Atletisme

Patacada en les tanques

El nord-americà Holloway triomfa en els 110 m tanques en una final marcada per la caiguda de McLeod, que aparta Ortega de la pugna per les medalles

La federació espanyola reclama la repetició de la prova

La sisena jornada a l’estadi Khalifa es va tancar amb un cop de teatre en la final de 110 m tanques. El nord-americà Grant Holloway, l’únic que havia baixat dels 13 segons aquest curs (12.98), va creuar la meta en primer lloc amb un registre de 13.10. La prova, però, va estar condicionada per la caiguda del campió olímpic i mundial, el jamaicà Omar McLeod, en l’últim obstacle, que va envair clarament el carrer de l’hispanocubà Orlando Ortega i el va privar de la pugna per les medalles. McLeod va tocar la vuitena i la novena tanca, es va anar desequilibrant i va acabar per terra obstaculitzant clarament el camí del campió de la Lliga del Diamant, just en el moment decisiu de la prova. Aliens a aquest incident, les altres places del podi, se les van repartir el rus Sergey Shubenkov (13.15), que competia sota bandera neutral, i el francès Pascal Martinot-Lagarde (13.18).

Ortega es va haver de conformar amb el cinquè lloc (13.30). “Estic sense paraules. Em sembla un robatori, una estafa. Ja m’ho veia a venir quan he vist que competia al seu costat [de McLeod]. Sé que ells són més ràpids a la sortida, però jo soc més fort al final i just quan he començat a progressar es veu com es posa en el meu carrer i jo l’haig d’apartar per poder passar. La IAAF ha de fer alguna cosa perquè no és la primera vegada. M’ha robat una medalla. Soc conscient que podia lluitar per l’or fins al final. Que em guanyin sent més ràpids que jo, ho admeto, però així, no. Així no”, va comentar, visiblement molest, el subcampió olímpic als micròfons de Teledeporte. La federació espanyola va presentar una reclamació i va demanar que es repetís la final.

Asher-Smith, un coet

La britànica Dina Asher-Smith va complir els pronòstics en els 200 m i es va imposar amb suficiència, rebaixant en una centèsima el rècord del seu país (21.88). La triple campiona europea, que ja havia estat segona en els 100 m amb rècord britànic inclòs (10.83), va donar brillantor a una final amb moltes absències. Asher-Smith ja va ser la més ràpida en la corba i en la línia d’arribada va avantatjar en 44 centèsimes la nord-americana Brittany Brown (22.22). La suïssa Mujinga Kambundji va completar el podi.

En la tercera final de la sessió, el polonès Pawel Fajdek va conquerir el seu quart títol mundial consecutiu en llançament de martell i va ser l’únic per sobre dels 80 metres (80,50 m). El líder de l’any, el també polonès Wojciech Nowicki (81,74), no va poder passar del quart lloc (77,69 m) i es va veure superat pel francès Quentin Bigot (78,19) i l’hongarès Bence Halász (78,18).

En la pugna pel títol de l’heptatló, la britànica Katarina Johnson-Thompson va completar la primera jornada com a líder, amb 96 punts de diferència (4138 i 4042) respecte de la gran favorita, la belga Nafissatou Thiam. En decatló, el francès Kevin Mayer (4483), amb evidents problemes físics, ocupa el tercer lloc provisional rere els canadencs Damian Warner (4513) i Pierce Lepage (4486).

Adel Mechaal entra en acció en les sèries de 1.500 m

El palamosí Adel Mechaal, una de les principals cartes de la delegació catalana a Doha, entra avui en acció en les eliminatòries de 1.500 m (21 h). El migfondista català prendrà la sortida en la primera de les tres sèries, en què coincidirà amb el prodigi noruec Jakob Ingebrigtsen (3:30.16); el jove etíop Samuel Tefera, vigent campió mundial en pista coberta; el nord-americà Matthew Centrowitz, campió olímpic a Rio; el polonès Marcin Lewandowski (3:31.95), i el kenyà George Manangoi (3:31.49), el germà petit de Timothy Manangoi, el campió a Londres i absent a Doha per lesió. Passaran a les semifinals els sis primers i els sis millors temps de les tres sèries eliminatòries. Mechaal va ser l’últim component de la selecció espanyola a aterrar a Doha, via a Istanbul. L’empordanès va acreditar la seva millor marca de la distància a principis de juliol a Lausana (3:33.91) i entre l’agost i el setembre ha fet una llarga estada en alçada a Erzurum (Turquia). En l’últim mundial, el corredor català va deixar el llistó molt amunt perquè es va classificar en quart lloc, a només 18 centèsimes de la medalla de bronze.