Esquí

Així és la lluita de l'andorrana Carmina Pallàs per poder continuar esquiant i competint

L'esquiadora andorrana està pendent de rebre un transplantament de ròtula amb cartílag

Carmina Pallàs és una de les millors esquiadores del Principat d'Andorra. Fa molts anys que lluita per estar en l’elit, i tot i el seu talent, les lesions han estat sempre un maldecap per a ella. Ara està a punt d’entrar novament en quiròfan. La seva trajectòria en aquest sentit parla de fins a set operacions. Pallàs explica el seu periple i la seva decisió de tornar a operar-se.

El passat 20 de desembre, Carmina Pallàs es va trencar el lligament creuat anterior, menisc i lateral intern del genoll dret. El 2 de gener va tenir a Barcelona una operació per reparar aquesta lesió i després va fer la corresponent rehabilitació. La recuperació va anar seguint els ritmes habituals, sense cap incidència ni cap problema afegit.

Però, “fa molts anys que arrossego a l’altre genoll –l’esquerrà- una lesió de cartílag que no té massa solució, perquè el cartílag no es regenera, no té massa cèl·lules vives i és un teixit bastant mort”, manifesta l’esquiadora andorrana. Aleshores, fa temps que Pallàs esquia “amb dolor” i està tenint operacions “per anar netejant i per anar sobrevivint... i ha resultat que durant la rehabilitació del genoll dret, el genoll esquerra, en haver perdut múscul, s’ha posat pitjor”. L’hivern passat, segons explica Pallàs, “ja estava molt limitada del genoll esquerra”.

“Aleshores”, continua l’esquiadora andorrana, “a l’abril vaig tenir una altra operació, però a l’esquerra per intentar reparar el cartílag de la ròtula”. Després d’aquesta operació, es van deixar passar cinc mesos per veure si l’operació havia fet un bon efecte, “però la veritat és que no ha funcionat”. “Jo a dia d’avui he fet moltíssima rehabilitació, he estat tres mesos seguits en un centre de rehabilitació a Capbreton -Centre Européen de Rééducation du Sportif (CERS)-, tancada dia i nit, i entrenant de vuit del matí a cinc de la tarda, cada dia i dissabtes inclosos... i no ha funcionat”.

Ara mateix, l’esportista andorrana pot fer una vida normal, amb certa activitat física, però no pot esquiar com s’exigeix al nivell de competició. Aleshores, raona Pallàs, “hem optat juntament amb els doctors per una solució una mica més dràstica, i això passa per un transplantament de ròtula amb cartílag”. D’aquesta manera, l’esquiadora es troba en una llista d’espera per trobar un donant, i quan aquest arribi, rebrà una trucada per acudir a quiròfan al dia següent per l’operació d’inserció.

Perquè tot vagi bé, només poden passar més de tres dies entre la mort del donant i la intervenció. “És una operació una mica més forta”, afirma, i sobretot una novetat entre esportistes d’elit, “però en principi el metge està bastant confiat en què això em permetrà esquiar”. “Espero que això em pugui fer un ‘borrón y cuenta nueva’ en la història del meu genoll i que pugui tornar a esquiar sense dolor”, hi afegeix Pallàs.

La rehabilitació d’aquesta operació que està al caure serà més llarga que la de, per exemple, una lesió habitual de creuats: uns quatre mesos perquè solidifiqui la inserció, i després més temps per la recuperació de tota la musculatura.

En els últims vuit mesos, Carmina Pallàs ha passat tres vegades per quiròfan, una pel genoll dret, i dos per l’esquerra. En total, el seu sacrifici “per ser esquiadora del país”, segons destaca, suma set operacions. La que espera ara seria la vuitena.

La notícia completa a aquí
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)