Handbol

“No sé si estaré a la banqueta a Tòquio el 2021”

Handbol. Jordi Ribera acaba contracte a l’agost i vol negociar amb la federació espanyola un nou acord que no sigui a curt termini sinó d’un nou cicle olímpic, fins al 2024

El seleccionador espanyol d’handbol, Jordi Ribera (Sarrià de Ter, 1963), es troba en una situació complexa arran de l’ajornament dels Jocs de Tòquio al 2021. “El meu contracte acaba el 30 d’agost i haurem d’arribar a un nou acord. Jo sempre he dit, a més, que prefereixo compromisos que siguin de quatre anys i coincideixin amb els cicles olímpics, en aquest cas fins al 2024” explica el tècnic, que viu aquests dies de confinament al seu domicili de Girona. “Després de la copa del Rei de Madrid ja vaig venir cap aquí; tinc la sort, com molts entrenadors, que podem fer molta de la nostra feina encara que no pugui sortir.”

Més enllà de la negociació que Ribera haurà de mantenir amb la federació espanyola per renovar el contracte –coincidint en període electoral– és evident que l’ajornament olímpic genera també un problema esportiu de primera magnitud, ja que la selecció espanyola és una de les més veteranes entre les grans candidates a les medalles. “És veritat que l’equip estava en un gran moment després de guanyar l’europeu. No havíem de disputar el preolímpic i tots els jugadors tenien molt clar l’objectiu de la medalla perquè no l’han guanyada. Ara ens trobem que falta més d’un any i poden passar moltes coses, no només en el nostre equip sinó també en els altres. Estem en un període de gran incertesa.”

Els veterans

Una de les incògnites que ha de resoldre el seleccionador és el futur del líder sobre el parquet de l’equip en els últims anys, el central del Barça Raúl Entrerríos (1981), que en principi tenia previst retirar-se just després dels Jocs Olímpics, que s’han acabat ajornant un any. “Pel que tinc entès ell vol continuar una temporada més, però en cada competició hem de veure quins són els jugadors que estan millor en cada moment. Tots els jugadors estaven molt en forma però veurem el 2021 com estan, tot i que ara mateix ni jo mateix sé si estaré a la banqueta en els Jocs. De fet, no sabem què passarà la setmana vinent i costa fer previsions a llarg termini.”

Calendari boig

Respecte a la possibilitat que la Champions s’allargui fins a l’agost Ribera admet que la temporada vinent pot esdevenir molt complexa: “Ara encara estem dins el túnel; molts jugadors de la selecció estan en lligues europees i no sabem si acabaran perquè cada federació pot tenir una idea diferent. Sembla que les competicions internacionals es volen acabar encara que sigui a l’estiu, però hem de tenir en compte que el gener del 2021 ja tindrem un mundial a Egipte i que hi ha moltes competicions, com el preolímpic o fases de classificació per a europeus i mundials que no s’han jugat. Tenim la sort que, com a campions d’Europa, estem classificats per al mundial, els Jocs i el proper europeu.”

RAÚL ENTRERRÍOS

“Pel que tinc entès ha decidit continuar un curs més al Barça i no retirar-se”

INCERTESA

“No podem fer grans plans perquè en una setmana poden canviar coses”

L’ajornament, una decisió “lògica”

Tot i que Ribera i la selecció espanyola d’handbol s’han vist esportivament perjudicats per l’ajornament dels Jocs el tècnic gironí admet que és el que s’havia de fer: “És una decisió coherent. Les dates d’aquest estiu eren molt properes i incertes. S’hauria pogut generar una situació en què alguns esportistes haurien arribat més preparats que d’altres i no hauria estat just.” El seleccionador no fa càbales encara de quin equip podrà portar a Tòquio. A banda de la situació de Raúl hi ha altres jugadors que havien meditat deixar la selecció després dels Jocs Olímpics del 2020, com és el cas de Viran Morros (36 anys) i de Julen Aginagalde (37). Tòquio 2021 seria la tercera participació olímpica de Ribera. “No és el mateix, però, fer-ho amb una selecció amb possibilitats de guanyar que amb el Brasil.” Descarta, en principi, que la negociació amb la federació espanyola sigui de renovar només per un any fins a l’agost del 2021.

L’any es divideix en 300 i 65 dies

La principal condició que Ribera posarà en la nova negociació amb la federació espanyola és que l’acord torni a ser de quatre anys, fins als Jocs de París. “Jo entenc aquesta feina com un projecte molt més global que no pas dirigir un equip en un campionat concret. Durant 300 dies a l’any faig altres coses: seguir l’evolució dels centenars de joves de categories de promoció al centre de Granada i estar pendent de les seleccions juvenil, júnior i promeses. Això és el més important. Després durant dos mesos em concentro en la selecció absoluta”, explica. El seleccionador femení, Carlos Viver, també està pendent de renovar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)