Més esport

PEPO VIÑAS

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA D’ESCACS

“Les crisis generen oportunitats”

El confinament a casa ha fet que es jugui més a escacs per internet. El president de la federació catalana, Pepo Viñas, explica que ho han impulsat amb alguns campionats en línia.

Són de les poques federacions que tenen competició, estan fent un campionat de Catalunya per edats en línia.
Crec que som els únics. Dubto que hi hagi cap modalitat esportiva que es pugui practicar en línia. De fet, els escacs tenen una trajectòria molt llarga en línia. Les crisis generen sempre oportunitats i ens hem vist obligats a fer una serie de coses en què potser som pioners arreu del món i organitzar competicions oficials i que siguin puntuables.
Com està funcionant aquest campionat?
Pel que fa a la competició, hem aplicat les mateixes edats que hi ha en competicions presencials i és el mateix sistema suïs de nou partides individuals. Presencialment l’any passat vam tenir 585 jugadors i en aquest n’hem tingut 525, molts nens s’han animat a jugar via internet.
Estan contents de l’experiència?
Nosaltres estem contents, sobretot, que els escacs són un bona eina perquè els nens i els grans estiguin a casa i passin el temps fent servir el cap i fent una cosa constructiva. Pel que ens informen les plataformes que tenen espais de joc d’escacs en línia, la quantitat de persones que s’han inscrit ha tingut un increment extraordinari. Evidentment a nosaltres ens ajuda molt perquè això implicara que a mitjà termini hi haurà més practicants arreu de Catalunya.
Una petita cosa positiva del confinament.
Una mica el que he dit abans, tota crisi genera una oportunitat, que molta gent comenci a jugar per internet des de casa. El següent que volem fer és un campionat de Catalunya per equips la setmana vinent. Probablement serà la primera competició en línia en què farem servir la puntuació ELO. Serà oficial i estem buscant una solució tècnica, i la tenim força a prop, per gravar els jugadors quan juguin per tal de determinar la persona que esta jugant, més enllà de la partida.
La competició presencial està tota ajornada o cancel·lada?
Tot esta ajornat, efectivament. Per ara hem ajornat les competicions en espera de veure com acaba tot i una vegada tinguem clara la perspectiva ja prendrem una decisió definitiva sobre les competicions que es reprenen o les que queden cancel·lades definitivament.
Al món van ser l’últim esport en competició, amb el torneig de candidats.
Efectivament, i el van suspendre a la meitat, van estar jugant fins que Rússia va tancar els aeroports i els jugadors van ser els darrers a sortir. I la federació internacional va tenir moltes crítiques per part de tothom. Durant aquells deu dies que van jugar, des de casa vam poder seguir les partides i tenien unes audiències extraordinàries perquè tothom s’estava a casa amb temps per veure-les en directe.
Ara el campió mundial, Magnus Carlsen, vol fer un torneig amb grans mestres per internet?
Està vinculat a plataformes en línia i té suport econòmic. Ha convidat altres primers jugadors del món a jugar un torneig de partides ràpides per internet. No és oficial, però jugaran els millors del món i tots ho podrem seguir en directe per internet, serà una meravella per a nosaltres.
Com ha afectat el coronavirus la federació, han fet un ERTO?
Com que hem continuat organitzant moltes coses en línia i tenim pocs treballadors i una estructura petita, no hem fet un ERTO. Els nostres treballadors treballen des de casa seva en l’organització de tots aquests tornejos que fem via internet.
Saben com afecta els clubs i els jugadors?
Els clubs estan tancats i és precisament per això que una de les alternatives que volem fer és la competició per equips, perquè la dinàmica de club es vegi afectada el mínim possible. Quant a jugadors, els aficionats estan jugant a totes les plataformes, em consta, i els professionals poden fer les classes via internet. El fet que existeixi internet ens està afavorint en el sentit que ens permet de continuar certa activitat. Malgrat tot el que és dolent, una cosa positiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)