Ciclisme

L’heroi de la mascareta

Ciclisme. El jove eslovè Tadej Pogacar, el triomfador del Tour de França i sensació mundial, s’erigeix en el paradigma d’una nova generació a partir de l’ambició i la valentia

El Tour de França de la mascareta ha confirmat l’eslovè Tadej Pogacar (UAE), que ahir va bufar 22 espelmes qui sap si amb el desig secret complert, com un campió de molt valor cridat a protagonitzar el futur immediat del ciclisme mundial al costat d’Egan Bernal, si bé el colombià, que el 2019 va meravellar apoderant-se del mallot groc amb només 22 anys, va fracassar en l’intent de revalidar el títol i va acabar retirant-se en l’anonimat.

L’explosió del campió més jove en més de cent anys i el segon de la història, materialitzada amb la proesa a Les Belles Filles, és només relativament sorprenent. La seva joventut i la inexperiència li podien passar factura en una cursa de resistència que selecciona dia a dia. Però la realitat va ser una altra. El de Komenda va estar sempre entre els millors, va guanyar tres etapes i va ser el més ofensiu a la muntanya. Va perdre temps en un dia de vent, però no es va enfonsar. A canvi, va iniciar una remuntada calculada, va saber nedar entre la marea groga del Jumbo-Visma i va esperar el seu compatriota Primoz Roglic, propietari especulatiu de la cursa fins dissabte, en una contrarellotge que tenia estudiada amb detall i en què va protagonitzar l’eclosió somiada, completant una remuntada històrica. Signes de grandesa en un ciclista que fa dos anys va guanyar el Tour de l’Avenir i que va ser tercer en la Volta a Espanya el 2019 en la seva primera cursa gran, amb tres triomfs d’etapa en jornades de muntanya que ja feien presagiar un futur però que no alertaven explícitament de la magnitud de Pogastar, que ha rebut 533.000 euros, mig milió pel mallot groc i 11.000 per cada triomf d’etapa.

El ciclisme compta, doncs, amb un corredor de referència de present i de futur, cridat a protagonitzar un interessant duel amb Egan Bernal, que haurà de treure conclusions d’aquest Tour. El de Zipaquirá hi va arribar fatigat, en un Ineos en reconstrucció, sense els seus corredors més experimentats, i amb una pressió de líder que no va digerir. Tots dos encapçalen una llista de joves entre els quals també es pot incloure la perla belga Remco Evenepoel, convalescent d’una greu lesió que li impedirà debutar al Giro com tenia previst.

Febre groga a Eslovènia

Els carrers i les places d’Eslovènia estan guarnits de groc amb banderetes, objectes o pintura, i la gent es va vestir amb samarretes i vestits grocs, el color del mallot de vencedor de la Grande Boucle, en honor de Pogacar i de Roglic. L’antiga ciutat medieval de Ljubljana es va il·luminar amb llums grocs, el color predominant en les portades dels diaris.

Els campions més joves
Henri Cornet (1904) 19 anys i 352 dies
Tadej Pogacar (2020) 21 anys i 364
François Faber (1909) 22 anys i 187
Egan Bernal (2019) 22 anys i 196
Octave Lapize (1910) 22 anys i 280
Felice Gimondi (1965) 22 anys i 289
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)