Tennis

Tsitsipas li remunta dos sets a Nadal i jugarà la semifinal d’Austràlia contra Medvédev

Stéfanos Tsitsipas (5) ha superat Rafa Nadal (2) per 3-6, 2-6, 7-6 (4), 6-4 i 7-5 en 4 hores i 5 minuts protagonitzant una remuntada èpica en els quarts de final de l’obert d’Austràlia, un partit que s’ha capgirat com un mitjó a partir del tercer set amb una reacció virulenta de l’hel·lè quan ja ho tenia gairebé tot perdut després d’un inici pletòric del manacorí. Tsitsipas se cita ara amb el perillós rus Daniïl Medvédev (4), un rival de molta entitat que ha derrotat el seu compatriota Andrei Rublev (7).

Del 3-3 del primer acte s’ha passat a l’eloqüent 6-3 i 2-0 del segon, un parcial de 5-0 que ha marcat la tendència dels dos primers sets, guanyats amb claredat pel balear sense concedir cap pilota de break a l’hel·lè, en una exhibició d’eficiència amb el servei. En les restades, Nadal, ha segellat les tres oportunitats que ha tingut. Tsitsipas, més agressiu, ha apujat el nivell en el tercer set, que s’ha resolt sense trencaments ni oportunitats en un tie-break en què el grec ha renascut amb determinació a partir de la millora del seu cop de dreta forçant el quart acte i infligint a Nadal la primera derrota parcial del torneig. Amb dotze anys menys i havent descansat en l’eliminatòria anterior per la lesió de Matteo Berrettini, el temps en pista podia començar a ser un factor clau al seu favor. Sigui com vulgui, el grec ha tingut la seva primera pilota de trencament en el primer joc del quart parcial. Nadal l’ha neutralitzat. També ha salvat amb un ace i un punt directe de servei dues noves oportunitats –un 15-40 en contra– en el cinquè joc en el marc d’un tennis de quirats i d’alta intensitat per part de tots dos contendents, amb el revés a una mà del grec cada vegada més precís i profund. Tsitsipas, molt endollat, ha trencat en la quarta oportunitat (1/4) en el novè joc (5-4) i ha igualat el partit al servei davant d’un rival ennuegat que no veia porta davant la infal·libilitat del grec (6-4). El cinquè set ha estat igualat i sense oportunitats. Tsitsipas, molt inspirat amb la dreta paral·lela, resolia els seus torns de servei amb una gran facilitat jugant amb un gran percentatge de primers: un 78 per cent en tot el parcial. Feia la sensació d’estar més a prop del triomf que el manacorí. Però el marcador no reflectia el matís fins que en l’onzè joc, el grec ha segellat en blanc el seu segon trencament i ha enfilat el camí de la victòria (6-5). Eufòric i emocionat, ha tancat amb el seu servei en la tercera pilota de partit.

El duel rus ha estat menys igualat del que es podia preveure i Medvédev, més avesat en les gran cites, ha apel·lat als galons i s’ha imposat a Rublev per 7-5, 6-3 i 6-2. El finalista de l’obert dels EUA 2019 i semifinalista el 2020, ha estat superior amb el servei i només l’ha cedit un cop, en el primer set, parcial que ha tancat en el dotzè i darrer joc amb seu segon break favorable. Medvédev ha guanyat un 80 per cent de punts amb el seu primer (43/54) i ha trencat cinc cops.

El gir escènic del primer partit de la jornada ha estat brutal. L’australiana Ashleigh Barty (1) dominava de manera abassegadora davant de la txeca Karolina Muchova (25) per 6-1 i 2-0. S’havia endut el primer parcial en només 24 minuts davant d’una rival desubicada i l’inici del segon donava a entendre que el desenllaç seria meteòric. La txeca ha demanat assistència mèdica i se l’han endut al vestidor. Tenia mal de cap, ha dit en les declaracions posteriors. Semblava marejada. El termòmetre s’ha enfilat avui fins als 28 graus durant aquest partit i Muchova feia mala cara. Vet aquí, però, que l’aturada l’ha revitalitzat i ha tingut l’efecte absolutament contrari en la número 1, que ha perdut absolutament el fil d’un partit que tenia encarrilat: 1-6, 6-3 i 6-2. Muchova ha jugat amb agressivitat però amb marge de seguretat i molt bona ma i bona selecció en les volees i s’ha plantat per primer cop a la seva carrera a les semifinals d’un Grand Slam. La seva rival serà la nord-americana de 25 anys Jennifer Brady (22), que ha barrat el pas de la seva compatriota de 26 Jessica Pegula per 4-6, 6-2 i 6-1. Brady constata el seu gran moment després d’haver estat semifinalista en la darrera edició de l’obert dels EUA i encadena, per tant, dos grans èxits.