La ferma revàlida danesa

Handbol. L’arquitecte Hansen i el porter Landin, sublim en l’últim tram del partit, catapulten Dinamarca al segon títol mundial contra la revifada Suècia en una final vikinga aferrissada

Dinamarca 26 Suècia 24

DINAMARCA:Niklas Landin, Svan, Andersson (1), Saugstrup (3), Mollgaard (2), Magnus Landin (2) i Hansen (7, 1p) –set inicial–; Moller (ps), Jakobsen, Zachariassen, Mensah (1), Olsen, Oris (5), Holm (4), Gidsel (1) i Hald.SUÈCIA:Palicka; D. Pettersson (2), Sandell (2), Gottfridsson (2), Carlsbogard (1), Wanne (5, 1p) i Darj (1) –set inicial–; Aggefors (ps), Jonsson, F. Pettersson (2), Claar (2), Pellas (2p), Lagergren (4), Edvardsson, Chrintz (1) i Lindskog.PARCIALS:3-3, 5-5, 7-6, 9-8, 10-12 i 13-13; 15-14, 17-18, 21-20, 24-21, 25-22 i 26-24.ÀRBITRES:Raluy i Sabroso (ESP). Exclusions: Saugstrup (2), Hald i Mollgaard de Dinamarca, i Darj, Lagergren i Fredric Pettersson de Suècia.

Espanya 35 França 29

ESPANYA:Corrales; Solé (4), A. Duixebàev (8), Entrerríos (4), D. Duixebàev (6), Ariño (2) i Marchán –set inicial–; P. de Vargas (ps), Gómez (4, 1p), Maqueda, Sarmiento (1), Cañellas (1), Fernández (1), Figueras (4), Guardiola i Morros.FRANÇA:Gerard, Abalo (1), Remili (2), Fábregas (4), Dipanda, Acquevillo (2) i Guigou (2) –set inicial–; Genty (ps), Lagarde, Richardson, Mem (3), Tournat (4), Mahe (2, 1p), Descat (7, 1p), Claire i Porte (2).PARCIALS:4-0, 8-4, 10-6, 13-8, 14-10 i 16-13; 18-16, 22-18, 26-23, 31-25, 33-27 i 35-29.ÀRBITRES:Gubica i Milosevic (CRO). Exclusions: Gómez i Dipanda.COMENTARI:Espanya va sortir com una llevantada (4-0) i França va trigar cinc minuts i mig a fer el primer gol. L’equip de Ribera va adquirir un màxim avantatge de 5 gols de seguida (7-2), renda que va repetir en el tram final del període (13-8). Àlex Duixebàev (6/8) i el porter Rodrigo Corrales, amb deu aturades i percentatges pròxims al cinquanta per cent, van ser els homes forts del primer temps. França va reaccionar a partir de la millora defensiva i en la porteria: 16-13 en el descans. Un gol de Descat, molt inspirat en el segon temps amb 7 gols, i un altre de Fàbregas van acostar els gals (16-15). Però la resposta va ser un parcial de 4-1 i la superioritat es va seguit plasmant en un període en què tots dos equips van perseverar en els contraatacs, aspecte en què va lluir Aleix Gómez. A banda de la gran actuació d’Àlex i de Dani Duixebàev, el pivot Adrià Figueras i l’extrem Ferran Solé també van ser clau. Tret d’algunes pèrdues innecessàries per precipitació que van revitalitzar França (26-23), l’equip de Jordi Ribera va seguir excel·lint en l’atac estàtic i el tram final va ser plàcid.

Dinamarca va confirmar els pronòstics i es va endur, contra la revifada Suècia (26-24), el seu segon títol mundial, revalidant el del 2019 i celebrant el sisè podi. El conjunt que lideren Mikkel Hansen (7/12) i el porter Niklas Landin, que només va encaixar tres gols en els 13 últims minuts i va acreditar un percentatge global superior al 40 per cent d’aturades, va marcar el ritme lent que més li convenia en la segona final vikinga de la història, després que fa dos anys els danesos superessin Noruega.

La primera part va ser igualadíssima (13-13). Els danesos van marxar de dos gols (8-6), però Suècia va replicar amb un 0-2 en superioritat numèrica (8-8). Amb el central Gottfridsson remenant les cireres i repartint joc tant a la pista com fora, com es va veure en els temps morts, Suècia es va posar per davant (10-12). Amb 10-11, Palicka li va aturar un penal al déu Hansen, que va fer tres gols (3/5) i un bon grapat de passades de mèrit en el primer temps i va ser el millor dels danesos, juntament amb Nielsen (4/4). Les exclusions per la lluita aferrissada en els sis metres per frenar els pivots danesos van penalitzar els suecs: 13-13 en la mitja part.

El segon temps va accentuar, d’entrada, la tònica d’igualtat, fins que va irrompre des de la banqueta el danès Holm, que va revolucionar el partit amb quatre gols seguits en quatre llançaments: del 18-19 al 22-20. Amb la dinàmica alterada, els de Nikolaj Jacobsen van gaudir d’un màxim avantatge de tres gols. A pesar que el porter suplent suec Aggefors va estar millor que el desdibuixat Palicka –triat abans de la final com el millor del campionat–, el recital de Niklas Landin va sentenciar el partit.