Tennis

Thiem trenca el glaç

Es doctora amb el seu primer títol de Grand Slam després de tres finals perdudes

L’austríac remunta dos sets i un ‘break’ avall en el tercer contra l’alemany Zverev i aixeca també un 5-3 en el cinquè acte

L’austríac de 27 anys Dominic Thiem (2) es va espolsar el malefici de les tres finals anteriors perdudes de Grand Slam i va alçar ahir a la matinada (hora catalana) el títol en l’obert dels EUA més singular de la història, derrotant l’alemany de 23 anys Alexander Zverev (5) per 2-6, 4-6, 6-4, 6-3 i 7-6 (6) en quatre hores i un minut, gràcies a una remuntada espectacular basada en la fe i una dreta que val un imperi. El nou campió perdia per dos sets a zero i break avall en el tercer i va tornar a ressuscitar miraculosament en el cinquè acte, quan Zverev va disposar d’un 5-3 i servei per tancar la paradeta. Thiem eleva a 4-0 els cara a cara en partits de Grand Slam i estableix un 8-2 global, en una final que va començar ensopida i va acabar amb èpica, amb girs de guió inesperats, l’austríac jugant el desempat final amb rampes a la cuixa dreta i una tensió quasi mística. Thiem –17 títols– havia perdut contra Djokovic la final d’Austràlia 2020 i les dues anteriors les va cedir a Roland Garros (2018 i 2019) contra Rafa Nadal. És el segon austríac que aixeca un major rere Thomas Muster (Roland Garros 1995). Zverev, campió del Masters 2018, mai no n’havia jugat cap d’aquesta magnitud.

L’arrencada del teutó va ser meteòrica. En només una hora de joc dominava per 6-2 i 5-1 amb dos trencaments en cada set davant d’un rival descentrat –21 errors no forçats– que ni tan sols havia ensumat una pilota de trencament i que notava en excés la responsabilitat del favorit. Malgrat la pallissa, Thiem va reaccionar amb orgull, va recuperat un break i va salvar quatre pilotes de set, un foc d’encenalls estèril i efímer però moralment revitalitzant contra un rival engrescat que s’havia exhibit amb el seu servei estratosfèric –30/34 fins llavors amb el primer–, i la solidesa tant des del fons com a la xarxa (6-4).

El deixeble de Nicolás Massú va trontollar encara més quan l’entossudit i ahir sacrificat Zverev va consumar en el tercer acte el seu cinquè trencament (2-1), un cop presumptament letal. La pressió, però, també va afectar el fins llavors inalterable teutó, que va cedir el seu servei (2-2) i va tenir dubtes per primera vegada enmig del silenci sepulcral de la pista Arthur Ashe, paradigma endèmic del soroll escandalós. Tots dos van salvar el seu servei fins que Thiem, jugant cada cop amb dretes més profundes i amb més pes, va esmicolar el de Zverev en el desè joc (4-6). Ben tornat. A més, va consolidar el cop de puny amb un altre trencament en el vuitè joc del quart acte (3-6) i, per acabar-ho d’adobar, va celebrar un break –7/13 en el còmput general per 8/18 de l’alemany– en el primer joc del cinquè, i va invertir definitivament la situació. Zverev s’hi va regirar de seguida (1-1) i, fent molt mal amb la seva dreta paral·lela, amb primers a la velocitat de la llum i segons serveis de baixa velocitat per trencar el ritme, boles altes sobre el revés i un pla de vol ben dissenyat, va reivindicar-se. Fins al punt de tenir un 5-3 i servei per tancar el partit. Però els nervis li van jugar una mala passada (5-5) i el desenllaç es va girar com un mitjó (5-6). L’austríac va requerir el fisioterapeuta abans de servir per guanyar el duel perquè tenia rampes i, encarcarat, tampoc no va saber sentenciar-lo. En el tie-break, el teutó, encongit i baldat, va cometre dues dobles faltes, però el de Viena, que amb prou feines es podia moure, va regalar dues pilotes de partit (4-6) amb dues dretes paral·leles (6-6) fins que per fi va respirar tranquil.

LA DADA

52
cops guanyadors
i 65 errors va fer Zverev, mentre que Thiem va acabar amb 43 i 55

ELS PROTAGONISTES

He consumat un dels objectius i he complert un somni. Fins ara he dedicat la meva vida a guanyar un dels tornejos de Grand Slam
Honestament, l’experiència de les finals anteriors no m’ha ajudat i fins i tot potser ha estat pitjor. Estava molt tens
Dominic Thiem
En algun moment seré campió de Grand Slam. He desaprofitat moltes oportunitats en el cinquè set
Alexander Zverev
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)