Ciclisme

Embolica que fa fort

Ciclisme. Tadej Pogacar guanya l’etapa andorrana de la Vuelta i Nairo Quintana es posa líder després que el Movistar fes parar Marc Soler quan el vilanoví, indignat, tenia el triomf coll avall

Tadej Pogacar (UAE) és el vencedor de l’etapa andorrana de la Vuelta, una jornada de les que fan afició i que l’eslovè, que el dia 21 farà 21 anys, tenia com a objectiu des que les previsions apuntaven a un final amb tempesta. “El clima era perfecte per a mi malgrat la pluja i, a més, m’ha agradat el tram de terra”, va dir l’eslovè

I Nairo Quintana (Movistar) és el nou líder de la general, que té els seus quatre primers classificats en menys de 20 segons de diferència i que, amb el descans d’avui, demà viurà una nova sacsejada amb la contrarellotge a Pau, l’única individual en aquesta edició, amb 36 quilòmetres, que hauria de permetre a Primoz Roglic posar-se el mallot vermell.

El blanc, de millor jove, el duu Miguel Ángel López. Superman tenia l’etapa i la general de cara amb una gran estratègia col·lectiva d’Astana, executada a la perfecció, quan, en el tram de terra, la pedregada que va caure va fer que el colombià anés a terra en un revolt que va agafar massa ràpid i que fos neutralitzat pels Movistar. Llavors, Marc Soler es va posar al davant i, quan anava en solitari cap al triomf parcial, el seu equip el va fer parar per ajudar Nairo a tres quilòmetres per acabar i quan el català disposava de més minut de marge.

Tadej Pogacar (UAE), a roda del vencedor de la Vuelta el 2016, va aprofitar l’estratègia del conjunt navarrès per agafar el primer lloc. El vilanoví, amb evidents mostres de disconformitat, movent els braços i fent que no amb el cap, va dur el seu cap de files fins que, a un quilòmetre i mig, va fer-li un gest amb el cap, indicant-li el camí fins a l’arribada. “L’ordre era que parés, estirés el que pogués i ho ha fet tant com ha pogut o ha volgut”, va dir Nairo Quintana respecte de l’estratègia que va fer sacrificar Marc Soler, abans de reconèixer que, amb 6 segons de marge sobre Roglic, veu molt difícil mantenir el primer lloc.

Barra lliure

94,4 quilòmetres i Ordino, la Gallina i una traca final fins als Cortals d’Encamp amb dos ports de segona entremig (Comella i Engolasters) amb un tram de terra inclòs, que amb la tempesta seria decisiu. I menys de tres hores d’espectacle que només la climatologia va impedir que es veiés de manera íntegra per televisió, sortida neutralitzada de la capital andorrana inclosa. El pilot es va dividir en tres. Cap a trenta homes al davant, si fa o no fa els mateixos al darrere fent càlculs per no arribar fora de control i els favorits, cadascun amb la seva estratègia i tots, amb homes en l’escapada.

Movistar va agafar el control, després d’Ordino i Astana, després, va fer que quedessin més homes al davant que en el seu grup, mentre Geoghegan Hart –Ineos va incloure cinc homes a la fuga– i Geoffrey Bouchard (Ag2r) encaraven la Gallina, amb mig minut respecte de la resta d’escapats i amb quasi quatre amb els favorits.

Dario Cataldo va començar a executar el pla d’Astana. Superman va arrencar a 20 quilòmetres de l’arribada, quan ja havien començat la Comella. Quintana (Movistar) va ser el primer a respondre, seguit de Valverde, que contraatacava fins que López li treia els adhesius de la bici marxant, tot força, al davant –tenia Fuglsang i Gorka Izaguirre a l’escapada–, mentre els Movistar deixaven la responsabilitat als Jumbo, encara amb Marc Soler i Pedrero a l’escapada. Roglic hi tenia més homes, davant. López va enllaçar amb Gorka acabant la Comella i el basc el va dur fins a l’inici de la pujada a Engolasters, amb un marge de més de mig minut sobre Roglic i els Movistar, a la seva roda i amb Gesink (Jumbo) despenjat de la fuga.

I la moto...

Amb Geoghegan Hart (Ineos) a 12,5 quilòmetres per acabar i menys de 2 quilòmetres per arribar al llac d’Engolasters, la pluja va fer acte de presència. I de quina manera. Roglic va haver de sobreviure sol als intents de Valverde i Quintana, fins que els favorits van contactar amb Sepp Kuss (Jumbo), que va estirar el grup amb l’eslovè a roda i López (Astana), a més de mig minut quan ja tenia l’etapa (1:10) i el primer lloc a la general a tocar. El director esportiu del Jumbo Addy Engels va explicar que, en el caos i a 7 quilòmetres per al final, Roglic va caure per una topada amb una moto que s’havia aturat a la sortida d’un revolt. Una acció que explica per què, amb la caiguda de Miguel Ángel López, Quintana i Valverde hi enllaçaven i no l’eslovè –va treure els 4 segons de bonificació al campió del món en l’arribada, en el darrer esforç– quan Marc Soler encara liderava la cursa a menys de 5 quilòmetres i mig minut de marge sobre Nairo. El vilanoví ja començava a assaborir el triomf. Però...

LES DADES

20
segons
separen Qintana, Roglic, López i Valverde en la general, que demà torna a canviar amb la CRI.
Etapa 9 (94,4 km)
1r Tadej Pogacar (UAE) 2h58:09
2n Nairo Quintana (Movistar) a 0:23
3r Primoz Roglic (Jumbo) a 0:48
4t A. Valverde (Movistar) m.t.
5è Marc Soler (Movistar) a 0:57
9è M.Á. López (Astana) a 1:01
37è A. Pedrero (Movistar) a 12:24
81è David de la Cruz (Ineos) a 28:22
General (1.390,6 km)
1r Nairo Quintana (Movistar) 35h18:18
2n Primoz Roglic (Jumbo) a 0:06
3r M.Á. López (Astana) a 0:17
4t A. Valverde (Movistar) a 0:20
5è Tadej Pogacar (UAE) a 1:42
6è Carl Hagen (Lotto) a 1:46
7è Nicolas Edet (Cofidis) a 2:21
8è Rafal Majka (Bora)) a 3:22
20è Marc Soler (Movistar) a 12:57
40è David de la Cruz (Ineos) a 34:06
50è A. Pedrero (Movistar) a 46:03
Regularitat
1r Nairo Quintana (Movistar) 70 punts
2n Primoz Roglic (Jumbo) 64
3r A. Valverde (Movistar) 58
Muntanya
1r Ángel Madrazo (Burgos) 29 punts
2n Geoffrey Bouchard (Ag2r) 21
3r A. Valverde (Movistar) 18
Joves
1r M.Á. López (Astana) 35h18:35
2n Tadej Pogacar (UAE) a 1:25
3r Sergio Higuita (Ed. First) a 6:24
Equips
1r Movistar Team 105h18:24
2n Team Jumbo Visma a 15:44
3r Astana Pro Team a 18:36
36
quilòmetres
té l’única contrarellotge individual, demà a Pau i amb Roglic favorit al mallot vermell.
35
segons
de marge tenia Marc Soler sobre Quintana i Pogacar a 3 km. El català el va dur fins a 1,5.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)