Tennis

Reivindicat a Barcelona

Copa Masters.Tsitsipas, el nou heroi mundial, va viure l’eclosió durant l’Open Banc Sabadell del 2018, amb 19 anys, quan es va plantar a la final derrotant precisament Thiem en quarts

Ja se’n parlava com un dels talents de la Next Gen que pujaven amb força en un tennis dominat pels dinosaures. Però sempre es podrà dir que l’eclosió de Stefanos Tsitsipas, el mestre de mestres del 2019, es va produir l’abril del 2018 al Barcelona Open Banc Sabadell, en què va impressionar amb la seva dreta poderosa, un servei de qualitat i el seu estètic revés a una mài es va plantar a la final amb dinou anys superant en quarts precisament Dominic Thiem –6-3 i 6-2–, el seu rival diumenge en la final èpica de Londres. En la semifinal catalana, l’hel·lè va vèncer Pablo Carreño. S’havia desfet en vuitens del català Albert Ramos i en setzens del top 20 argentí Diego El Peque Schwartzman. En la final va claudicar davant de Nadal. Thiem es va revenjar guanyant el 2019 el títol contra el rus Daniïl Medvédev. Tot plegat prestigia l’ATP 500 català, que ha tingut en les dues últimes finals Tsitsipas, Nadal, Medvédev i Thiem en la central del RCT Barcelona.

Tsitsipas tanca el curs amb tres títols –quatre en la seva carrera– i cinquè del món. De fet, és el primer grec que va accedir al top 100. El seu antecessor va ser Konstantinos Economidis, 112è el 2007. La punta de llança, però, va ser Eleni Daniilidou, 14a de la WTA el 2003.

A punt de morir

El 2015 va haver de superar un episodi vital greu que el va marcar o que, si més no, va contribuir en la construcció de la seva personalitat. El seu pare el va salvar quan s’ofegava a Iràklio, la capital de l’illa de Creta, on disputava un torneig ITF. L’Egeu i la imprudència li van jugar una mala passada. Tal com ell mateix va admetre, l’ensurt li va canviar la visió de la vida i el va enfortir, ajudant-lo a relativitzar i gestionar amb determinació les situacions pseudodramàtiques que es viuen en un partit. A Londres, per exemple, ha estat el tennista que ha salvat més pilotes de break, –11 contra Federer–, exhibint aplom. El títol merescut li reporta 2,4 milions i 1.300 punts i li obre de bat a bat la porta del futur.

Família esportista

Du l’esport a la sang. La seva mare, Julia Salnikova, és russa i va ser tennista: top 200. Ara és entrenadora i periodista esportiva. El seu entrenador és el seu pare, Apostolos, extennista. El seu avi Sergei Salnikov, a més, va ser futbolista de l’URSS, campiona dels Jocs de Melbourne el 1956.

Com Corretja: campió sense títol de Grand Slam

El català Àlex Corretja i Stefanos Tsitsipas comparteixen amb quatre tennistes més –l’argentí David Nabaldián (2005), el rus Nicolai Davidenko (2009), el búlgar Grigor Dimitrov (2017) i l’alemany Alexander Zverev (2018)– el fet d’haver guanyat la copa Masters sense haver conquerit abans un títol de Grand Slam. Corretja va ser mestre de mestres el 1998. Amb 21 anys, el grec, a més, és el sisè campió més jove. En el rànquing té al davant els il·lustres John McEnroe (19), Pete Sampras (20), André Agassi (20), Lleyton Hewitt (20) i Boris Becker (21).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)