Esport i política

“L’esport pot esperar”

Olimpisme. Els esportistes i els tècnics se solidaritzen i es mostren alleugerits amb l’ajornament dels Jocs de Tòquio 2020, que consideren justificat en el marc d’una “situació excepcional”

L’alleugeriment i la complicitat amb l’ajornament de Tòquio 2020 són els sentiments generalitzats dels esportistes. Era més que evident que la situació global desaconsellava la disputa dels Jocs Olímpics l’estiu vinent i la pressió de les últimes hores ha desencadenat els fets.

“Ara és el moment d’esperar una mica, tenir paciència i tornar a planificar”, explica el barceloní Miki Delàs, capità de la selecció espanyola d’hoquei sobre herba, que ja té el bitllet per als Jocs garantit i que té més que clar que la decisió del COI “és el més sensat”. Comparteix l’opinió la nedadora badalonina Mireia Belmonte. “Els esportistes no haurien pogut competir en les mateixes condicions”, explica la posseïdora de quatre medalles olímpiques, que va expressar la seva opinió a les xarxes socials i va agrair la dedicació diària dels hospitals.

En atletisme, l’etern Jesús Ángel García Bragado –50 anys– tenia i té previst competir en els seus vuitens jocs, una fita sense precedents: “Seguim amb l’objectiu de córrer l’última prova dels 50 km marxa que es farà.”

Lògicament, els tècnics també estan convençuts que haver ajornat la cita és l’estratègia bona. “És coherent. Tal com està la situació, era difícil preveure que tot estigués solucionat al juliol”, reflexiona el gironí Jordi Ribera, tècnic de la selecció espanyola d’handbol, una de les candidates a medalla. El seleccionador estatal masculí de waterpolo, David Martín, per la seva banda, dona suport a l’endarreriment: “El sentit comú ha arribat a les institucions, sobretot al COI. El que està passant és excepcional i així és molt complicat organitzar uns Jocs amb la tranquil·litat necessària que mereixen.” La boia del CN Sabadell Maica García qualifica de “lògica i responsable” la decisió: “La salut ha de prevaldre.” Com va sentenciar la figura italiana del ciclisme Vincenzo Nibali: “L’esport pot esperar. El món s’ha de centrar a combatre l’emergència.”

ELS PROTAGONISTES

Era una possibilitat, però em pensava que esperarien una mica més: hi ha molts interessos en joc. Ara estem a l’expectativa de com acaba el confinament
Ajustar calendaris serà complicat i per això em pensava que donarien una possibilitat a l’estiu. Hem de veure com canvia la situació
Laia Palau
jugadora de bàsquet
Seguim amb el nostre l’objectiu de competir en els vuitens Jocs i de córrer l’última prova dels 50 km marxa
Jesús Á. García Bragado
ATLETA
És el més sensat. Els Jocs són un somni, però hem de tenir clares les prioritats i ara mateix la salut és el més important
Miki Delàs
capità de la selecció espanyola d’HOQUEI sobre HERBA
La salut ha de prevaldre i és una decisió lògica. No ens hauria d’afectar ni entristir endarrerir un any els Jocs
Maica García
CN Sabadell waterpolo

Un rècord, un equip on continuar i més incògnites

La cita olímpica d’aquest estiu havia de convertir Laia Palau (Barcelona, 1979) en la jugadora de bàsquet més gran a disputar uns Jocs després que Adriana Moisés (Brasil, a Rio) i Dorothy Patterson (Nova Zelanda, a Sidney) hi participessin amb 38 anys. El rècord, doncs, s’establirà en 41 si Palau arriba a Tòquio el 2021. “Serà l’any que ve; en principi seguiré jugant i continuaré amb el mateix full de ruta: si estic bé, tinc ànims i tot continua igual, tindré ganes d’anar-hi. I si no, no. Perquè si fins d’aquí a mig any no tens competició...”, diu la base de l’Spar Citylift, l’equip en què espera continuar jugant tot i ser conscient de la situació de l’Uni, la línia de flotació del qual ja va quedar tocada pels efectes del temporal Glòria. “Hem de veure quines intencions tenen, quin projecte, quin pressupost... No sé què passarà. En cap sentit”, assegura. De fet, fins i tot la retirada és un escenari que s’ha plantejat: “No sé si d’aquí a mig any encara tindré el cuc.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)