Atletisme

Kiplimo, l’estrella a Gdynia

Atletisme. L’ugandès s’erigeix en la sorpresa del mundial de mitja marató i Cheptegei només és quart. La kenyana Jepchirchir obté l’or amb rècord

L’irreverent ugandès de 19 anys Jacob Kiplimo va esmicolar els pronòstics que apuntaven el seu compatriota Joshua Cheptegei com el rival a batre i va guanyar a Gdynia (Polònia) el mundial de mitja marató amb un temps de 58:49, que suposa un nou rècord del campionat, en el seu brillant debut en la distància. La plata va ser per al kenyà Kibiwott Kandie, amb 58:54, i el bronze se’l va penjar l’etíop Amedework Walellegn, amb 59:08. Cheptegei va acabar en un inesperat quart lloc (59:21). Sigui per la climatologia, les noves sabatilles, el recorregut i les ganes o per un compendi de tot plegat, un gran percentatge d’atletes va millorar els seus temps.

Lamdassem, 31è

El fondista lleidatà Ayad Lamdassen va completar una cursa brillant. Va acabar 31è amb marca personal: 1h01:21, a tres segons del rècord català de Carles Castillejo (1h01:18). Un altre dels que va fer marca va ser el palamosí Adel Mechaal, 46è amb un registre d’1h02:30 en una distància en què pràcticament és un novell.

El kenyà Kibiwott Kandie va esqueixar el pilot, majoritàriament africà, de vint components, però Kiplimo va contraatacar. Mentre, el favorit Joshua Cheptegei, que fa pocs dies va establir un nou rècord mundial dels 10.000 metres i amb tres rècords del món enguany, patia de valent i veia com el podi se li esmunyia. Kandie va atrapar de nou Kiplimo i el duet va enfilar el tram final per jugar-se l’or. Però l’ugandès, ambiciós, va aconseguir un marge de tres segons en el pas pel quilòmetre 20. Kandie no va poder contrarestar el ritme infernal del campió, que va creuar la meta alçant els braços sense oposició i va celebrar el primer or mundial per al seu país en la distància segellant el triomf històric.

Incommensurable

La kenyana de 27 anys Peres Jepchirchir va dominar amb un temps d’1h05:16, que estableix un nou rècord del món en cursa només per a dones. Millora el registre d’1h06:11 que havia certificat l’etíop Netsabet Gudeta en l’anterior mundial, el 2018 a València. Per primera vegada, les sis primeres van finalitzar per sota dels 66 minuts. Jepchirchir va esprintar amb fe en els últims 100 metres deixant enrere l’etíop Yalemzerf Yehuagaw i l’alemanya Melat Yisak Kejeta, les companyes de viatge dels últims quilòmetres. Yehuagaw va intentar el cop de puny definitiu i va guanyar uns metres. Certament, semblava l’elegida, però l’atac va ser prematur i es va fondre. La resposta de Jepchirchir va ser contundent. La va deixar clavada. Kejeta mai no va tenir veritables possibilitats del títol, però va aprofitar que l’etíop es va tòrcer un turmell i va estar a punt de caure en la recta final per penjar-se la plata (1h05.18), amb un segon de marge sobre Yehualaw (1h05.19).

Record català de Galimany

La vallenca Marta Galimany va complir les expectatives i va acabar 33a, establint el seu millor registre de sempre amb un temps d’1h11:08 que millora els 1h11:13 que havia signat a Sevilla al gener. La marca suposa un nou rècord de Catalunya, millorant el que ella mateix tenia.

El grup inicial de catorze atletes que va marxar de seguida es va quedar en set elements en el quilòmetre 15, entre què l’etíop, Netsabet Gudeta. Una caiguda doble en què es va veure involucrada l’etíop Ababel Yeshaneh –millor marca de l’any–, que tot just acabava de decidir liderar el grup després d’haver esperat el moment en la segona línia de foc, va provocar la tria definitiva del trio del podi. 44 de les 50 primeres van fer marca personal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)