Handbol

El Barça topa amb un mur

L’equip blaugrana ensopega amb l’entramat defensiu del Kiel i amb un Niklas Landin gegantí i es queda sense l’anhelada desena lliga de campions

El conjunt de Xavi Pascual sempre juga a remolc del seu rival, que sap imposar el seu ritme lent de joc

THW KIEL:Landin; Sagosen (7), Reinkind (1), Weinhold (5), Wiencek (2), Dahmke (5), Pekeler (4) –set inicial–; Quenstedt (p.s.), Sunnefeldt, Ehrig, Duvnjak, Ekberg (8, 6 p.), Wager, Zarabec (1) i Voigt.BARÇA:Möller; Ariño (4), Janc, Mem (4), Cindric (3), Pálmarsson (1), Fàbregas (3) –set inicial–; Gonzalo (p.s.), Entrerríos (1), Sorhaindo, Dolenec, N’Guessan (1), Aleix (10, 4 p.), Petrus (1), À. Pascual i Frade.PARCIALS:3-3, 7-5, 10-8, 13-10, 15-14, 19-16; 21-17, 21-19, 25-21, 26-22, 29-25 i 33-28.ÀRBITRES:Gubica i Milosevic. Exclusions: Sagosen (3’ i 10’), Weinhold (29’ i 43’) i Wiencek (53’), per part del Kiel; i Mem (5’), Petrus (9’ i 57’) i Janc (20’), per part del Barça.

Kiel 33 Barça 28

Domini ‘zebra’ des de l’inici, amb un parcial de 13-9 d’entrada

L’anhelada desena copa d’Europa haurà d’esperar. La magnífica sèrie de vint-i-dues victòries consecutives del Barça en la lliga de campions es va estroncar en el pitjor moment. El Kiel va guanyar el clàssic de l’handbol europeu amb tot mereixement i va saber jugar millor les seves armes en el partit decisiu. La sòlida defensa 6-0, un gegantí Niklas Landin sota els pals (13 aturades) i l’eficiència dels atacs amb set jugadors van marcar el ritme de partit i van impedir que el Barça pogués imposar la seva velocitat de joc. Va ser una final a quatre atípica, en temps de pandèmia, sense públic i fora de dates perquè és la pendent del curs passat, però com tantes altres vegades es va emportar el premi gros qui menys comptava en els pronòstics. Al Barça li quedarà el consol que porta una gran trajectòria en la Champions en curs –vuit victòries en vuit partits– i que pot tenir una altra oportunitat quan toca, el mes de juny del 2021.

El Kiel ja va començar més endollat. Amb Sagosen liderant el balanç ofensiu i Ekberg, infal·lible des del punt de penal, el campió de la Bundesliga va prendre la iniciativa amb un parcial de 13-9. La bona notícia per als interessos catalans era que Sagosen ja portava dues exclusions al cap de 10 minuts, però el Barça no ho va saber aprofitar i el central noruec, focalitzat bàsicament en l’atac, es va poder mantenir a pista fins al final del partit. L’equip blaugrana tenia dubtes per superar la sòlida defensa 6-0 del rival, i amb alguna pèrdua de pilota va propiciar els contraatacs dels alemanys. Xavi Pascual va moure la banqueta i va canviar l’inquilí de la porteria. Kevin Möller no estava al nivell dels últims partits i l’entrada de Gonzalo Pérez de Vargas va ser providencial. El porter del planter va aturar la primera pilota que li va arribar i el Barça va respondre amb la mateixa moneda. Els contraatacs de N’Guessan i Aleix, i un gol de Cindric van retallar el desavantatge a la mínima expressió (13-12), fins i tot jugant amb inferioritat per l’exclusió de Janc (20’). L’equip blaugrana havia resolt el primer contratemps del partit. Va canviar la dinàmica i amb un gol de Dika Mem restablia l’equilibri (15-15). Com en els partits de la fase de grups, Filip Jícha se la va tornar a jugar amb atacs amb set jugadors, i l’aposta li va sortir rodona, perquè va poder arribar al descans amb tres gols de renda (19-16).

