Patinatge

RICARD PLANIOL

DIRECTOR ARTÍSTIC DEL CPA OLOT

“Ens haurem de reinventar”

“Si la competició és a porta tancada ningú la pot gaudir, no té gaire sentit. És un espectacle per veure’l”

“L’únic que ens ha dit la federació és fer dos campionats d’Espanya. No saber quan podrem començar ens deixa una gran incògnita”

L’eclosió de la modalitat de patinatge de grups de xous, en què Catalunya ha esdevingut la primera potència mundial, no s’explica sense el paper del CPA Olot i el seu director artístic, Ricard Planiol (Santa Coloma de Farners, 1969). 18 títols gironins i catalans, 13 d’estatals i europeus i 12 de mundials amb un 2019 en blanc i dos triomfs just una setmana abans que esclatés la crisi del coronavirus.

Com ho estan vivint, tot plegat?
Esperant. A sobre la informació que ens arriba no és esperançadora: les competicions a escala internacional s’han cancel·lat. I sembla que s’anul·larà tot, es deixarà per a l’any que ve. A títol individual no s’havia començat, però nosaltres amb grups de xou havíem de fer l’estatal per classificar-nos per als internacionals. Es va parar tot una setmana abans del campionat.
Carregats de paciència, doncs.
Falta saber com farem la desescalada, amb quines pautes. Però en els grups hi ha més contacte: ens haurem de reinventar. Hi ha 24 patinadores que es toquen, s’agafen, fan figures... I gent que segueix aquesta modalitat, en les competicions hi ha 4.000 o 5.000 persones, i això farà que s’endarrereixi molt.
A porta tancada tindria sentit?
Prefereixo esperar. Una de les coses que ens dona més força és veure l’afició a la grada donant suport. Si una competició és a porta tancada ningú la pot gaudir, ni els pares de les patinadores, no té gaire sentit. És un espectacle per veure’l i gaudir-lo.
S’entrenen, segur. Però com?
La majoria de clubs ho fem d’una manera similar: deures de confinament amb preparació física, videotrucades en què ens trobem tots plegats per compartir les inquietuds i assajar. Cada setmana enviem una planificació a tot el club i segons el nivell.
Cancel·lades les competicions, han de canviar la coreografia per a la temporada que ve?
L’únic que ens ha dit la federació espanyola és fer dos campionats d’Espanya la temporada que ve. El que ha quedat pendent a principi d’any amb possibilitats de competir en la copa del món, un trofeu internacional que ja existeix. I després la temporada 2021 amb provincial, català i estatal per classificar-nos per a l’europeu i mundial.
Dues temporades en una, així.
Hi ha la raó econòmica, que els interessa recuperar-lo i que alguns equips no s’hi havien classificat, per al campionat d’Espanya, i ni tan sols podrien competir. I no saber quan podrem començar ens deixa una incògnita molt gran. És improbable presentar dues coreografies, amb temps per prepara-les i, a més, si et classifiques amb dues has de renunciar a una per deixar opcions a altres equips.
Com s’ho farien, doncs?
De moment ens esperem, veure si es confirma. Pensem que hem d’acabar la temporada i precisament el júnior, que va ser campió de Catalunya i tenia possibilitats d’anar a l’europeu, no tindria opcions a res més. La copa del món no accepta la categoria. Tenim molts fronts oberts.
Quin plantejament tenen?
Preparar una temporada nova i si no fos per al 2021 seria per al 2022. Volem recuperar la feina que vam fer, que a més va ser en una setmana per l’ajornament del gironí per culpa del Glòria. Si ens polim un any treballant en una setmana és trist i la inversió que s’hi ha fet quant a vestuari, attrezzo... Li hem de donar el màxim de continuïtat.
Del 2019, després de dominar la disciplina tants anys, quedar-se en blanc l’any dels World Roller Games, quin balanç en fan?
Sap greu, al Palau Sant Jordi, no estar al lloc més alt del podi com havíem fet tants anys. Però això és efímer, no sempre podem estar a dalt. Lluitem per fer-ho però a vegades les coses no surten i mirem de donar-li el sentit positiu: necessitàvem posar-nos les piles. Però sí que haver guanyat a l’altra punta del món i no fer-ho el cop que competíem a casa...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)