Ciclisme

I si no ha de passar res...

Ciclisme. Tour de França. Van Aert dona la quarta etapa al Jumbo i els talls en el pilot deixen Thomas i Bernal segon i tercer, darrere Alaphilippe

L’equip de guionistes del 106è Tour té assegurada la nominació a uns quants premis. I només s’han disputat deu de les 21 etapes. Això promet!

La cursa, òrfena del seu gran protagonista en les seves darreres entregues –Chris Froome, qui no recorda per exemple la cursa al Mont Ventós fa dos estius–, presenta girs argumentals que no permeten aixecar-se del seient. Com endarrerir un dia la primera jornada de descans, avui en lloc d’ahir. A qui se li acut? O que un equip com el Jumbo Visma, que no té mala plantilla però tampoc sortia a les travesses per guanyar el gruix de les etapes inicials, ja hagi aconseguit quatre triomfs i només un sigui de Dylan Groenewegen, l’esprintador que en l’etapa inicial a Brussel·les va anar a terra a 1,4 quilòmetres del final. El seu llançador Mike Teunissen, heroi per accident, va ser el primer portador del centenari mallot groc.

Wout van Aert va guanyar a l’esprint el desenllaç d’ahir, després de superar autèntiques bèsties com Viviani, Sagan o Ewan i fent evidents les qualitats dels corredors que saben què és guanyar curses –compte que té tres mundials– al ciclocròs.

Presents

Sí que van aparèixer, ahir i com en recents edicions –la de Sagan i Froome el 2016 va ser tan memorable com decisiva–, els temuts talls en el pilot. Una ruleta russa que l’Education First va començar a fer girar a 40 quilòmetres de l’arribada i quan encara estava viva l’escapada del dia, permesa i controlada pels equips dels velocistes. Però precisament el cap de files de l’equip que va encendre la metxa, Rigoberto Uran, va ser un dels damnificats.

L’Ineos i el Deceuninck van acceptar el repte i, amb la col·laboració del Bora i la presència del Mitchelton amb Adan Yates, van fer un autèntic estrip per partir el pilot en dos. Thibaut Pinot, que era tercer en la general, té ara el mallot groc a 2:33. Uran, Bardet i Barguil a 3 i Richie Porte o Vincenzo Nibali, que ja són un souvenir de candidat al triomf, a 4 i 14 minuts.

Cara i creu

Julian Alaphilippe (Deceuninck) per mantenir dos dies més pel cap baix el mallot groc, i sobretot Geraint Thomas i Egan Bernal, segon i tercer i amb més de mig minut sobre el primer rival amb cara i ulls en la general –Adam Yates–, van ser els grans vencedors del dia que no havia de passar res. “Érem al lloc perfecte quan s’ha partit. Després ens hi hem implicat tots” deia el dorsal u. En canvi, Mikel Landa, en plena acceleració col·lectiva, va sortir de la carretera després que el basc i Warren Barguil, desequilibrat per tocar la roda al mallot groc, topessin de costat. Una mina per a una cultura esportiva que viu de la polèmica i la repetició de la jugada fins a la sacietat. I mentrestant Quintana i Valverde a la seva, Marc Soler a treballar de nou...

Etapa 10 (217,5 km)
1r Wout van Aert (Jumbo) 4h49:39
2n Elia Viviani (Deceuninck) m.t.
3r Caleb Ewan (Lotto) m.t.
4t Michael Matthews (Sunweb) m.t.
5è Peter Sagan (Bora) m.t.
11è Julian Alaphilippe (Deceun.) m.t.
12è Geraint Thomas (Ineos) m.t.
45è Thibaut Pinot (Groupama) a 1:40
55è Mikel Landa (Movistar) a 2:09
81è Marc Soler (Movistar) a 5:58
General (1.804,6 km)
1r J. Alaphilippe (Deceun.) 43h27:15
2n Geraint Thomas (Ineos) a 1:12
3r Egan Bernal (Ineos) a 1:16
4t Steven Kruijswiwijk (Jumbo) a 1:27
5è Emanuel Buchmann (Bora) a 1:45
6è Enric Mas (Deceuninck) a 1:46
7è Adam Yates (Mitchelton) a 1:47
8è Nairo Quintana (Movistar) a 2:04
9è Daniel Martin (UAE) a 2:09
10è Giulio Ciccone (Trek) a 2:32
31è Marc Soler (Movistar) a 14:19
Muntanya
1r Tim Wellens (Lotto) 43 punts
Regularitat
1r Peter Sagan (Bora) 229 punts
Joves
1r Egan Bernal (Ineos) 43h28:31
Equips
1r Movistar Team 130h45:20
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)