Ciclisme

I, avui sí, comença el Tour!

Ciclisme. Primer cara a cara entre els candidats a arribar a París amb el mallot groc, amb el final a La Planche des Belles Filles i després que Peter Sagan s’estrenés en aquesta 106a edició

La foto del podi que veurem a París el 28 de juliol la veurem el dia abans, a 2.365 m i després de pujar 33 quilòmetres a Val Thorens. Serà la darrera etapa alpina del Tour i qui falli avui difícilment hi sortirà.

La cursa de la general comença avui amb el final a La Planche des Belles Filles, amb sis ports al davant –dos de primera i un que no puntua– i allargada un quilòmetre i dos murs més que tenen trams al 28 per cent –quin mal d’esquena...– respecte als anteriors finals. Hi han alçat els braços Chris Froome, el dia que Wiggins es va situar líder de la general el 2012; Vincenzo Nibali el 2014 en el Tour que va guanyar –l’únic groc a París no anglosaxó aquesta dècada–, i Fabio Aru fa dos anys.

L’aperitiu ha estat prou bo: sortida i CRE a Brussel·les en homenatge a Eddy Merckx. El Jumbo va fer bons els pronòstics malgrat l’accident de Dylan Groenewegen a menys d’un quilòmetre i mig per al primer esprint. L’heroi va ser Mike Teunissen i, l’endemà, l’equip holandès va imposar-se a la contrarellotge per equips. Julian Alaphilippe va enfundar-se el groc dilluns i es va convertir en el 85è francès a dur-lo, 99 etapes després de Tony Gallopin el 2014. I abans-d’ahir el Deceuninck repetia amb el primer triomf d’Elia Viviani al Tour, el 97è home que ha guanyat en les tres grans. Que Peter Sagan, segon el primer dia, guanyés ahir acaba d’ordenar la prèvia. L’eslovac ja és l’home del pilot amb més victòries a la cursa (12), després del seu triomf en la primera etapa amb ports (quatre). Doncs que comenci el Tour!

Els deu primers

Les tres anteriors edicions amb final al llegendari cim tenien Les Belles Filles com a única dificultat. I el guanyador ja va ser pota negra. Els sis ports d’abans de la darrera pujada fan que hi hagi 4.000 metres de desnivell avui. Difícil amagar-se. Ho diu també el director del Tour, Christian Prudhomme: “D’aquí en surten els deu primers de la general.” “Ningú sap la nostra estratègia, tenim dos líders i és molt aviat per descartar-ne un. Som un equip i el que compta és l’equip”, afirma el director de l’Ineos, Nicolas Portal.

“Tothom provarà alguna cosa i jo també miraré de fer-ho el millor possible per mantenir el groc. Serà difícil”, diu Alaphilippe, que obre el focus: “Hi ha molts ports abans i hi haurà una gran selecció. No serà només la pujada a La Planche.”

Etapa 5 (175,5 km)
1r. Peter Sagan (Bora) 4h02:33
2n. Wout van Aert (Jumbo) m.t.
3r. Mateo Trentin (Mitchelton) m.t.
4t. Sonny Colbrelli (Bahrain) m.t.
5è. Greg van Avermaet (CCC) m.t.
10è. J. Alaphilippe (Deceun.) m.t.
68è. Marc Soler (Movistar) m.t.
General (826,1 km)
1r. J. Alaphilippe (Deceun.) 18h44:12
2n. Wout van Aert (Jumbo) a 0:14
3r. Steven Kruijswijk (Jumbo) a 0:25
4t. George Bennett (Jumbo) m.t.
5è. M. Matthews (Sunweb) a 0:40
6è. Egan Bernal (Ineos) m.t.
7è. Geraint Thomas (Ineos) a 0:45
8è. Enric Mas (Deceuninck) a 0:46
9è. Peter Sagan (Bora) a 0:50
10è. Greg van Avermaet (CCC) a 0:51
40è. Marc Soler (Movistar) a 1:30
Muntanya
1r. Tim Wellens (Lotto) 17 punts
2n. Toms Skujins (Trek) 9 p.
3r. Xandro Meurisse (Wanty) 6 p.
Regularitat
1r. Peter Sagan (Bora) 144 punts
2n. Michael Matthews (Sunweb) 97 p.
3r. Elia Viviani (Deceuninck) 92 p.
Joves
1r. Wout van Aert (Jumbo) 18h44:26
2n. Egan Bernal (Ineos) a 0:26
3r. Enric Mas (Deceuninck) a 0:32
Equips
1r. Team Jumbo - Visma 56h42:43
2n. Team Sunweb a 1:44
3r. EF Education First a 1:57
Miro de guanyar cada dia i per això és normal que algun dia per fi ho faci. El secret de l’esprint era arribar en el primer grup
Respecte al mallot verd, no em puc desconcentrar. He de continuar sumant cada dia per guanyar la regularitat a París
Peter Sagan
bora
Tothom ve al cent per cent i ningú regala res. Prefereixo ser conservador, serà una etapa dura i no vull perdre temps
Egan Bernal
ineos

Cap corredor ha posat el peu a terra, encara

André Greipel (Arkea) compartia fins ahir amb Peter Sagan el nombre de victòries al Tour (11). L’alemany va ser el primer del darrer grup d’homes que van creuar la línia d’arribada, a 18:37 i en el lloc 157. La idea que avui comença el Tour es reforça amb l’argument que encara no s’ha produït cap abandonament. Fins i tot Magnus Cort Nielsen (Astana) corre amb una petita fractura a la mà, fruit d’una caiguda en l’etapa d’abans-d’ahir que no li va impedir –al guanyador d’una etapa el 2018– entrar en el grup de Greipel. El guanyador dimarts, Elia Viviani, va ser el tercer per la cua, seguit de Stephen Cummings (Dimension Data) i Cees Bol (Sunweb).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)