Ciclisme

‘Superman’ respon

Volta a Catalunya. Miguel Ángel López (Astana) supera a temps l’atac d’Adam Yates (Mitchelton) a Montjuïc i segella el primer lloc del podi, al davant del britànic i de Bernal (Sky)

Miguel Ángel López ja té inscrit el seu nom en el palmarès de la Volta. El corredor colombià de l’Astana s’ha erigit en el vencedor de la 99a edició, que ahir es va completar amb una última dosi d’emoció per Montjuïc. De fet, no va ser fins a l’última de les vuit pujades a la muntanya que Superman López es va poder assegurar el primer graó del podi, una vegada desactivat un atac d’Adam Yates (Mitchelton-Scott) que va estar a punt de capgirar la general. De fet, el britànic va arribar a rodar com a líder virtual de la cursa, amb diferències de fins a 16 segons al seu favor respecte al colombià.

“No és la primera vegada que em veig en aquesta situació. He tingut altres experiències amb aquesta pressió i cal mantenir la calma per saber-ho afrontar”, va comentar López una vegada assegurat el seu segon gran triomf de l’any, precedit pel del Tour de Colòmbia. Per al record d’aquesta Volta, el vencedor deixa l’excel·lent ascens a La Molina, coincidint amb el final de la quarta etapa, que el va alçar al primer lloc de la general. Aquella actuació va frustrar una victòria factible de Marc Soler (Movistar), que ni de bon tros va tenir el final de Volta desitjat. El de Vilanova i la Geltrú es va veure implicat en una caiguda multitudinària que es va produir durant la tercera pujada a Montjuïc. El diagnòstic va ser una fractura de l’escafoide del canell dret, que el va obligar a retirar-se i va diluir el meritori desè lloc que mantenia en la general. Entre la vintena d’afectats per la caiguda, hi havia, així mateix, Romain Bardet (Ag2r) i Simon Geschke (CCC), que també van haver de passar per l’hospital.

Una de les preocupacions amb què es van llevar ahir els organitzadors era l’amenaça de pluja. De fet, es va consensuar que l’etapa, de 143 km, s’aturaria si en arribar al circuit de Montjuïc un paviment mullat suposava un risc manifest per als corredors. Els temors, però, es van esvair a mesura que s’arribava al migdia sense rastre de pluja i el pilot va enfilar la primera de les vuit pujades a la muntanya. Arribava l’hora de la veritat en un terreny propici per als moviments. El primer va ser el de Davide Formolo (Bora Hansgrohe), que en la tercera volta al circuit es va escapar en solitari. L’aventura, d’uns 40 km, li va acabar donant el triomf d’etapa. “Quan faltaven dos passos per a la meta, m’han dit que Adam Yates em guanyava terreny per darrere. Així que en el tram final he anat a mort”, deia el corredor italià, que no s’apuntava un triomf d’etapa des del 2015.

Com explicava Formolo, en el tram final la cursa ja venia embogida per un Adam Yates disposat a canviar el desenllaç previst de la Volta. Abans, també ho va intentar Nairo Quintana (Movistar), quart de la general, a 25 segons de López. Va arribar a rebaixar la diferència fins als cinc segons, però tant ell com el grup que formava van ser neutralitzats 25 km abans de completar l’etapa. Poc després, quan faltaven uns 22 km, va arribar l’atac d’Adam Yates, que va tenir la col·laboració del seu germà Simon per obrir un forat que va arribar a vorejar els 30 segons respecte al grup de López. A l’Astana li va tocar temperar els nervis i fer una accelerada final per recuperar el control de la cursa i atrapar Yates, que durant una bona estona va rodar com a líder virtual. Quan faltaven uns 4 km, el britànic va ser neutralitzat i López va mantenir les diferències de 14 i 17 segons respecte a Yates i Egan Bernal (Sky) en la general final. La Volta ja té el seu Superman.

ELS PROTAGONISTES

Estic molt content. És la meva segona victòria de l’any després de la del Tour de Colòmbia i em dona més motivació per al que ha d’arribar

MARC SOLER

Es va fracturar el canell en una caiguda massiva i va haver d’abandonar
7a etapa (143,1 km)
1r D. Formolo (Bora) 3h19:41
2n E. Mas (Deceuninck) a 0:51
3r M. Schachmann (Bora) a 0:53
4t D. Smith (Mitchelton) a 0:55
5è A. Valverde (Movistar) a 0:55
6è E. Bernal (Movistar) a 0:55
7è Adam Yates (Mitchelton) a 0:55
8è N. Quintana (Movistar) a 0:55
General
1r M.A. López (Astana) 29h14:17
2n A. Yates (Mitchelton) a 0:14
3r E. Bernal (Sky) a 0:17
4t N. Quintana (Movistar) a 0:25
5è S. Krujswijk (Jumbo) a 0:56
6è M. Woods (Ed. First) a 1:42
7è R. Majka (Bora) a 2:27
8è G. Martin (Wanty) a 2:41
9è E. Mas (Deceuninck) a 2:49
10è A. Valverde (Movistar) a 3:02
11è T. Pinot (Groupana) a 3:02
12è M. Schachamann (Bora) a 3:15
13è S. Yates (Mitchelton) a 4:15
36è T. de Gendt (Lotto) a 23:40
Muntanya
1r T. de Gendt (Lotto) 60 punts
2n C. Verona (Movistar) 41
3r G. Mühlberger (Bora) 40
Regularitat
1r M. Matthews (Sunweb) 29 punts
2n M. Schachmann (Bora) 28
3r T. de Gendt (Lotto) 16
Joves
1r M.A. López (Astana) 29h14:17
2n E. Bernal (Sky) a 0:17
3r E. Mas (Deceunick) a 2:49
General equips
1r Movistar 87h49:11
2n Bora Hansgrohe a 5:13
3r Astana a 10:12

DAVIDE FORMOLO

Va aconseguir el triomf de la setena i última etapa després d’una llarga escapada
Ja prevèiem que hi hauria batalla fins al final. L’equip estava mentalitzat i preparat per respondre a un atac com el de Yates
Miguel Ángel López
vencedor de la volta 2019
Era l’última etapa, l’última oportunitat. Ho hem intentat, però no ha estat suficient. He donat el millor de mi
Adam Yates
SEGON DE LA VOLTA 2019

Rubèn Peris: “El balanç és molt positiu tot i l’última caiguda”

El director de la Volta, Rubèn Peris, feia ahir un balanç “molt positiu” de com s’ha desenvolupat la 99a edició: “La caiguda d’última hora [al circuit de Montjuïc] no pot enterbolir el que ha estat una gran Volta. Ha estat competida fins a l’últim moment i, com a organitzador, això és el que esperes”, comentava ahir una vegada resolta la setena i última etapa. Amb relació a la caiguda de què van ser objecte una vintena de corredors mentre es rodava per Montjuïc, Peris va lamentar l’incident, que atribueix a una situació de cursa que no es pot preveure: “El circuit de Montjuïc és espectacular, però malauradament aquest esport té caigudes. Em sap greu, però no em treu la satisfacció que tenim perquè ha estat una gran Volta.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)