Després de la represa, el Kiel va continuar portant el partit al seu terreny. Amb baixes i molt més castigat físicament després de la semifinal, l’equip alemany imposava un ritme de joc lent. I amb un Landin incommensurable no va deixar que el Barça entrés en el partit. Amb una defensa 5-1, l’equip blaugrana va poder retallar momentàniament les diferències (21-19), però l’aparició de Steffen Weinhold tornava a impulsar l’aposta del Kiel amb els atacs amb set jugadors i doble pivot (25-20). Aleix Gómez, que va anotar deu gols, va poder culminar dos contraatacs (26-23) i donava oxigen a l’equip català. El Kiel, amb Weinhold i Sagosen al comandament, es mantenia immune a les embranzides blaugrana. Era un duel de pissarres i Pascual també ho va intentar amb els atacs de set jugadors. En tot cas, es mantenia l’intercanvi de gols, que afavorien els interessos dels zebres. El temps anava corrent i el Barça veia cada cop més infranquejable el mur alemany. Aleix, que havia mantingut vives les esperances blaugrana, durant molts minuts, va enviar un penal al travesser. Tot seguit Petrus (57’) rebia una exclusió i un gol a porteria buida de Wiencek signava la sentència (31-26). El títol i la festa eren per al Kiel, mentre que en les files del Barça no pocs jugadors van poder contenir les llàgrimes de decepció. Sorprenentment, el guardó per al jugador més valuós va ser per a Hendrik Pekeler, que en tot cas sí que havia estat decisiu en la semifinal contra el Veszprém.

Tercer lloc per al PSG

Abans de la gran final, el PSG va aconseguir la victòria contra el Veszprém (26-31) en el sempre ingrat partit per la tercera plaça.

DESTACAT

Sagosen (7), Ekberg (8) i Weinhold (5) van liderar l’atac amb set jugadors

DINÀMICA

Les diferents variants tàctiques de Xavi Pascual no van poder canviar el rumb
22
victòries
consecutives portava el Barça en la lliga de campions. La derrota va arribar en el pitjor moment
10
gols
va anotar Aleix Gómez, que no van ser suficients per donar el títol al Barça
9
Champions
té el Barça en el seu palmarès (1991, 1996, 1997, 1998, 2000, 2005, 2011 i 2015)

ELS PROTAGONISTES

No hem estat a l’alçada del que requeria el partit i ens han superat absolutament
Xavi Pascual
entrenador del barça
Sabíem que ens atacarien amb set. Ho teníem estudiat, però hem fallat 23 llançaments
Xavi Pascual
entrenador del barça
Estem molt dolguts. Ens hem esforçat al màxim, però avui no hem tingut el dia
Raúl Entrerríos
capità del barça
Ja sabem que a la final a 4 és igual la trajectòria que portis, aquí pot passar qualsevol cosa
Raúl Entrerríos
capità del barça
Estem molt fotus perquè teníem moltes esperances en aquesta final a quatre
Gonzalo Pérez de Vargas
porter del barça
El Kiel ha sabut imposar el seu ritme de joc lent i la seva defensa molt rocosa
Gonzalo Pérez de Vargas
porter del barça
Últims campions
Kiel 2020
Vardar 2019
Montpeller 2018
Vardar 2017
Kielce 2016
FC Barcelona 2015
Flensburg-Handewitt 2014
Hamburg 2013
Kiel 2012
FC Barcelona 2011
Kiel 2010
Ciudad Real 2009
Clubs amb més títols
FC Barcelona 9
Gummersbach 5
THW Kiel 4
Ciudad Real 3
Dukla Praha 3
Magdeburg 3
Minsk 3

Sis de set la temporada 2019/20

Tot i la derrota a Colònia, el Barça tanca la carpeta pendent del curs passat, la del 2019-20, amb un balanç notable: sis títols de set possibles. No ha pogut fer com el 2005, quan el conjunt blaugrana va guanyar tots els títols possibles. Aquest cop han estat la supercopa de Catalunya, la supercopa d’Espanya, la Super Globe, la copa Asobal, la copa del Rei a la Caja Màgica de Madrid i la lliga Asobal –se li va atorgar tot i que no estava acabada quan dominava la competició amb dinou victòries en dinou jornades–. Individualment, el títol europeu del Lanxess Arena tampoc es podrà computar als tres jugadors que el curs passat eren en el conjunt de Xavi Pascual: Víctor Tomàs, retirat per un problema cardíac i exercint de comentarista televisiu a Colònia; Lasse Andersson, ara a les files del Füchse de Berlín, i el pivot asturià Abel Serdio, cedit al Wisla-Plock. L’excapità blaugrana no ha pogut arrodonir la seva impressionant col·lecció de títols i s’ha quedat amb 69, amb quatre Champions incloses. En la secció d’handbol només té davant seu l’actual mànager de la secció, David Barrufet, que en va obtenir 71. Els dos actuals capitans del club, Raúl Entrerríos i Cedric Sorhaindo, ja figuren també entre els grans de la història del club blaugrana, i amb els dos títols segellats aquesta temporada, les supercopes de Catalunya i la d’Espanya, ja eleven el seu palmarès particular fins als 52 títols. Just davant seu encara hi figuren Enric Masip (53) i Xavier O’Callaghan (54), però és més que probable que els superin si el Barça manté el nivell de resultats actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)