Atletisme

Atletisme

Marató al tercer

Xevi Avellana recorrerà 42 quilòmetres dijous a dins de casa per recaptar fons per a l’esclerosi múltiple

“Farà tres anys de la d’Empúries”

“Amb la Covid-19, han quedat sense activitats per recaptar fons. Ha quedat tot en un segon pla”, lamenta

Xevi Avellana (Girona, 1966)

passa el confinament a Girona, per ser a prop dels seus pares, en una finca de la seva propietat. “Dijous farà tres anys que vaig fer la marató 100 i diumenge hi hauria hagut la d’Empúries. Feia dies que ho tenia al cap i em vaig decidir a fer-ne una el dia 30”, diu sobre els seus plans per a aquesta setmana, a casa i amb l’objectiu de recaptar fons per a l’esclerosi múltiple. “Vaig dir a la meva parella que fins al mateix dia no ho explicaria, al grup de les Girunneres mateix, que quan n’he fet d’altres m’han acompanyat en algun tram, i ens hem enviat vídeos o fotos pel WhatsApp. La setmana passada em va trucar Montse Prats, de la Fundació per l’Esclerosi Múltiple a Girona. Volien muntar un repte d’escales, córrer i aquestes coses per recaptar fons. Li vaig donar el contacte de Curses.cat per si podien ajudar-la”, explica sobre com es va desenvolupar la idea. El desenllaç de la qual se li va ocórrer, com tants cops passa, fent esport: “Normalment baixo a córrer al pàrquing, i vaig pensar que, ja que feia la marató, hi podria donar un caràcter solidari: si podem ajudar algú... I com que amb la Montse ja havíem fet coses de manera conjunta, li ho vaig proposar.” “Amb la Covid-19 aquestes fundacions han quedat sense activitats per recaptar fons. Ha quedat tot en un segon pla”, argumenta. “Vaig crear el repte a Migranodearena.org i ja ho he anat passant a la gent per tirar-ho endavant”, explica sobre l’esdeveniment.

La logística

“La marató la faré al pis.” Un tercer amb quatre domicilis, l’inquilí d’un dels quals passa el confinament a fora per ser amb la seva mare. La imatge que tant s’ha repetit en les últimes sis setmanes, amb passadissos amunt i avall a les cases del país, amb entrades i sortides de les habitacions, és la que es reproduirà aquest dijous a Girona fins a completar els mítics 42,195 km: “Anar i tornar són quinze metres i em sortien 50 o 60 metres. I sortint dos metres davant l’ascensor, hi tinc el 3r 1a, que és un llogater nostre que va marxar al febrer. I em vaig il·luminar: deixaré les dues portes obertes i he calculat que entre els dos pisos em surten 100 o 110 metres de circuit”, indica el president del Club Atletisme Girona, que ahir ja volia provar el circuit fent-hi cinc o sis quilòmetres: “Faré les habitacions també. I aniré passant. Per exemple, al pis on visc deixaré al menjador l’avituallament amb aigua, isotònics, plàtans, gel... I la música. Podré deixar-hi els discs compactes preparats, que vulguis o no també em distreu.” “Som pocs veïns, gairebé tots són llogaters nostres i ja ho saben. Només he d’avisar els del 3r 2a, que tampoc surten perquè són gent gran. Més que res, per si veuen la porta del veí oberta, que no es pensin que hi ha entrat algú”, afirma sobre la reacció que podrien tenir segons quins companys d’escala.

“La idea és començar a dos o tres quarts de nou i, si faig cinc hores, estaré més que content. La prioritat és ajudar; tampoc puc agafar un ritme alt. Si són 4 h 45 minuts, bé. I si acabo fent 5 h 30 minuts, fantàstic. Això rai!” “Els passaré alguna nota de veu o vídeo i que m’enviïn missatges. I anar-los responent per distreure la ment”, afirma sobre la companyia virtual que tindrà, de les Girunneres, el grup de corredores populars que va introduir al món de les curses fa uns anys.

La preparació

Avellana organitza cada any la marató per a La Marató de TV3 a Girona, en un circuit urbà al qual van fent voltes. “Són uns 1.100 metres i la gent, quan ve el primer cop, pensa que se li farà pesat. Però, com que vas parlant amb uns i altres, passa ràpid”, recorda sobre la marató que corre cada desembre, l’antecedent més proper al que té previst fer, per al qual s’ha preparat, és clar, sense sortir de casa: “Corro al pàrquing a la tarda 4 o 5 km i escales al migdia. Una hora al dia des del primer de confinament; no he parat.” “Hi ha gent que fa moltes bestieses amb rodets. I gent que, pel que veus a les xarxes, ha passat d’una sessió diària a quatre o cinc, o tres hores de rodet. I això acabarà passant factura, també en el terreny físic, més enllà del mental”, respon sobre la feina que tindran els fisioterapeutes acabada la quarantena.

Calendari
“L’1 de març encara vaig fer la de les Vies Verdes. I estava inscrit a la de Barcelona, el 15 de març; el 3 de maig, a Empúries, i el 17, a Tossa de Mar. S’han suspès i no sabem fins quan, perquè veig molt complicat fer-ho a l’octubre o al novembre com diuen”, afirma Avellana sobre la planificació que tenia i que s’ha vist afectada per la Covid-19.
113
maratons
, 132 mitges, proves de 50 km i sis hores, 132 triatlons i 6 Ironman és el currículum esportiu de Xevi Avellana, recollit per Miquel Pucurull en el treball ‘Pioners de la marató a Catalunya’, que difon a les xarxes socials, en el qual el sociòleg i corredor barceloní és una referència.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)