Més esport

Qatar mira als Jocs del 2032

Olimpisme. Està molt interessat a organitzar una cita olímpica i ser el primer de fer-ho a l’Orient Mitjà. La calor i les dates, com sempre, poden ser els seus principals problemes

Qatar ha confirmat aquesta setmana que està molt interessat a organitzar els Jocs Olímpics de l’any 2032. És la primera cita olímpica que encara no té seu i les autoritats estan estudiant presentar la candidatura oficial. En declaracions a l’agencia AFP, el president del Comitè Olímpic de Qatar, el xeic Joaan ben Hamad ben Khalifa Al-Thani, ha manifestat: “Aquest anunci marca l’inici d’un diàleg significatiu amb el futur Comitè Organitzador del COI per aprofundir en el nostre interès i identificar com els Jocs Olímpics poden donar suport als objectius de desenvolupament a llarg termini de Qatar.”

A més de Qatar, l’Índia, l’estat australià de Queensland i Xangai estan amb la mirada posada en l’organització dels Jocs Olímpics del 2032, i també sembla que hi podria haver una possible candidatura conjunta de Seül i Pyongyang. D’acord amb els canvis proposats l’any 2014 pel Comitè Olímpic Internacional per presentar les candidatures, els països interessats han de presentar una sol·licitud per unir-se al “diàleg continu” sobre l’organització dels Jocs. El país interessat i el COI parlen abans de formalitzar la candidatura oficial i veuen si hi ha possibilitats reals de presentar-se com a possible seu. Qatar ha confirmat que ja ha enviat una carta ala seu del COI a Lausana, Suïssa. Si l’aventura olímpica té èxit, seria la primera vegada en la història que uns Jocs Olímpics se celebrarien a l’Orient Mitjà, i Qatar vol ser el primer d’aconseguir-ho. Els qatarians ja havien mostrat anteriorment el seu interès per organitzar els Jocs Olímpics d’estiu del 2016 i el 2020, però la seva intenció de situar-los a l’octubre va fer que no arribés ni tan sols a presentar la seva candidatura.

Principals problemes

Els entrebancs més importants de la possible candidatura de Qatar als Jocs Olímpics són la calor que fa al país i les dates en què s’hauria de disputar la competició per tal d’intentar minimitzar-la’ha. L’any 2019 Doha, la capital de Qatar, va ser la seu del mundial d’atletisme i la calor va ser un dels problemes. Primer la competició es va fer a finals de setembre i principis d’octubre perquè la calor fos més suportable. A dins de l’estadi no va afectar excessivament, però els atletes de les proves de llarga distància –la marató i la marxa–, que es van haver de fer fora del recinte van notar molt la calor i la humitat malgrat que es van disputar a la nit. En els mundials d’atletisme també hi va haver problemes pel poc públic que va anar a veure les competicions. De cara a la copa del món de futbol del 2022. la qüestió de la calor no hauria de ser tan important, ja que s’han buscat unes dates millors per evitar-la i es jugarà entre el 21 de novembre i el 18 de desembre.

El problema de la calor també s’ha posat de manifest en els Jocs Olímpics de Tòquio. S’han programat proves a primera hora del matí per evitar la calor, i les proves d’atletisme de llarga durada, la marató i les marxes s’han canviat de la seu principal de Tòquio i han anat a parar a Sapporo, que, en estar més al nord, no te unes temperatures tan altes.

El COI i Qatar

El president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, s’ha referit al projecte qatarià: “Dins del COI, estem satisfets per l’enorme interès que estan despertant els Jocs Olímpics d’estiu del 2032.” Ho ha dit en una entrevista al Canal Qatarià BeIN sports, especialitzat en cobertura d’esdeveniments esportius. Bach s’ha mostrat satisfet del pas que ha fet Qatar i espera començar a parlar de les seves possibilitats ben aviat: “Hem fet que el nostre nou enfocament funcioni bé. Hem iniciat un diàleg entre els comitès olímpics nacionals interessats i una comissió especial del COI. Per descomptat, convidem Qatar a unir-se a aquest diàleg.”

Els Jocs Olímpics de l’any 2032 són els primers que no tenen la seu decidida. Els pròxims Jocs que es disputaran són els de Tòquio 2020, que s’han ajornat fins al 2021 per la pandèmia mundial de coronavirus, i que si no hi torna a haver problemes es disputaran d’aquí a un any. Després serà el torn de París 2024, mentre que els Jocs de l’any 2028 seran a Los Angeles.

ATLETISME 2019

Va organitzar el mundial 2019 d’atletisme, que es va fer al setembre i a l’octubre

FUTBOL 2022

Té concedida la copa del món de futbol del 2022, que s’inaugurarà al novembre
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)