Atletisme

Gran final de festa a l’europeu sub-20 de Suècia

Atletisme. Aaron Las Heras (or) i Sandra Gallego, Mariona Garcia i Bernat Erta (bronze) completen una actuació històrica per als catalans en un campionat d’aquesta categoria

L’atletisme català va completar ahir a Boras (Suècia) la millor actuació de la història en un europeu de la categoria sub-20 (júnior): dos ors, una plata i quatre bronzes. En la jornada final els herois van ser el fondista Aaron Las Heras, campió dels 5.000 m; la velocista Sara Gallego, bronze en els 400 m tanques; la marxadora Mariona Garcia, també tercera, en els 10 km, i Bernat Erta, tercer amb el quartet espanyol dels 4x400 m.

La gran sorpresa del dia la va protagonitzar Aaron Las Heras, un barceloní amb beca a la universitat de Wake Forest (North Carolina), que va dominar amb una autoritat insolent la prova dels 5.000 m. Després de protagonitzar diferents canvis de ritme va plantar-se sol a la recta final. Va rebaixar de 12 segons la seva marca personal (14:02.76) i va quedar-se molt a prop del rècord júnior de Pere Casacuberta (14:01.61). El turc Ayetullah Aslanhan i l’irlandès Darragh McElhinney el van acompanyar en el podi. Al final de la cursa Las Heras, que s’entrena amb Domingo López, mostrava la seva sorpresa: “Estic en estat de xoc, després d’algunes lesions volia preparar la temporada de cros als Estats Units però m’he trobat bé i ho he provat.” Va ser la segona medalla d’or de l’atletisme català després de la que va aconseguir divendres Maria Vicente en l’heptatló.

Sara Gallego, per la seva banda, va poder dedicar una medalla a l’entrenador que el va conduir a l’elit, Armando Álvarez, mort aquest any. La barcelonina va anar de menys a més i va fer la millor marca de la temporada (57.44). L’or va ser per a l’holandesa Femke Bol (56.25) i la plata, per a l’hongaresa Sára Mátó (56.89). En els 10 km marxa Mariona Garcia va ser bronze amb marca personal (46:50.50) en una prova en què Mireia Urrutia va ser sisena i també va superar-se (47:48.93). En la final dels 3.000 m la fondista Elia Saura també va quedar sisena (9:33.86), a tocar del bronze en un final incert (9:33.42, Elisa Duceli, Itàlia).

En la final femenina del relleu dels 4x100 m l’equip espanyol, amb Maria Vicente i Jaël Bestué, va cometre un error i no va poder acabar la prova. En la final masculina el quartat estatal, amb Bernat Canet, va ser cinquè (40.53). En la prova que tancava el campionat, els 4 x 400 m, Bernat Erta va assegurar la medalla de bronze del quartet espanyol rere Turquia i la República Txeca amb la seva última posta.

PROTAGONISTA

Aquesta medalla d’or és impressionant, dono les gràcies sobretot a les persones que tinc al meu voltant