Més esport

L’enemic invisible

La pressió d’haver de superar dia a dia els entrenaments i les grans competicions i la vergonya de sentir-se assenyalats passa factura a molts grans esportistes en forma d’angoixa, ansietat i sovint depressió

Els esportistes d’elit tenen sempre un company de viatge que els segueix a tot arreu, ja sigui en els entrenaments diaris, en les competicions menors i finalment en els grans esdeveniments. Parlem de l’angoixa i també de la depressió, símptomes i malalties que poden desembocar fins i tot en la retirada temporal o per sempre d’aquells que no troben la fórmula adequada per superar-la.

Tres figures de l’esport català han conviscut al llindar de la depressió o fins i tot hi han caigut definitivament en els últims temps. La remadora Anna Boada (Barcelona, 1992), diploma a Rio 2016 i bronze en el mundial del 2018, va comunicar que es retirava de l’esport d’elit just quan rebia el guardó com a millor esportista de l’any de la federació espanyola. “El més complicat d’una depressió no és caure-hi; el més difícil és no saber quan tornaràs a tocar el terra per començar a aixecar-te. Avui dia està molt més reconegut un trencament al braç que la depressió o l’angoixa. Fins i tot tens vergonya de ser jutjat. És un bucle que es retroalimenta i et trobes realment perdut.” És només un fragment de l’emotiva carta que va llegir aquell dia Boada als assistents a l’acte.

Roser Tarragó (Mataró, 1993) encara va arribar més amunt. Va ser subcampiona olímpica a Londres (2012) i campiona del món a Barcelona (2013). Després dels Jocs de Rio i d’aconseguir una beca a la prestigiosa Universitat de Berkeley es va enfonsar psicològicament. “Durant un any i mig no em podia ni llançar a la piscina, em posava a plorar. L’angoixa era superior a mi i tampoc sabia a qui acudir perquè em tragués del pou”, va explicar la jugadora després del seu retorn amb triomf a l’elit, amb la plata en el mundial d’Austràlia i la nominació com a millor jugadora del mundial. “La teràpia és la solució i un psicòleg és tan important en l’esport com un dietista o un fisioterapeuta”, resumia la maresmenca.

Paula Badosa (Begur, 1999) ha entrat fa pocs dies a un club ben exclusiu, el top 100 del tennis mundial, però no ha estat un camí de roses perquè, com ella mateixa ha admès, li va costar assimilar la seva irrupció –el títol júnior de Roland Garros, el 2015–. “Les expectatives que hi havia al meu voltant i la pressió em van generar moltíssima ansietat i m’ho vaig passar molt malament, amb moments molt durs i depressió. Malgrat això, no em penedeixo d’haver-ho expressat públicament perquè és una cosa que s’ha de normalitzar”, diu Badosa, que admet també que en alguns moments no podia ni començar a entrenar-se per l’angoixa que això li provocava.

El tabú

Són casos concrets, però, que tenen una pauta en comú que afecta tots els esportistes, segons explica el psicòleg del CAR Pep Font: “Reconèixer o admetre que tens angoixa o depressió encara és un tabú, no només en l’esport sinó en tota la societat i per això, sovint, costa més de posar-hi remei.” El problema de com pot afrontar cada persona o cada esportista la pressió és una altra de les claus: “La pressió és una alteració emocional amb la qual tots els esportistes han de conviure. És impossible no tenir-ne, des dels entrenaments, on tens uns primers objectius que has d’aconseguir, fins a la competició. Costa molt de gestionar perquè estan invertint molt de temps de la seva vida i sacrificant altres aspectes socials per assolir uns objectius i quan aquests no s’assoleixen llavors arriba la crisi i alguns sobreviuen més bé que els altres.” Font també alerta sobre com afronten molts la competició, la llavor de problemes futurs.

“L’altre tabú de la societat és creure que en una competició pots perdre i en l’esport això s’ha d’acceptar perquè tothom fa un esforç ingent per guanyar, tant el campió com sovint l’últim en una final olímpica.”

PROTAGONISTES

Avui dia està molt més reconeguda una lesió al braç que no la depressió o l’angoixa
Anna Boada
Rem
Les expectatives que hi havia al meu voltant em van generar moltíssima ansietat
Paula Badosa
Tennis
Un psicòleg ha de ser tan important com un dietista o un fisioterapeuta en un esportista d’elit
Roser Tarragó
WATERPOLO

Un tren que no torna a passar

Pep Font diu que és pràcticament impossible recomanar a un esportista que pari un temps quan té problemes d’angoixa. “Tots els esports d’elit són un tren i si el deixes escapar saps que no tornarà a passar.” “Per a un esportista d’elit cada dia és un examen, és l’estil de vida que han escollit i l’angoixa és inherent, no depèn de tu. La qüestió és com gestionar aquesta emoció”, hi afegeix. Per acabar-ho d’adobar, quan es recomana a molts esportistes el suport d’un psicòleg aquests no ho veuen clar: “Sembla que per curar una cama sigui normal anar al metge però que els problemes emocionals els has de superar tu mateix, si no ets un covard.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)