Atletisme

Oukhelfen fa el ple a Mataró

Atletisme. El fondista reusenc segella el títol de cros i ja ha guanyat quatre campionats catalans en la campanya hivernal. Douae Ouboukir, la corredora descalça, triomfa entre les dones

Abdessamad Oukhelfen (Playas Castelló) va complir els pronòstics en el circuit del Camí dels Contrabandistes a Mataró i va segellar el títol absolut de cros que arrodoneix la seva gran campanya hivernal amb les victòries en el cros curt a Calonge, en els 10 km en ruta a Vilafranca del Penedès i en els 3.000 m en pista coberta a Sabadell. El fondista reusenc, de només 21 anys i encara en categoria sub-23, completa el pòquer de títols catalans i afronta amb bones sensacions el tram final de la campanya de cros, en què disputarà el campionat estatal de clubs (el 23 de febrer a Sòria) i l’individual amb la selecció catalana (el 8 de març a Saragossa) amb les màximes aspiracions.

El títol femení va ser per a la corredora nascuda fa 23 anys a Tànger Douae Ouboukir (Sant Just), que aquest hivern ha saltat a la palestra per la peculiaritat de córrer les proves de cros descalça. De moment, a la pista opta per fer-ho amb les sabatilles de claus. És el primer cop que una atleta d’origen marroquí inscriu el seu nom en les 64 edicions de la competició femenina de cros. En l’historial masculí, que ja ha arribat a 101 edicions, el precursor va ser Ayad Lamdassem, el 2009, a Canovelles.

En una setmana en què ha estat refredat, Oukhelfen va optar per la prudència. “He fet una cursa bastant progressiva, des del principi fins al final, i he acabat bastant ràpid. És el plantejament que havíem fet amb la Maria Carbó [la seva entrenadora]. Hem sortit bastant lents. La qüestió era anar tranquils, no desgastar-me gaire i anar progressant metre a metre”, explica l’atleta reusenc. Un dels més actius en els primers quilòmetres era Mourad el Bannouri (la Sansi), el vencedor de l’edició centenària a Vic, que estirava el grup capdavanter, d’una desena d’atletes, amb tots els favorits i amb el nou vegades campió Carles Castillejo intentant no perdre el contacte. El ritme es va anar incrementant progressivament, però no va ser fins a l’última volta en què es van començar a aclarir les posicions d’honor. A uns dos quilòmetres per al final, Abdessamad i el seu germà gran, Abdennasser Oukhelfen (CA Igualada), van forçar de valent i només van poder resistir el Bannouri i el canetenc Ibrahim Ezzaydouni (FC Barcelona). La primera tria estava feta, però l’atleta del Playas encara va haver de fer dos canvis de ritme més per acabar emportant-se el premi després d’un esprint final amb el corredor blaugrana, internacional en els 3.000 m obstacles del mundial de Doha.

ELS PROTAGONISTES

La meva tàctica era fer una cursa progressiva i no desgastar-me en els primers quilòmetres
Abdessamad Oukhelfen
M’ha anat superbé, aquest cros de Mataró, sense les sabatilles. Estic fent la millor temporada de la meva vida
Douaue Ouboukir
Homes (9.900 m)
1r A. Oukhelfen (Playas) 29:18
2n I. Ezzaydouni (FCB) 29:19
3r M. el Bannouri (la Sansi) 29:26
4t A. Oukhelfen (Igualada) 29:37
5è A. Ougra (GEiEG) 29:47
6è A. Bossy (Castillejo) 29:53
Per equips
1r La Sansi 32 punts
2n CA Igualada 69
Dones (8.620 m)
1a D. Ouboukir (Sant Just) 29:54
2a L. Casajoana (Marathon) 30:03
3a M. Ortiz (AA Catalunya) 30:25
4a M. Mas (FC Barcelona) 30:38
5a N. Ait Alibou (Igualada) 30:49
Per equips
1r Avinent Manresa 39 punts

L’atac final de Douae Ouboukir

Douae Ouboukir (CA Sant Just) no ha arribat aquest hivern al nivell d’excel·lència d’Oukhelfen, però gairebé. La fondista del Sant Just també ha assolit el títol de 3.000 m en pista coberta, i en el de cros curt només va cedir davant la internacional banyolina Esther Guerrero. A Mataró, la corredora d’origen marroquí va seguir el ritme que des del primer moment va imposar la jove fondista de Castellar del Vallès Laia Casajoana. L’atleta del Marathon va col·locar el pilot en fila índia i en la segona volta el grup capdavanter ja s’havia reduït a les tres més fortes. Ouboukir va esperar el seu moment i va accelerar el ritme en l’última volta per acabar emportant-se la victòria amb 9 segons de marge respecte de l’espigada corredora vallesana, de només 20 anys, i 31 sobre la badalonina Míriam Ortiz, que defensava la corona de Vic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)