Esports de muntanya

Marc Negre: “Ens van veure 110.000 espectadors”

Muntanya. El periodista de Televisió de Catalunya ha recordat la retransmissió de l’Olla de Núria al costat de Marc Pinsach, a qui va tenir d’analista al costat aquell històric dia

Marc Negre ha estat el protagonista aquest diuemenge dels directes d’Instagram a la FEEC, amb Marc Pinsach com a conductor. Els dos comentaristes de la retransmissió en directe de l’Olla de Núria (2019), la primera cursa de muntanya que es feia en directe per una televisió generalista; han recordat com va ser aquella fita històrica

Pinsach ha apuntat en la figura del realitzador Xavier Casillanis la persona sense la clau no es podria haver plantejat la retransmissió en directe de l’Olla de Núria. I Negre la dificultat tècnica que suposava fer-ho en alta definició: “L’helicòpter ens permetia una varietat d’imatge espectaculars” recorda sobre com les curses ciclistes eren el referent tècnic i, les del Montblanc i Zegama per streaming, l’altre antecedent.

“L’obsessió dels realitzadors era tenir la seguretat que tindríem cobertura” diu Negre sobre els detalls tècnics de les càmeres que seguien la cursa, amb un dispositiu que va descartar els drons, 3G o 4G.

TV3

Marc Negre ha explicat que una retransmissió per un canal generalista va fer que s’adaptés amb un especialista com Marc Pinsach que fes entendre al públic menys entès la cursa, amb un llenguatge planer i entenedor, i amb Ruth Bover, coneixedora del territori. “Era un primer contacte i era important tenir en compte la qualitat tècnica i l’enfocament periodista” ha argumentat el periodista esportiu.

“Ens van veure de mitjana 110.000 espectadors i un share de 16,6 un diumenge al matí no s’aconseguia des de fa dos anys” explica Negre, posant en context l’aparador que suposa per a un esport minoritari aparèixer en el canal generalista. El creixement de la disciplina de curses de muntanya, un entorn com la Vall de Núria i una cursa del nivell de l’Olla eren pols d’atracció per a nous aficionats.

El periodista estima que per Esport 3 ho haurien seguit 15.000 espectadors. I que va suposar un encert apostar per una disciplina per la qual no hi ha drets d’emissió com en el futbol, el bàsquet o la fórmula 1; amb què la televisió pública catalana havia tingut abans que fossin a uns preus tant desorbitats, inaccessibles.

Un país de muntanya

“És el camí, ens hem de reinventar” sentencia Marc Negre, posant en valor la tradició de muntanya que hi ha al país, amb la FEEC celebrant el seu centenari aquest any. TVC va fer després la retransmissió de la Sky Pirineu i el periodista diu que ja espera la tercera.

“S’havia d’explicar què passava i fer-ho entendre” recorda Pinsi sobre l’esforç pedagògic que calia fer en aquella estrena de les curses de muntanya a la televisió, en directe. Negre es mostra satisfet amb el resultat de la cursa tot i dificultats tècniques com que l’helicòpter hagués d’anar a omplir el dipòsit durant uns 20 minuts.

Els dos protagonistes de la retransmissió han reconegut l’exemple francès en el cas del Tour, amb la cursa i el territori per on passa com a referència i atracció per als espectadors.

Sky Pirineu i paritat

Pinsach ha explicat la dificultat que comporta seguir la cursa femenina, un dels objectius que es van marcar per a la segona cursa que han ofert en directe. Negre ha recordat que a Núria per una qüestió horària només van veure l’arribada de les dues primeres noies i que en l’Sky Pirineu, a Bagà, van demanar a l’helicòpter que seguís també el pas de cursa de les tres primeres. “Ens van donar més marge i allà sí que vam poder entrevistar les tres primeres” ha dit el periodista, exposant les queixes que van arribar a la televisió. “Buscar els primers nois és molt fàcil i les noies, des de dalt, és buscar una agulla en un paller” explica Pinsach sobre la dificultat de seguir el desenvolupament de la cursa femenina en una disciplina en què homes i dones corren junts.

“Hi treballem, ens obsessiona” reconeix Negre, sobre l’equilibri que haurien de trobar en la qüestió econòmica i poder identificar les primeres de la classificació femenina entremig dels homes. “Sou gent mot normal i del que estic més content és que en s ho heu fet molt fàcil” diu sobre les facilitats dels corredors, capaços d’atendre’ls per a una entrevista en el moment de l’arribada.

I si plou?

Marc Pinsach recorda com patia pel mal temps, que la nit abans passava nervis. I Negre ha reconegut que no va dormir: “No ho hauríem fet, així de clar” ha sentenciat argumentant que en ser la primera retransmissió no podien estar tres hores sense imatges. “La volíem fer sí o sí però si l’helicòpter no s’aixecava no es podia fer” reconeix, advertint que potser algun dia en programin alguna i no es pugui fer. Pinsi ha recordat que al darrer Tour es va suspendre una etapa per la pluja i, Marc Negre, que en ser la primera s’havia de fer bé, que fos lluïda: “Els astres es van alinear”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)