Esport i política

Reconeixements globals

Festa de l’Esport Català. Ona Carbonell, amb 23 medalles mundialistes en natació, i els germans Márquez i Alentà, campions de MotoGP i Moto2, posen en relleu el nivell dels esportistes del país

Ona Carbonell i els germans Marc i Àlex Márquez van ser guardonats com els millors esportistes catalans del 2019, però els seus èxits traspassen fronteres i, de fet, ja havien estat reconeguts amb altres guardons per les federacions internacionals de natació i de motociclisme. La Festa de l’Esport Català, que impulsa la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) i el diari Sport, arribava a la 23a edició, i 23 són les medalles mundialistes que acumula Ona Carbonell en el seu palmarès, després dels tres podis assolits el 2019 a Gwangju. Els germans Márquez i Alentà, campions mundials de MotoGP i Moto2, trenquen esquemes en molts sentits i també ho han fet en els premis de l’esport català, perquè per primer cop en tot l’historial va ser compartit per dos esportistes. En l’acte, celebrat al CaixaForum, van ser presents la consellera de la Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó; el secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, i el president de la UFEC, Gerard Esteva.

Ona Carbonell, la dona més guardonada de qualsevol modalitat en mundials de natació, va recordar la seva fita a Gwangju: “El mundial del 2019 va ser màgic. Tenia les expectatives altes, però quan em van dir que havia superat el rècord de medalles [23], no n’era conscient.” La nedadora del CN Sabadell va reiterar que aquest any ja havia descartat competir en els Jocs de Tòquio: “Per qüestions personals i familiars, he decidit fer un pas al costat, però la meva intenció és tornar a competir més endavant.” Si el 2020 es preveu tranquil, esportivament, per a la nedadora, Marc i Àlex Márquez afronten un curs ple d’expectatives. “El 2019 ha estat molt bo per a tots dos, però per a mi aquest 2020 arriba ple de reptes i amb una motivació extra”, va comentar el petit de la nissaga, que ha fet el salt a MotoGP i compartirà equip (Honda) amb el seu germà gran. “Aquest any el repte serà diferent, perquè hi ha l’Àlex a l’equip, però cadascú serà al seu box i a la pista no serà el meu germà, sinó el campió de Moto2”, va destacar Marc.

Altres premiats

Un altre dels premiats va ser l’exjugador del Barça Carles Puyol, que va rebre el premi Llegendari i no es va estar de comentar l’actualitat esportiva blaugrana, amb el recent canvi d’entrenador. “Les valoracions, com sempre, es fan al final de la temporada. A Quique Setién li desitjo molta sort i a Ernesto Valverde li agraeixo la feina feta, perquè ho ha fet molt bé. Jo vaig estar cinc anys sense guanyar res, i ell ha aconseguit dues lligues en dos anys”, va sentenciar. Una de les màximes ovacions de la nit va ser per a Marc Fuentes (premi esperit esportiu), que tot i patir una paràlisi cerebral està estudiant el curs pont per accedir al grau superior d’entrenador de futbol. De moment, ja forma part del cos tècnic del Vilanova del Vallès. Van completar el quadre d’honor dels premiats: Sergi Bruguera (millor entrenador), el CN Sabadell (millor equip), i Nil Llop i Ai Tsunoda, a la millor projecció esportiva.

ELS PROTAGONISTES

El 2019 ha estat màgic i quan em van dir que havia fet el rècord de medalles en mundials [23], no n’era conscient
Ona Carbonell
Al millor esportista
MARC MÁRQUEZ i ÀLEX MÁRQUEZ
Motociclisme
A la millor esportista
ONA CARBONELL
Natació artística Esperit esportiu
MARC FUENTES
Futbol
Llegendari
CARLES PUYOL
Futbol
Al millor entrenador
SERGI BRUGUERA
Tennis
Al millor equip
CN SABADELL
Waterpolo
Projecció femenina
AI TSUNODA
Judo
Projecció masculina
NIL LLOP
Patinatge de velocitat
Soc conscient que soc un ‘rookie’ i aquest primer any a MotoGP he d’aprendre moltes coses
Àlex Márquez
És un privilegi compartir aquest premi tan important dels esportistes catalans amb l’Àlex
Marc Márquez
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)