Ciclisme

Les dues cares del Tour

Ciclisme. Caleb Ewan obté a Nimes la seva segona victòria en un gran esprint i Jakob Fuglsang allarga la seva maledicció en el Tour amb una caiguda que l’obliga a abandonar

Hi havia cert temor que l’aparició del vent pogués mediatitzar una de les etapes de transició cap als Alps, amb sortida i arribada a Nimes. Finalment els equips dels favorits van decidir agafar-se les coses amb tranquil·litat, una calma relativa que no va evitar dos ensurts amb un desenllaç molt diferent. Primer va caure Geraint Thomas (Ineos) –que ja ho havia fet en l’etapa de la Planche des Belles Filles– i seguidament, a 27 quilòmetres de l’arribada, Jakob Fuglsang (Astana), que havia anat per terra el primer dia. El gal·lès es va aixecar, va canviar la bicicleta i es va reincorporar amb celeritat al pilot. El danès, en canvi, va demanar el metge i ja no va tornar a pujar a la bici. El guanyador del Dauphiné (34 anys) –novè en la general– va deixar una prova en la qual mai ha aconseguit lluitar pel podi. L’Astana perd el seu líder natural.

Aquestes caigudes van posar els favorits en alerta a l’hora de provar segons quines aventures –aprofitar el vent, per exemple– i la iniciativa va quedar en mans dels equips amb esprintadors. Això va afavorit, és clar, la victòria final de l’australià Caleb Ewan (25 anys, Lotto Soudal), l’únic velocista que ha repetit victòria en el Tour i que ha arribat a l’última setmana en plena forma. Així ho va demostrar, si més no, en els últims metres d’ahir a Nimes, on va remuntar amb gran força des del cinquè lloc avançant, poca broma, Peter Sagan (Bora), Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) i Elia Viviani (Deceuninck), el que més bé havia preparat l’arribada. Per Ewan, que ja va fer un doblet en el Giro d’Itàlia, aquesta és la novena victòria de la temporada, fet que justifica de sobres el seu fitxatge pel Lotto-Soudal després de deixar el Mitchelton del seu país, equip en el qual havia fet tota la seva carrera professional des del 2013.

Els dubtes del pilot, sobretot després de la caiguda de Fuglsang, van fer que l’escapada del dia, amb Gouyeard, Rossetto, Ourselin, Wisniowski i Bak, arribés molt més lluny del que ells mateixos haurien pronosticat. Van ser abatuts a dos quilòmetres de l’arribada, quan ja veien la pancarta.

En els quilòmetres finals entre els ciclistes que es van despenjar va destacar Nairo Quintana (Movistar), 13è en la general, una prova més que el colombià arriba als Alps només com a gregari. Marc Soler també va preferir deixar fer el pilot i descansar de cara a demà perquè sap que té feina a fer.

El pronòstic de Purito

Joaquim Rodríguez manté encara com a favorit per guanyar el Tour Julian Alaphilippe, tot i el temps que va perdre diumenge. “Si no es torna a equivocar, guanyarà segur”, va escriure a Twitter. El seu altre favorit és Steven Kruijswij (Jumbo-Visma). “Se’n parla poc, d’ell, per guanyar el Tour, però tinc molt bons records seus, sobretot en l’última setmana de totes les grans voltes.”

16 etapa (177 km)
1r C. Ewan (Lotto Soudal) 3h57:08
2n E. Viviani (Deceuninck) m.t.
3r D. Groenewegen (Jumbo) m.t.
4t P. Sagan (Bora) m.t.
5è N. Bonifazio (Direct Energie) m.t.
6è M. Matthews (Sunweb) m.t.
7è M. Trentin (Mitchelton) m.t.
8è J. Stuyven (Trek) m.t.
154è M. Soler (Movistar) a 8:44
General
1r J. Alaphilippe (Deceun.) 64h57:30
2n Geraint Thomas (Ineos) a 1:35
3r Steven Kruijswijk (Jumbo) a 1:47
4t Thibaut Pinot (Groupama) a 1:50
5è Egan Bernal (Ineos) a 2:02
6è Emanuel Buchmann (Bora) a 2:14
7è Mikel Landa (Movistar) a 4:54
8è Alejandro Valverde (Mov.) a 5:00
9è Rigoberto Uran (EF) a 5:33
10è Richie Porte (Trek) a 6:30
11è Warren Barguil (Arkéa) a 7:22
12è Nairo Quintana (Movistar) a 9:30
13è D. Martin (Emirates) a 11:39
14è Roman Kreuziger (TDD) a 12:06
15è Daniel Martin (UAE) a 11:39
27è Enric Mas (Deceuninck) a 44:02
40è Marc Soler (Movistar) a 1h02:41
Muntanya
1r Tim Wellens (Lotto) 64 punts
2n Thibaut Pinot (Groupama) 50
3r Thomas De Gendt (Lotto) 37
Regularitat
1r Peter Sagan (Bora) 309 punts
2n Elia Viviani (Deceuninck) 224
2n Sonny Colbrelli (Bahrain) 203
Joves
1r Egan Bernal (Ineos) 64h59:32
2n David Gaudu (Groupama) a 13:31
3r Enric Mas (Deceuninck) a 42:00
Equips
1r Movistar Team 195:19:44
2n Trek - Segafredo a 30:45
3r Team Ineos a 30:54

LES REACCIONS

Fuglsang ha caigut en un poble perillós; mai és bonic que passin aquestes coses
Mikel Landa
astana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)