Esport i política

En nom de la unitat

Olimpisme. Gerard Figueras reclama als diferents governs un suport que blindi la candidatura olímpica d’hivern Pirineus-Barcelona 2030, que ho té tot a punt per formalitzar-se

El secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, pren la iniciativa per demanar la unitat d’acció de les diferents administracions i dels governs en defensa de la candidatura de Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Figueras explica que, un cop atorgats els Jocs del 2016 a Milà-Cortina d’Ampezzo, s’obre la finestra per presentar la candidatura catalana i diu que la feina tècnica està enllestida per poder ser, a la tardor, la primera candidatura que es formalitza, abans que els altres projectes que s’estan treballant, entre els quals hi ha dues ciutats que sobresurten pel fet que ja n’havien estat seus, Salt Lake City (2002) i Sapporo (1972).

Figueras troba molt recomanable, però, que tots els governs prenguin posicions decidides de suport, tant el de la Generalitat –no es preveu cap incident de recorregut–; com el de Barcelona, quan s’hagi tancat el cartipàs, i el de l’Estat, quan Pedro Sánchez sigui investit, sempre que no s’hagin de repetir els comicis. Tampoc es preveuen canvis en els suports dels consistoris del Pirineu, la majoria dels quals no han canviat de color polític.

Més enllà de la unitat política i des del punt de vista tècnic, el secretari general de l’Esport considera que el projecte català està en una posició de sortida “excel·lent” després del nou taulell de joc que ha aprovat el COI aquest cap de setmana a Lausana. “De fet, és exactament el que estem fent des de fa dos anys i mig. El nou model canvia absolutament les normes de les pròpies candidatures i explica com han de ser els Jocs del futur: sostenibles, s’han d’adaptar al territori on es fan i no a la inversa, i sobretot han de servir més enllà de l’esdeveniment en si mateix. Són unes normes que encaixen perfectament en la proposta catalana i que ens serveixen per explicar que Pirineus-Barcelona 2030 és una estratègia de país. En certa manera, hem estat fent de conillets d’índies de com es construeix una candidatura amb aquests nous paràmetres perquè ja fa dos anys i mig que fem aquest treball junt amb el Comitè Olímpic Internacional”, sentencia.

Ajuda a Madrid però sense mala competència

Figueras, en nom del govern, ofereix col·laboració al reviscolat somni de Madrid per ser seu d’uns Jocs d’estiu però reclama que totes dues candidatures no entrin en competència. “Nosaltres ho tenim tot orientat al 2030. Si anem junts, podem ser dues opcions guanyadores, però no serà així si es planteja que Madrid aspiri als Jocs del 2032.” Amb la nova estratègia del COI de concedir els Jocs per parelles, per no fer-se mala competència Madrid hauria de pensar en el 2036 o el 2040. “Benvinguda la recuperació del somni olímpic de Madrid. Seria normal que tingués uns Jocs, com París o Londres. Els podem ajudar des de l’experiència de Barcelona 92 i d’una candidatura d’hivern que és la primera que treballa amb els nous paràmetres del COI”, indica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)