Handbol

La Champions més incerta

La competició inicia una nova era més selectiva, amb la reducció de 28 a 16 clubs

Àlex Pascual dona positiu per coronavirus i el tècnic del Barça, Xavi Pascual, tot i donar negatiu, no viatjarà a Zaporíjia per prevenció

La lliga de campions més selecta serà també la més incerta, i no només pel ventall d’equips amb possibilitats d’alçar el títol sinó pels rebrots de coronavirus que condicionaran de ben segur el calendari. La competició de clubs més preuada de la federació europea (EHF) estrena nou format de competició –s’ha reduït de 28 equips a 16–, nou trofeu, nou logotip, nova web, però vells coneguts entre els aspirants al màxim guardó. La revolució en les competicions de clubs arriba en plena pandèmia. Amb el canvi de format, es compleix una vella aspiració del Barça, que va intervenir directament en la gestació de la competició per mitjà de Xavier O’Callaghan, quan presidia el Fòrum Club d’Handbol. En el nou impuls i promoció de la competició, que premiarà el campió amb un milió d’euros, també hi tindrà molt a veure un contracte per deu anys amb els grups de màrqueting i televisió Infront i DAZN.

En el sorteig efectuat al juliol, el Barça va quedar enquadrat en el grup B amb dos gegants europeus, el Kiel de Filip Jícha i el Veszprém de David Davis, que com el conjunt blaugrana també tenen el bitllet guanyat per a la final a quatre del curs passat, pendent de resolució el 28 i 29 de desembre a Colònia. L’altre rival de consideració és el Nantes d’Alberto Entrerríos, finalista el 2018 i un dels equips capdavanters de la potent lliga francesa. Entre aquests quatre equips s’haurien de jugar teòricament les dues primeres places de grup, que donen el bitllet directe als quarts de final. La competició comença avui amb el Nantes-Veszprém i el Celje-Aalborg, però el Barça no entrarà en acció fins demà, a la pista del Motor Zaporíjia ucraïnès.

Sense els Pascual

La incidència que pot tenir la pandèmia en la competició ja ha quedat ben palesa en les hores prèvies. El Barça va anunciar ahir que Àlex Pascual havia donat positiu en les proves PCR. Segons el comunicat, el jove extrem barceloní no havia tingut contacte amb els seus companys en els últims dies, es troba bé de salut i està aïllat al seu domicili. Per la seva banda, l’entrenador Xavi Pascual (pare del jugador) ha donat negatiu en la prova PCR, però també ha quedat aïllat de l’equip per prevenció, en tractar-se d’un contacte estret del jugador. Per aquest motiu el tècnic no viatjarà avui a Zaporíjia i serà el seu ajudant Fernando Barbeito l’encarregat de dirigir l’equip en l’estrena europea. Per al partit de demà també és baixa segura N’Guessan, mentre que Dolenec, amb molèsties al genoll i que ja es va perdre els partits de Pamplona i Logronyo, està pendent de l’últim entrenament.

D’altra banda, en el grup A de la competició ha quedat ajornat el Pick Szeged-PSG de demà perquè un jugador del conjunt hongarès també ha donat positiu. A més d’aquests dos equips, els altres clubs amb més potencial del grup són el Vardar macedoni, encara vigent campió de la competició, el Kielce de Talent Duixebàev i el Flensburg.

Després d’una pretemporada atípica, sense partits amistosos, el Barça s’estrenarà en la competició més il·lusionant havent guanyat els dos títols en joc, la supercopa de Catalunya contra el Fraikin BM Granollers (25-32) i la d’Espanya contra el Benidorm (18-38), i havent dibuixat una línia clarament ascendent, amb dues victòries a la lliga Asobal, a la pista de l’Anaitasuna i a la del Logronyo. Una bona targeta de presentació per afrontar la cita europea. Pascual ha insistit en la necessitat de jugar partits per anar ajustant els automatismes amb vista a un calendari que farà pujada. En la competició europea, el Barça s’estrenarà a casa el dijous 24 contra el Celje, i haurà d’afrontar una primera volta de màxima exigència amb desplaçaments a Nantes (jornada 3), Veszprém (5) i Kiel (7).

Reforços a l’horitzó

Segons el lloc web especialitzat Handball100x100, el Barça tindria un principi d’acord amb el lateral francès Melvin Ricardson (Montpeller) i el porter danès Emil Nielsen (Nantes) amb vista al curs vinent. Si es confirmés l’operació, seria un pas més en el rejoveniment de la plantilla per cobrir les places de Kevin Möller i Jure Dolenec, que acaben contracte.

9 Barça
(1991, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011 i 2015)
5 Gummersbach
(1967, 1970, 1971, 1974 i 1983)
3 Kiel
(2007, 2010 i 2012)
3 Ciudad Real
(2006, 2008 i 2009)
3 Dukla Praga
(1956, 1963 i 1984)
3 Magdeburg
(1978, 1981 i 2002)
3 SKA Minsk
(1987, 1989 i 1990)

La final pendent, el 29 de desembre

Més enllà de l’inici de la fase de grups de la lliga de campions i abans de tancar el 2020, hi ha marcat en vermell el 28 i el 29 de desembre, les dates de la final a quatre pendent del curs passat, que també tindrà com a escenari el majestuós Lanxess Arena de Colònia. Amb la pandèmia pel mig, l’EHF va tirar pel dret i, amb els vuitens i els quarts de final pendents de jugar, va decidir atorgar la plaça als dos primers classificats de la fase de grups, el Barça i el PSG (A), per un costat, i el Kiel i el Veszprém (B), per l’altre. Encara s’ha de fer el sorteig de les semifinals. En tot cas, amb les temporades creuades, es poden donar circumstàncies ben curioses, amb jugadors que han fet el salt d’un equip a l’altre. És el cas del central noruec Sander Sagosen, que ha passat del PSG al Kiel, o del porter gallec Rodrigo Corrales, que ara juga al Veszprém provinent de la capital francesa. A París, però, també han arribat reforços de consideració, amb Kristopans, Grebille i el vallesà Ferran Solé (Tolosa).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)