Atletisme

Confinats de primera

Atletisme. Els dos últims plusmarquistes mundials Renaud Lavillenie i Armand Duplantis disposen d’un fossat de salt de perxa als jardins de casa seva per entrenar-se durant la crisi del coronavirus

Sense competicions a la vista, portem setmanes veient el confinament dels esportistes catalans. N’hem vist de tots els colors, amb més o menys possibilitats, i amb més o menys originalitat. En l’àmbit internacional hi ha confinats de primera, com l’exrecordista mundial de salt de perxa Renaud Lavillenie (6,16 m). Ja fa anys, des del 2012, que l’atleta francès es va muntar un fossat de salt de perxa al jardí de casa seva, a Pérignat-les-Sarliève, a prop de Clermont-Ferrand, i aquests dies li està traient el màxim profit. La recta d’impuls és més curta del que és habitual, i tampoc és del tot plana, però ateses les circumstàncies és molt més del que aquests dies podria somiar qualsevol especialista de la prova més tècnica de tot el programa atlètic. Força actiu a les xarxes, Lavillenie ha penjat alguns vídeos saltant des de casa seva o exercitant-se en l’improvisat gimnàs del seu garatge. En aquest sentit, el saltador francès ja ha superat el llistó a 5,70 m amb només deu passes d’impuls –dissabte passat–, però recorda que el seu rècord mundial de perxa casolana és de 5,85 m.

Lavillenie és molt amic del jove Armand Duplantis, la nova sensació de la perxa internacional i des del mes de febrer el seu substitut en la taula de rècords mundials (6,18 m). Tots dos han compartit entrenaments diverses vegades a Pérignat-les-Sarliève. Ho van fer abans de l’europeu de Berlín 2018, en què Duplantis, aleshores amb només 18 anys, es va convertir amb un vol espectacular de 6,05 m en el campió més jove de salt de perxa en l’historial del campionat continental. L’abraçada entre Lavillenie, triple campió europeu, i Duplantis després de la prova es va convertir en una de les imatges icòniques de la competició.

Duplantis, que va començar a saltar amb només 4 anys gràcies a un giny ideat pel seu pare, l’exsaltador nord-americà Greg Duplantis (5,80 m), també disposa d’un fossat de perxa al jardí de la seva residència actual. El jove atleta suec també ha penjat un vídeo a la xarxa, saltant amb només sis passes de cursa, però en aquest cas no ha transcendit a quina altura estava col·locat el llistó.

Duplantis també va ser notícia la setmana passada perquè va posar a subhasta el dorsal que portava quan va establir el seu primer rècord del món (6,17 m), el 8 de febrer a Torun (Polònia). És una iniciativa de la fundació sueca Radiohjalpen per recaptar fons per a les persones en situació de risc de contraure la Covid-19. La subhasta es va tancar dijous passat i al final es van aconseguir unes 30.000 corones sueques per a la causa, uns 2.800 euros. “Espero que d’aquesta manera modesta ajudi a lluitar contra la pandèmia. Els meus avis materns viuen a Avesta, a Suècia, i tenen més de 85 anys i pertanyen a aquest grup de risc. Els avis paterns són a Lafayette, als Estats Units, i tenen una edat similar”, va explicar el prodigiós saltador suec als mitjans locals.

Un europeu en suspens

Tot i que al febrer va perdre la condició de recordista mundial, Lavillenie va ser escollit l’atleta europeu del mes de març gràcies al títol francès de salt de perxa en pista coberta, aconseguit amb un vol de 5,80 m a Lievin. Lavillenie i Duplantis es podrien tornar a veure les cares en l’europeu de París, que de moment i en espera de veure com evoluciona la pandèmia es mantenen en el calendari, del 26 al 30 d’agost.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)