Ciclisme

Un mil·lennista desencadenat

Remco Evenepoel (19 anys) ha guanyat en menys d’una setmana la clàssica de Sant Sebastià i l’europeu de contrarellotge, fet que ha disparat les comparacions del ciclista, que encara no té agent, amb el seu compatriota Merckx

La setmana gran del flamenc Remco Evenepoel (25-1-2000) –victòria en la clàssica de Sant Sebastià i triomf en l’europeu de contrarellotge– ha agafat desprevingut gairebé tothom menys el mànager més llest del pilot, Patrick Lefevere (Deceuninck-Quick Step), que ja ha anunciat la seva renovació com a mínim fins al 2021 amb una opció fins al 2023. Curiosament Evenepoel, exfutbolista de gran talent, encara no té cap agent oficial i el seu pare va pactar la renovació divendres amb el seu actual equip no amb un tovalló però sí amb una “encaixada”. “Evidentment quan guanyes una clàssica com la de Sant Sebastià i pocs dies després ets el nou campió d’Europa els voltors apareixen de tot arreu, tothom vol un tros del pastís, però crec que han fet tard”, va explicar Lefevere. El mànager ja es va espavilar a signar amb el nou talent del ciclisme mundial abans que aquest guanyés la contrarellotge i la cursa de fons en carretera del mundial del 2018. El salt de júnior a professional no és un fet excepcional. De fet, Egan Bernal (Ineos) també ho va fer amb 19 anys a l’Androni italià, tot i que el seu impacte va ser molt menor al del belga. Amb tot, ell ho tenia encara més complicat perquè venia del ciclisme de muntanya.

El gran problema d’Evenepoel, i més sent un ciclista flamenc, són les comparacions amb Eddy Merckx, les quals ell mateix intenta defugir des de fa temps. El Caníbal va ser campió del món amateur el 1964 amb 19 anys i la seva primera gran victòria com a professional va ser la Milà-San Remo de 1966 (21 anys). El seu primer Giro, el va guanyar el 1968 (24 anys) i el primer Tour, el 1969 (25), una progressió imparable.

No sabem on està el límit d’Evenepoel perquè encara és un ciclista en formació. Hi ha coses que són ja indiscutibles. Amb pocs mesos en l’elit ja és un dels grans especialistes en contrarellotge del pilot i també un consumat corredor de clàssiques d’un dia perquè sinó no hauria estat capaç de tombar ell sol tota l’estratègia d’un equip com el Movistar camí de Sant Sebastià. L’etapa que va guanyar abans del Tour en la Volta a Bèlgica (179 km) també era una cursa d’obstacles, aquests petits murs que sempre han adornat les curses del nord i que ell sembla saltar més fàcilment que ningú. Ara bé, la prova de foc per començar a veure en l’horitzó un futur guanyador d’una volta de tres setmanes, ergo el Tour, és l’alta muntanya. Salvant les distàncies, Evenepoel és la versió 2.0 del seu company Alaphilippe, que en el millor moment de la seva carrera va sucumbir als Alps.

Lefevere, que és addicte a les clàssiques –sobretot la París-Roubaix–, ja calcula quin és el terreny on el seu privilegiat alumne ha de progressar adequadament. La família d’Evenpoel s’ha traslladat a Mònaco, on viuen grans figures del ciclisme mundial, no només per entrenar-se en la Riviera francesa, sinó per estalviar-se impostos. El mànager, però, els ha recomanat que vagin tots a Andorra –l’estalvi fiscal serà similar– i tindran a tocar llarguíssims ports de muntanya perquè quan arribi el dia i l’hora i el jove corredor hagi d’heure-se-les amb Bernal i companyia en els grans cims del Tour sàpiga com reaccionar en un ciclisme que està als antípodes del que fins ara ha conegut el campió europeu.

9
victòries
ha sumat el ciclista en la seva temporada de debut com a professional.
2023
Temporada.
Té un compromís verbal de renovació amb el Deceuninck per quatre anys més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)