Més esport

Madrid 2032 s’ingereix en les aspiracions olímpiques de Barcelona 2030

Olimpisme. El nou alcalde del PP es proposa intentar per cinquena vegada que la capital espanyola sigui l’escenari d’uns Jocs Olímpics

El nou alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (PP), ha donat el tret de sortida del cinquè intent de Madrid (2032) per ser ciutat olímpica i posar fi al greuge que la persegueix des del 1992. El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha recollit el guant: “Madrid és la millor ciutat del món per ser l’escenari d’uns Jocs Olímpics. Els Jocs del 2024 i el 2028 estan concedits però a partir de llavors el somni és possible.” El COE, però, també patrocina amb el seu suport públic la candidatura que es treballa des de Catalunya, sobretot el govern de la Generalitat, per als Jocs d’hivern per a Barcelona i els Pirineus el 2030, La incompatibilitat dels dos projectes és manifesta. Espanya, a més, també vol organitzar amb Portugal el mundial del 2030. Blanco va assegurar, en aquest sentit, que “tot és compatible”.

Martínez-Almeida, que va ser investit dissabte passat, va declarar als mitjans de comunicació que no li agradaria “deixar aquest món sense veure uns Jocs a Madrid”. “A dia d’avui, d’acord amb l’agenda 2020, Madrid és la ciutat més preparada per organitzar uns Jocs Olímpics.” Si es fes realitat, la proposta significaria el cinquè intent per rebre els Jocs Olímpics, després de veure com Munic l’any 1972, Londres el 2012, Rio de Janeiro el 2016 i Tòquio el 2020 van ser les escollides en les quatre ocasions anteriors.

Per fer possible la candidatura, el PP buscarà un acord amb la resta de grups municipals, començant per Ciutadans i Vox, que són els qui li possibiliten el càrrec d’alcalde. L’anterior alcaldessa, Manuela Carmena, sempre s’havia mostrat reticent a recuperar una candidatura olímpica per les grans despeses que havia fet el consistori –amb casos de corrupció inclosos– en anteriors ocasions.

El conflicte d’Espanya i el COI

L’Estat espanyol, amb múltiples fronts olímpics oberts, va rebre l’any passat seriosos avisos per part del COI sobre com tractava els esportistes de Kosova, un estat que Madrid no reconeix. En diferents competicions internacionals els atletes del país balcànic havien tingut problemes per aconseguir el visat i també per competir amb els seus propis símbols nacionals. El director general del COI, Pere Miró, va arribar a amenaçar l’Estat de demanar a les federacions internacionals que no concedissin més campionats a l’Estat espanyol fins que no es resolgués la situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)