Més esport

Els Jocs del 2026, cap a Milà

Olimpisme. La candidatura italiana, amb llargues distàncies entre les diferents subseus, s’imposa a la d’Estocolm en la votació dels membres del COI per 47-34

Milà, Cortina d’Ampezzo i altres seus dels Alps italians organitzaran els Jocs Olímpics d’hivern del 2026 després de superar en la votació d’ahir al COI a Lausana la seva rival, Estocolm, per 47-34. Serà la tercera vegada que la cita olímpica es disputi a Itàlia després de les edicions del 1956 –també a Cortina– i la del 2006, a Torí.

Les dues ciutats havien arribat a la votació igualades després que la comissió d’avaluació, que les havia examinat per separat, destaqués l’experiència organitzativa dels dos països i també el desafiament que suposaven les grans distàncies entre les diferents instal·lacions. En aquest sentit, Milà va resultar beneficiada pel seu notable pes en l’assemblea olímpica. Hi havia, a més, un cert sentiment de deute amb Itàlia des que el 2016 les autoritats polítiques van retirar a Roma el seu suport per organitzar els Jocs d’estiu del 2024. Les enquestes encarregades pel COI també assenyalaven un suport ciutadà molt més gran a Milà que a Estocolm.

Les distàncies

Milà rellevarà Pequín 2022 en la relació de ciutats organitzadors dels Jocs d’hivern. Si el projecte es manté tal com està dissenyat, a Milà s’hi faran les proves de gel i a Cortina, a més de 400 quilòmetres, l’esquí alpí, el biatló, el cúrling i els esports de trineu. A aquests municipis s’hi afegiran subseus també apartades de la ciutat principal, com ara Bormio (esquí alpí), Livigno (surf de neu i esquí d’estil lliure); la vall de Fiemme (salts, esquí de fons i patinatge de velocitat) i l’Arena de Verona, escollida per a la cerimònia de clausura, una instal·lació que pot presumir de ser l’única construïda el segle I.

Aquesta dispersió obligarà a allotjar els esportistes en sis viles olímpiques diferents, amb els problemes de transport i seguretat que això comportarà. El mapa d’instal·lacions, amb tot, s’adiu amb la nova filosofia del COI i l’agenda 2020, que prioritza l’ús de seus ja construïdes encara que estiguin allunyades de la ciutat organitzadora. Estocolm, de fet, proposava situar les subseus de skeleton, bobsleigh i luge a Letònia, aprofitant la normativa, que permet organitzar uns Jocs amb seus en diferents països.

DUES GRANS SEUS

Els 400 quilòmetres que separen Milà de Cortina no van ser cap problema
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)