofidis) va ser l’últim corredor a aguantar Thomas de Gendt quan dilluns, en la primera etapa de la Volta, el corredor belga es va erigir en el líder de la cursa després de protagonitzar una gran escapada. “Em vaig sentir bé, tot i que em faltava una mica de ritme perquè feia un mes que no competia [des del Tour d’Oman]”, comentava ahir el corredor, de Marbella, que s’ha guanyat el sobrenom de linx andalús, just abans d’iniciar l’etapa entre Mataró i Sant Feliu de Guíxols. A pesar de les bones sensacions que tenia, reconeix que De Gent va estar “tres punts per sobre” de la resta en una etapa marcada per tres ports de primera categoria. “Quan vas amb un corredor així, només pots felicitar-lo”, hi afegia. L’actuació, però, li va valer ocupar la segona plaça de la classificació de la muntanya i ara es planteja lluitar per obtenir el primer lloc. “Per què no? Ja veurem com es recuperen les cames i, si es pot, doncs ho intentarem. He preparat bé la Volta i ho intentarem fer bé”, va concloure.

A punt per a l’alta muntanya

La tercera etapa, que enllaça avui Sant Feliu de Guíxols i l’estació de Vallter 2000, suposa el primer contacte del pilot de la Volta amb l’alta muntanya. De fet, diversos corredors han assenyalat que l’exigent pujada a Vallter (a 2.150 metres d’altura i de categoria especial) és un dels punts importants a l’hora de començar a definir els favorits al podi de diumenge. Thomas de Gendt tindrà difícil defensar el lideratge de la general, ja que s’esperen moviments dels grans escaladors presents en aquesta Volta, començant per Nairo Quintana (Movistar) i Romain Bardet (Ag2r). També posarà a prova les forces que tenen Valverde i Bernal en un final de màxima exigència.